Fongers-RIH en RIH Cové

RIH Amsterdam in de Jordaan is een framebouwer met historie, daar hebben we natuurlijk ook al een artikel aan gewijd. Maar hoe zit het nou met die andere RIH varianten? Een korte uitleg. Fongers-RIH In de jaren '60 werd het voor kleine fabrikanten steeds moeilijker op te boksen tegen de grotere fietsfabrikanten. RIH ging daarom een licentieovereenkomst aan met Fongers (Groningen). Met deze overeenkomst kreeg RIH niet alleen het nodige kapitaal (zodat er maatframes gebouwd konden blijven worden in Amsterdam) maar ook meer bekendheid bij het publiek. Fongers kreeg de kennis van RIH en daarmee de mogelijkheid serieuze high-end touring en semi-race fietsen te gaan bouwen. De frames werden handgemaakt door ambachtslieden in Groningen, maar naar ontwerp van RIH. Het framenummer was ingeslagen op de headlug en bestond uit 4 cijfers en een letter, waarbij de letter het jaartal aan zou geven. Toen Fongers werd gekocht door Batavus in 1972 werd de overeenkomst met RIH beëindigd. Frames van Fongers zijn te dateren aan de hand van framenummers, de sleutel is te vinden op www.fongers.net en www.rijwiel.net. RIH Cové Vanaf 1972 koopt de familie Verberkt van de Cové Rijwielfabriek te Venlo-Blerick een aanzienlijk belang in RIH. In 1973 produceert Cové eerste RIH-fiets, geheel volgens RIH-specificaties. Wim van der Kaaij blijft in Amsterdam de echte maatwerk frames bouwen en in Venlo werden net als eerder bij Fongers high-end touring en semi-race fietsen gebouwd. De raceframes uit Venlo zijn te herkennen aan de modelaanduidingen Mistral en Elan op de bovenbuis. Vandaag de dag bouwt men in Venlo geen racefietsen meer. Wel worden er onder de merknaam RIH nog (stads)hybridefietsen gemaakt. Dat een oude RIH Cové erg mooi kan zij bewijst het exemplaar van Bart wel (inmiddels verkocht aan Gerben). Deze wijkt overigens wel wat af van andere Cové fietsen omdat deze op speciaal verzoek was gebouwd voor de heer Timmermans, een medewerker van de fabriek. Trivia Er was in de jaren '60 zelfs een Fongers-Rih amateurploeg. Ploegleider was A. Brander en hij stelde in 1965 zijn Fongers-Rih team voor aan de pers. Voor de ploeg reden: Henk Hoekstra, Wiebe Boonstra, Piet Schreur, Roel Hendriks, Jan Bols, Jan Koster, Bé Jansma en Nico Been. In 1964 reed de Fongers ploeg maar liefst honderdtwintig keer prijs. Dit ondanks het feit dat de ploeg gehandicapt was door de studie van Hendriks, de dienstplicht van Bols, de enorme pech van Jansma en het falen van Schuitema. Nieuwkomers in 1965 waren Jan Koster en Nico Been. Heb jij ook een Rih? Wij zijn benieuwd Eigenaren van een Fongers-RIH of RIH-Cové die je voorgingen: De Fongers-RIH van Ronald Willem met zijn Rih

Reacties

Fongers-RIH en RIH Cové — 34 reacties

 1. Mooi, ben er nu achter dat ik een Fongers-RIH heb gekocht. Het framenummer staat onder op de buis voor de bottom bracket. Hoe weet ik uit welk jaar de fiets is?

  • Beste Rob,

   Wat is het nummer? Ik ken wel wat framenummers en bouwjaren, wellicht kan ik je een redelijke schatting geven.

   • Hallo,

    Zou u me misschien iets kunnen vertellen van mijn Rih Fongers. De fiets van mij heeft een jaren 60 derailleur. En een jaren 60 kettingkast.
    Alleen het rare is er staat op een sticker een product van Cové.

    Ik hoor van u.
    Met vriendelijke groet
    Willem

    • In dat geval lijkt het me geen Fongers-RIH, maar een (vroege) Cové-RIH. De vroege modellen leken ook wel wat op de Fongers-versies.

 2. Ik heb hier een paarse Fongers Intercycle Sprint met 5 versnellingen uit welk jaar kan deze komen als Fongers in 1972 is overgenomen door Batavus .

  gr Chris

 3. hi, when i was in amsterdam several weeks ago i went into the rih store in jordaan to see what i could find out about my RIH track bike. i was told that it was from the factory and made in the 60’s. one of the early bikes built. the serial number is 317A with a 25 on the bottom bracket. i was wondering if there was any more information i can find out about it like what tubing it is, age, original colour etc. a previous owner said it had been raced in the commonwealth games but i’m not sure if that is true.

  • The A in your serial number means it’s a 1965 bike. There was a Fongers-RIH race team BITD, and the “Full Race” versions, equiped with Campy Record, were pretty nice bikes, so the Commonwealth Games story doesn’t sound that strange to me.

 4. goedendag 🙂 begrijp ik het dus goed dat een Rih mistral een semiproffesionele racefiets is ? en dus niet de kwaliteit en de bouw(geometrie) van een proff racefiets ?

  vr gr jeroen

  • Voor zover wij weten zijn de Mistral en Elan inderdaad bij Cové gebouwde semiproffesionele race- en randonneurfietsen. Op de onderste buis staat ook niet BUSTRAAN AMSTERDAM maar BUSTRAAN HOLLAND. Afmontage is vaak ook wat simpeler. Desalniettemin prima fietsen waar je veel plezier van kan beleven.

   • waar werd de RIH COVE gemaakt bij de oprichting !!! dat wil ik graag weten Amsterdam of Blerick dank u grts

 5. Ik heb een oude RIH Mistral. Op de onderste buis staat bustraan holland. Het framenr 5012, een letter staat er niet achter. Uit welk jaar is deze fiets waarschijnlijk?

 6. Ik ben dan wel nieuwsgierig naar wat de RIK luxe is. Zeker omdat deze Bustraan Holland op de onderste buis heeft staan. Is er niet een goed online archief voor de RIH fietsen. Krijg het gevoel dat er allerlei fabeltjes rond gaan deze mooie fietsen.

 7. Ik heb een RIH Sport, Super course, afgemonteerd met Campagnolo Record achterderailleur, weinmann 610 remmen en een niet origineel crankstel.
  Op de buis staat verder ook Bustraan Amsterdam, en het framenummer aan de voorzijde is: 394K.

  Is er iemand die mij iets meer over deze fiets kan vertellen, m.n. uit welk jaar deze komt?
  De vorige eigenaar heeft deze fiets van zijn schoonvader, die er jaren op heeft gereden. Daarvoor zou hij van een profrenner geweest zijn, maar wie dat was wist hij niet meer. Is daar nog achter te komen?

  groet, Michel

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH1.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH2.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH3.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH4.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH5.JPG

  • Hoi,

   Het is een echte klasieker maar wel een Fongers RIH uit Groningen en ergens uit de jaren 60. De K staat voor het bouwjaar. Ik weet het jaar niet uit mijn hoofd maar er is een fongers RIH site waar je dit kan opzoeken.
   Ik heb zelf ook een nagenoeg de zelfde Fongers RIH. Veel pezier er mee.

 8. Ooit eens een mooie oude Cové herenfiets gekregen van een vriend van mijn moeder.
  Embleem met Cové-Blerick en op het gedeelte van de rem wat aan het frame zit geschroefd staat het jaartal 1951.
  Ik ben de fiets aan het opknappen en kom er nu achter dat de rem niet meer goed funcioneert, dus daarvoor moet ik een onderdeel zien te vinden, wat niet mee zal vallen in Brazilie, anders maar via familie met de post.

 9. Ik heb een hele mooie rode Rih Speciaal (55 cm) gekregen van mijn tante die hem lang geleden in de Jordaan heeft gekocht. Er staat Bustraan Holland op. Het nummer op de bottom bracket is 858095, zonder letters. Hoe kom ik erachter uit welk jaar hij komt?

 10. we gaan het gewoon nog een keer proberen:

  Ik heb een hele mooie rode Rih Speciaal (55 cm) gekregen van mijn tante die hem lang geleden in de Jordaan heeft gekocht. Er staat Bustraan Holland op. Het nummer op de bottom bracket is 858095, zonder letters. Hoe kom ik erachter uit welk jaar hij komt?

  Verder staat er nergens een nummer.
  Groeten, luna

 11. Leuk om deze reacties te lezen. RIH Fongers was vroeger een begrip bij ons thuis omdat mijn vader, Henk Hoekstra, voor deze ploeg fietste.

  Ik heb mij nooit afgevraagd waar RIH Fongers voor stond en nu 50 jaar later kom ik er achter dat het een racefietsen merk is.

  Zaterdag 7 juni as wordt voor de eerste keer de Henk Hoekstra Classic georganiseerd in Ureterp. Wij willen als dochters van Henk een tentoonstelling organiseren over zijn wielercarrière vandaar dat ik het hele internet doorloop.

  Top dat RIH Fongers niet alleen meer een begrip is…..

 12. Vorige week dinsdag heb ik een rode (Fongers) RIH Sport gekocht en zou graag willen weten of jullie meer informatie over deze fiets hebben.
  Dit zijn de specificaties die ik gevonden heb:

  RIH Sport Bustraan Amsterdam
  Framenummer onderkant: A53400
  Sturmey-Archer three-speed AW 63 10
  ‘Garantie lak en chroom’ afbeelding
  ‘special’ tekst onder naafschakelaar
  Reo voorwiel
  Nordlicht 6V 3W Swiss made dynamo
  Alterburger Brillant remmen
  Brooks B66 zadel
  van Schothorst Silverseal velg

  Hopelijk kunnen jullie m.b.v. het frame nummer de fiets dateren. Gr. Christian

  • Hallo Christian,
   Update: We konden de framenummers eerst niet dateren, maar in de tussentijd hebben we een lijst gevonden met framenummers. De link staat hierboven in het bericht.
   Succes!
   Thomas en Bart

 13. Hallo
  Ik heb de RIH racefiets van mijn schoonvader gekregen. Het was een racefiets die hij meer als toerfiets heeft gebruikt. En stond nu al 10-12 jaar in de schuur ongebruikt. Het was een fiets met een recht stuur, groot zadel, spatborden, bagagerek etc.
  Ik heb deze fiets weer in originele staat (racefiets) laten terugbrengen door Fietsen van Staal in Tilburg. (een aanrader)
  Jammer genoeg kan ik geen foto’s plaatsen echter deze ziet er nu perfect uit. Hij is in 1987 gekocht en heb de originele factuur nog. Het serienummer is 422465. Het is een RIH Race met aanduiding op de stang: Luxe.
  Fiets is in zijn geheel met Shimano 600 onderdelen afgewerkt. Kleur van de fiets is rood met wit/parelmoerkleur.
  Ik ben benieuwd of ik nog meer informatie kan ontvangen over deze fiets. Wie weet er meer van?
  Alvast bedankt.
  Jan

  • Hallo Jan,
   merk, model, type, kleur, herkomst, framenummer, afmontage weet je al.
   Wat zou je nog meer willen weten?
   Groeten,
   Thomas en Bart

 14. Goedendag.

  Ik heb onlangs een RIH racefiets gekocht.
  Het een parelmoeren witte racefiets met rode voorkant.
  Afgemonteerd met shimano 600 5 speed.
  Het serienummer onder op de crank is 79289
  Het lukt mij tot op heden niet het jaartal te traceren.

  Vriendelijke groet Jan

  • Hallo Jan, ik heb ook zo eentje. Een RIH Luxe. Alleen heeft die van mij de 600EX groep met 6 speed. Ligt momenteel tot de laatste schroef uit elkaar en wordt helemaal opnieuw opgebouwd. Die van mij is uit 1982.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *