Jan Janssen

Jan Janssen, wereldkampioen en de eerste Nederlandse tourwinnaar startte in 1972 zijn eigen fietsmerk onder zijn eigen naam. De fietsen worden naar wens van de klant afgewerkt, vandaar de slogans “Perfectie op maat gemaakt” en “Individual bikes”.

Heden
Op de website van Jan Janssen kunnen we allerlei boeiends vinden. Bij ontwerp en bouw wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gebruik gemaakt van diverse interessant klinkende drieletterige afkortingen (CAD, FEM en TIG), wat de kwaliteit volgens Jan ten goede komt. Zijn eigen fiets houdt Jan in ieder geval fit, want hij rijdt nog vier keer per week een ritje van 90km.

Geschiedenis
met dank aan het oral history project van Bike race info
In 1972 stopte Jan Janssen met wielrennen. Hij werd toen benaderd door de directeur van Flandria met het idee een eigen merk te beginnen. Flandria was een grote Belgische framebouwer en daar gemaakte frames zouden in Nederland als Jan Janssen verkocht worden. De samenwerking duurde slechts 2 jaar omdat de kwaliteit niet op het door Jan gewenste niveau lag. Daarop verplaatste hij zijn inkoop naar Taiwan [via Jan Kole die later Colossi begon]. Op een fietsbeurs kwam de directeur van Union naar Jan, hij bleek erg onder de indruk van de kwaliteit en drie dagen later belde hij om het bedrijf te kopen. Maar onder de hoede van een groot bedrijf werd het niets. Vijf jaar later kocht Jan het bedrijf terug voor een appel en een ei en sindsdien is het bedrijf in de familie gebleven. Zijn zoons Jan en Pierre staan nu aan het stuur. We kennen ook Vitusframes (uit Frankrijk) die als Jan Janssen werden verkocht.

Heb jij een Jan Janssen…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.

Al onze pagina’s over Jan Janssen:

Overzicht van Nederlandse merken


Reacties

Jan Janssen — 5 reacties

 1. Hallo,
  Even een reactie op jullie site over de Jan Janssen fiets.
  Zelf heb ik nog een goudkleurig frame hangen van de Jan Janssen Champion du Monde uit 1978.
  Ik reed toen als amateur in de sponsorploeg van Jan Janssen / Bas Dekker dakbedekkingen. Wij kregen toen deze fietsen en Jan Janssen himself was onze ploegleider.
  Een jaar later, toen was deze sponsorploeg alweer opgeheven, kreeg ik een mooie, grote Shimano poster van iemand, waar ook onze ploeg op stond. In het midden een grote foto van Daniel Willems, een van de beste profs in die tijd. Verder diverse andere ploegen die ook met Shimano fietsten en ook de Jan Janssen ploeg waar ik bij stond.
  Nu heeft mijn dochter (in een kwaaie bui en in de puberteit) mijn naam en mijn foto daarbij weggekrast, wat ik heel erg jammer vind. Ik heb alles al afgezocht op internet om zo’n poster weer te krijgen, maar nog niet gelukt. Als iemand van jullie of van de lezers van deze reactie nog een idee hebben, dan houd ik mij beleefd aanbevolen.
  Hart.groet, Popke (Poppe) Akkerman, Haulerwijk (frl.) email pjakkerman@hetnet.nl

 2. Hi,

  Ik heb een vraagde.
  Ik heb een Jan Janssen Sallanches Racer, met groen, licht- en donkerblauw stickers.
  Ik heb zojuist in de folders gekeken, maar kan nergens het bouwjaar terugvinden.

  Iemand enig idee?

  Ik zie een reactie met veel plezier tegemoet.

  Hartelijke Groet, Sander

  • Hallo Sander,
   Heb je al gekeken bij onze tips voor het dateren? Je vindt ze via het menu bovenaan de pagina.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 3. Hallo liefhebbers Klassiek race fietsen,
  Ik ben in het bezit van een Jan Jansen Vitus uit 1989.
  Graag zou ik in contact komen met bezitters van een Jan Jansen Vitus voor wat gesprekstof over het merk, en technische dingen te bespreken.
  Jules de Ceuninck

 4. Voor mijn kleindochter die naar het vo gaat knap ik de fiets van haar moeder op: een Jan Janssendamesfiets. Ik heb de benodigde decals/stickers (conform haar wens roze), maar mis de Jan Janssensticker voor het balhoofd.
  Wie kan mij daaraan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *