Cera

Cera is het merk van Cees Raas uit ‘s-Heerenhoek. Veel amateurrenners uit Zeeland reden op een Cera, het zijn dan ook prima fietsen. Renners die begonnen op een Cera zijn onder andere Jo de Roo, Piet Rentmeester, Cees Priem en Cees Bal. Trivia Cees is ook de zwager van de oud renner Jan Raas. Naar verluid is Cees ook degene die de 15-jarige Jan in 1968 op het advies gaf te stoppen met voetballen en te gaan wielrennen. Alleen daarom verdient Cees volgens Thomas en Bart een standbeeld. Cera is ook  de naam van de derde generatie EPO. Een nogal slechte grap is dan ook dat al die grote Zeeuwse renners zo snel waren omdat ze op Cera reden. Heb jij een Cera… …of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.

Reacties

Cera — 8 reacties

 1. Hallo,
  In reaktie op de cera fiets .Ik bezit er nog een en rijd ernog regelmatig op. De orginele campagnolo onderdelen zitten er nog op. Heb alleen de lak verknoeit door hem over te spuiten.Ik bezit ook nog een giant maar de cera rijdt gewoon lekkerder.
  gr. Theo Nijsse

 2. Mijn eerste racefiets werd een Cera. Begin jaren ’70 werd de koers gedomineerd door de Zeeuwse TricoNoble-ploeg met o.a. Jan Raas, Cees Bal, Wim de Waal, Cees Priem en Toine van de Bunder. Dat sprak mij erg aan. Ik viel voor dit succesmerk en bestelde in 1973 een frame bij Cees Raas in de kleur Staalblauw. Vervolgens bouwde ik de fiets op met uitsluitend Campagnolo Nuovo Record-onderdelen, Cinelli-stuur, zadel en zadelpen en Mavic-wielen. Na jaren van divers gebruik raakte de fiets op zolder omdat ik zwichtte voor moderner materiaal. De laatste jaren rijd ik er echter retroronden mee (Vlaanderen, l’Eroica, Haarlem). Op de kasseien of het gravel, maar ook op het asfalt loopt de fiets nog steeds perfect. Ik heb een tijd geaarzeld om hem opnieuw te laten spuiten, maar heb er tenslotte van afgezien. Net als een mens mag een fiets, mits het te gek wordt, met zijn kleine beschadigingen en roestplekjes hier en daar, best tonen dat hij op leeftijd is. Bovendien moet ik dan alle onderdelen ook weer tiptop zien te krijgen. Voor mij is het één brok nostalgie, een nog steeds levende herinnering grote renners en aan mijn jonge jaren. Vive le vélo!

 3. Hoi Bart en Thomas,

  Gisteren een mooie Cera gekocht op de beurs in Herentals. Uiteraard heb ik een foto.
  Zal hem via facebook mailen aan bart.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Kruse

 4. Goeiemorgen Bart en Thomas,

  Gisteren een CERA fiets gekregen stond op zolder bij een kennis in Zeeland en stond eigenlijk in de weg. Fiets komt uit de fietsenwinkel van Cees Raas ’s Heerenhoek. Is ongeveer 35 jaar uit, heb hem afgestoft, bandjes opgepompt en hij is weer gereed om te toeren. Helemaal originele staat afgemonteerd met Campagnolo Nuovo Record. Alleen de bandjes zijn poreus. Heb er een paar fotos van gemaakt’.

  Met vriendelijke groet,
  Peter

 5. Hallo,

  Ik heb een Cera fiets. Ik wil deze opnieuw laten spuiten maar zoek de originele Cera stickers. Weet iemand waar ik deze kan kopen?

  Gr. Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *