Serier (Peter Serier)

Peter Serier maakte in de jaren ’70 frames voor Presto, waar hij het vak leerde van Jan Legrand. Hij bouwde ook een jaar frames voor Peka, dat was in 1980 toen hij ook nog bouwde voor Presto. Hierna ging hij frames bouwen onder eigen naam (Serier). Serier was echter meer framebouwer dan zakenman waardoor het eigen merk nooit echt van de grond kwam.

Serier gebruikte voor zijn frames ouderwetse stalen lugs in plaats van de toen al vrij gangbare microfusion lugs (microfusion lugs zijn gegoten en hebben een erg nauwe passing waardoor de stijfheid van het frame sterk verbetert). Voordeel van ‘plaatstalen’ lugs is echter dat de hoeken nog aan te passen zijn. Iets wat je met microfusion lugs niet lukt. Serier’s frames staan bekend om hun superieure afwerking, iets wat ons niet verbaast gezien zijn fijnmechanische achtergrond.

Met de komst van Giant naar Europa midden jaren ’80 heeft Serier daar kennis en kunde ingebracht en een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de teamfietsen.

Amerikaanse Giant advertentie met Peter Serier uit 1989

Peter Serier - Giant - Time Trail

Giant Tijdritfiets van de hand van Serier (met dank aan ricuno - Flickr.com)

Tot 2010 had Peter nog een website in de lucht (gelukkig gaat er op internet zelden iets verloren, zo ook www.seriano.nl niet) van het atelier waar hij geen fietsen, maar vooral meubels maakte, op de een of andere manier wel vaak geïnspireerd op fietsen. Hier ontwikkelde hij ook de Stier.

De Stier

This page is also available in English


Reacties

Serier (Peter Serier) — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *