Doe het zelf, fietsonderhoud

Bart en Thomas doen veel onderhoud aan hun klassieke racefiets. Het is leuk, je leert er je fiets beter van kennen en je kan er geld mee besparen. We verzamelden onze eigen tips en de beste video's die we konden vinden. Materiaal voor fietsonderhoud is onder andere verkrijgbaar bij: Maak je liever geen vieze handen, ben je niet handig of kom je er niet meer uit, dan kun je bij de gemiddelde fietsenmaker meestal niet zo goed terecht. Wij hoorden goede verhalen over: Heb jij ook goede ervaringen met je klassieke fiets bij een fietsenzaak? Dan horen wij het graag via een reactie hieronder.

Reacties

Doe het zelf, fietsonderhoud — 8 reacties

 1. Geachte fietsliefhebbers,
  Ik ben in bezit van een Alan racefiets sinds 1988. Deze fiets heb ik gebruikt gekocht bij de Firma Verhallen in Rosmalen, voor de prijs van 1050 gulden, wat voor die tijd behoorlijk flink aan de prijs was, zeker voor een fiets uit 1982. De fiets is geheel afgemonteerd met Campagnolo Record, wielen Mavic dubbelwandig tubes velgen. Op deze fiets ben ik zeer zuinig en is ze nog steeds in een uitstekende staat. Ik gebruik haar in de zomer en rij nog steeds op tubes geen enkel probleem. Zelf plakken leren! De fiets is voorzien van een 7 krans opschroef freehweel pignon, 42 en 52 voortandwielen en een 116 schakels 7,2 mm drailleur ketting. Alles van het merk Campagnolo zelfs de trappers en to-clips.
  In loop der jaren heb ik deze fiets door vakman fietsenmaker na laten zien en de wielen opnieuw laten spaken. De tandwielen en naven zijn nog steeds in goede staat. Het frame van deze fiets is gemaakt Dural Aluminium buizen, de lugs zijn van gegoten Dural Aluminium. De frame buizen zijn in de lugs gelijmd met vliegtuiglijm, een Nederlandse uitvinding. De framemaat is 59cm, grotere frames zijn er niet door de Alan fabriek in Italie gemaakt. Het is een byzonder sterk en stijf frame, de fiets rijdt prettig niet stug of bonkerig. Campagnolo materiaal is van hoge kwaliteit.
  Ik ben een fietsliefhebber en rijd voor het normale werk op een Gazelle Laussane Reynolts steel 531 frame, Shimano Dura-ace afgemonteerd, Mavic velgen en op een Batavus Chapion Reynolts steel 531 frame, Weinmann middenoptrekremmen en velgen.
  steel 531 frame, Shimano 600, welke ik in loop der jaren heb vervangen voor een 105 groep. Het onderhoud van de twee laaste fietsen doe ik zelf inclusief het spaken van de wielen. Het vergt handigheid en fietsenmakerskunde om deze op leeftijd zijnde fietsen te aan het rijden te houden. De jonste fiets, de Gazelle is inmiddels 17 jaar oud en de Batavus heb ik gekocht in 1978. Het waren geen goedkopen fietsen van ruim over de 1000 gulden, zeer duur voor die tijd maar erg sterk en goed. Goedkoop is duurkoop met fietsen. Koop een fiets bij een echte fietsenmaker liefst in de buurt.
  Fietsenmakers, de goede zijn dun gezaaid je bent dus op jezelf aangewezen. Zelf doen geeft een goed gevoel en veel voldoening, het wordt een tweede natuur.
  Fietsen is heerlijk en geeft een echt gevoel van vrijheid.
  Met vriendelijke groet en fietsplezier.
  Simon van Asperen.

  • Hallo Simon, volgens mij is er een foutje in je verhaal geslopen: Batavus Champion met Reynolds 531 buizen? Dat moet ik zien!
   De Batavus Champion is opgebouwd uit gewoon rijwielbuis, dezelfde buis als waar ze de ‘Sprint’, ‘Cambridge’, ‘Flying Dutchman’ etc. etc. hadden geconstrueerd, ’t is voor een sportfiets dan ook een loodzware kruiwagen, net zoiets als de Gazelle Tour de France modellen. Niks mis mee maar ook niks speciaals.

   Groeten, Theo van Kampen, rijwieltechnicus.

 2. Natuurlijk is zelf doen veel leuker, wat ik helemaal super vind is dat al die oude spullen na 20 of 30 jaar nog net zo goed meekomen als al dat nieuwe carbon gedoe. Laatst nog een Koga gentsracer aan een vriend geschonken die er mee aan het coursen is geslagen; heel veel bekijks en hij kan prima meekomen met de rest.

  Ik ben nu zelf met oude wieltjes bezig van Wolber met Shimano naven, komen uit 1992. Wat voor bandjes horen daar nou op?

  • Hallo Rob,
   Er is een enorme keuze in banden. Er zijn natuurlijk allerlei argumenten voor je keuze te bedenken. Zo rijden echte profs op tubes. Wij stemmen de kleur vaak af op de kleur van het frame en stuurlint, maar je kan ook gaan voor een band met lagere rolweerstand of met anti-lek.
   Succes bij het zoeken!
   Groeten,
   Thomas en Bart

 3. Hallo Rob,
  Niet direct voor een klassieker misschien, maar wel een vakman in stalen maatfietsen, Herman Braun in Spijkenisse.
  Mooi bedrijf waar enorm vakmanschap heerst.
  Vriendelijke groet,
  Jack Maat

 4. Heren,
  Ik heb nog een koga Myata, type road racer in de garage hangen.( eind jaren 70) Al tijden niet meer in gebruik. Fiets is geheel origineel, behalve stuur ( cinelli) en zadel leren brooks. Het originele zadel heb ik ook nog. Veel verschillende pignons ( wo maillard) Ook nog een extra klein voorblad. De framemaat zou ik moeten opmeten, maar ik ben 1.80 De fiets is afgemonteerd met Shimano 600. smalle draadbandjes. Plastic Bluemels spatboordjes.geen licht.
  Is hier nog belangstelling voor?
  gr, jan willem

 5. Hallo,

  Gevonden wat ik zocht, het frame nr. leidde mij naar het bouwjaar 1985. Via de mooie brochure uit 1986 kon ik het frame model achterhalen; een Trim Race Trophy Frame.
  Ik sta dus met een echte vintage aan de start van de Eroica primavera 2016.
  Bart en Thomas bedankt en “chapeau” voor de site.
  gr. Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *