Reacties

Aandewiel — 17 reacties

  1. Ik kom al jaren bijn deze winkel, de winkel van Aandewiel op de Admiral de Ruijterweg in Amsterdam, Vroeger bracht er mijn Burger fiets voor onderhoud en dingetjes ,ook de Batavus van mijn(ex) bracht ik daar. Perfect onderhouden en mijn fiesten rollden echt goed. Het viel mij altijd al op dat er iets specials was aan deze fietsenmaker.
    Nu dat ik dit artikle heb gevonden met de leuke foto!! Ja,Ja deze heer was mijn fietsenmaker. Ik wist niet dat hij een echte was!!
    Er is een tijdje voorbij gegaan dat ik geen fiets heb gehad. Vandaag bij de beste fietsenmaker geweest, zijn zoon werkt er nu. Hij naam al de tijd voormij. Ook zijn moeder loopt door de winkel heen. Het winkeltje is er nog steeds zoals ik het ken(17jr lang). Wel is de heer van de foto er niet meer maar wel zijn zoon die er sterk op lijkt.
    Heb daar vandaag een Azor gekocht. De winkel heeft wel exclusieve en hand gebouwde race fietsen.
    Een zeer unique fiets winkel met een echte hart.

    • Ome Piet zoals ik hem kon was de fietsen maker uit de buurt. Ik woonde in de wijk en deed aan wedstrijdfietsen bij le Champion als 7, 8 jarige. Toen ik ouder werd (13 jaar) was mijn presto fiets te klein en mocht ik van mijn ouders een “maatframe” bestellen. Ik was al enkele keren bij ome Piet geweest voor onderdelen. Ik ging met mijn vader informeren wat dit ging kosten, het was in het najaar en bijna einde fietsseizoen. Ome Piet nam mij even op zij dat hij een mooi maat frame in elkaar kon zetten. Zo gezegd zo gedaan.
      Het werd winter en het nieuwe jaar begon. Regelmatig ging ik langs om te kijken of mijn frame al klaar was. Nee nog steeds niet, ome Piet was ziek. Maar maak je niet druk jongen je zit op tijd op je nieuwe karretje. Inmiddels laat januari en de trainingen waren al begonnen, nog geen nieuwe fiets. Weer maar even langs gegaan en ik mocht doorlopen naar de achterkamer waar ome Piet op bed lag met een frame in zijn handen. “ik ben ziek jongen maar dit is je frame, is ie niet mooi?” En inderdaad hij had het frame toch in elkaar weten te zetten ondanks de ziekte. De kleur was orange met gouden letters “AANDEWIEL”. Nu nog alle onderdelen erop. Dit gebeurde later in de week en ik mocht helpen. Half februari reed ik trots rond op mijn AANDEWIEL. Een fijne man met een fietshart.

  2. Toen ik rond 1987 voor het eerst geld ging verdienen besloot ik dat mijn eerste aankoop een hand gebouwde fiets zou zijn, een lang gekoesterde droom.
    Ik heb verschillende middagen doorgebracht in de winkel van Ome Piet, ook vergezeld door mijn vrouw. Toen ik haar de keuze tussen duurdere of goedkopere onderdelen voorlegde, antwoordde zij dat ik dat helemaal zelf moest weten. Hierop riep Piet uit: “Nou, dat heb ik nog nooit gehoord! Als het aan de vrouw lag, wordt meestal voor het goedkoopste gekozen!”
    Dat Piet een uitstekend fietsenbouwer was blijkt uit het feit dat de fiets die ik bij hem uitzocht (hij was inmiddels gestopt met bouwen, maar had nog wel frames in voorraad) nog steeds in mijn bezit is en, afgezien van wat lakschade nog steeds in goede conditie verkeert, voorzien van de gehele originele Campagnolo groep. Vele kilometers en bergen (oa een aantal keer de Ventoux) zijn er in de loop der jaren mee bedwongen.

  3. Ik ben kleinzoon / neef van de beroemde Pieten Aandewiel. Mijn grootvader en mijn oom. Onder andere door de foto van deze baan-tandem heb ik later besloten een tandem te laten bouwen door mijn oom. In eerste instantie om met mijn zoon en dochter ermee te fietsen (met hulp extra trapstelletje voor korte kinder-benen. Láter met mijn tweeling (ook zoon en dochter). Dát alles heeft geleid tot één verdienstelijke nieuwste amateur renner bij Ulysses : P. Aandewiel(= Pascal).

    Blijf veel fietsen, dat is fijn en véél méér . . .

    Pieter

    • Inmiddels is P. Aandewiel IVe (geb 1983) generatie aan het tandemen geslagen, met partner. Fietsen is een feest en tandemen is een groot feest. Op een tandem kun je namelijk “wat krachten middelen”. De tandem waarop mijn oudste zoon rijdt is van 1988 en gebouwd door mijn oom Piet. Het nummer is op de bekende plaats ingeslagen. Het begint soms al erg vroeg, door een tekening :
      Die zal ik later bijvoegen.

      Fiets verder,
      Pieter

  4. Ik ben nog steeds in het bezit van een rode aandewiel uit 1983.
    Inmiddels zit daar een campagnolo ergopower groep op met 9 kransjes.Heb die een keer laten zien aan Piet. zijn reactie: ja die fiets moet ik gemaakt hebben.
    Hij is nog puntgaaf!!

  5. hoi, mijn nederlands is niet zo goed, dus in het engels:

    i just bought two aandewiel fietsen. one is a mans racefiets, frame is made from reynolds 531, colored in black with golden lining and campagnolo record equiped. the other a maroon brown ladies racefiets, also made from reynolds 531, soldered lugless (!). the seller said it was aquired from the son of piet aandewiel (so it must be piet aandewiel jr.?) and the bikes were his personal bikes. both bikes are in pretty good condition and the parts are still in very good condition, so i guess he didnt use them to much. these bikes are from superior quality and craftmenship. a true gem in my collection. i will let photos follow in the next days.

  6. Ik heb een Aandewiel uit 1982 en rijd er nog steeds regelmatig op. Piet II heeft de fiets gemaakt en toen ik bij hem Kolonnenweg met een gecrashte Rons Araya met de vraag of hij zoveel mogelijk onderdelen over kon zetten op een nieuw te maken frame was het geen probleem. De meting ging heel wetenschappelijk en op het oog: duim en pink uitgestrekt, linkeroog dichtgeknepen en na een ‘Komt goed, jochie’ ging hij aan de slag.
    Toen ik na m’n vakantie de fiets wilde ophalen zei m’n moeder tegen me dat Aandewiel gebeld had. Ik er heen: het frame stond onaf op de werkbank. Ik had gevraagd een extra plaatje tussen trapaslug en mannetje te zetten voor een in 1982 heel geavanceerde bracketdynamo. Piet: ‘Weet je dat zeker? Dat achterframe wordt veel te lang, dat is geen porem!’
    Hij heeft het wel gemaakt en daardoor is mijn fiets (die ik Ary – Aandewiel Rywiel norm) enorm comfortabel.
    Ik ben met de fiets op vakantie geweest, hen er triathlons (1/4 en OD) mee gereden en jaren geforenst tussen Leiden en Amsterdam.
    Nu staat hij al jaren in Hoogeveen en is hij m’n snelste fiets, sneller dan een nieuwe (2007) alu Gazelle.
    Beter dan deze fiets uit deze tijd bestaat niet.

  7. Sinds 3 dagen in het bezit van een Aandewiel, uit de straat waar mijn vader geboren is, waar mijn oma om de hoek woonde, waar mijn oom zijn eerste fiets kocht 🙏
    Zeer blij mee!

  8. Pingback:Interview met Piet van Heusden - ASC Olympia

  9. Ik hoor zojuist dat mijn schoonvader, ik heb hem helaas nooit mogen kennen, als jongen bij Aandewiel heeft gewerkt. Dirk Rooks. Hij was van 1919 en werkte destijds om een racefiets te kunnen kopen. Ik kom in oude kranten tegen dat hij in 1933 wedstrijden reed bij ARC Ulysses waar hij ook één wedstrijd won. Hij zal dus in die tijd bij u gewerkt hebben. Hij is gestopt met wielrennen nadat zijn fiets is gestolen bij HSC de Bataaf in Zwanenburg. Prachtig dat de zaak nog bestaat! Mvg. Manon Rooks

  10. Pingback:Transportfiets merk: Aandewiel, Amsterdam – transportfiets.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>