Locomotief

Locomotief is het merk van de gebroeders Jan, Theo en Bertus Slesker uit Amsterdam. Jan en Theo deden de winkel, Bertus deed de techniek en bouwde de frames. De winkel zat op de Dam. Fietsen bouwen gebeurde in diverse panden in de buurt.

In 1945 werd de winkel overgenomen door Jan jr. en ging men zich ook meer toeleggen op het fabriceren van racefietsen en maatframes. Piet van Ierlant ging zich bezig houden met de Locomotief wielrenploeg. De Locomotiefploeg was een begrip in de jaren 50. De Nederlands kampioenen van 1951, 1952 (Hans Dekkers, Locomotief-Wego), 1955 (Thijs Roks, Locomotief-Vredestein), 1956, 1957 (Wim van Est, Locomotief-Vredestein) en 1959 (Piet Damen, Locomotief Vredestein) reden voor Locomotief

Locomotief ging begin jaren 60 samen met Simplex op in de VNR, Verenigde Nederlandse Rijwielenfabrieken. Iets later kwam daar Juncker bij en veranderde dit in de JLS-combinatie (Juncker-Locomotief-Simplex). In 1968 werd VNR ingelijfd door Gazelle. Gazelle wilde zich ook gaan begeven op de racefietsenmarkt en kon de expertise en het vakmanschap van Bertus Slesker daarbij goed bij gebruiken. In de Gazelle Champion Mondial frames kun je de hand van de meester nog duidelijk terugzien. Vergelijk maar eens een Locomotief met een Champion Mondial en let met name op de over de bovenbuis gebogen achtervorkuiteinden.

De vereniging Oude Fiets heeft een boekje uitgebracht waarin ook framenummers van Locomotief.

Trivia

In 1951 sponsorde Locomotief de Nederlandse Tourploeg (ploegleiders waren Kees Pellenaars en Piet van Ierlant). Slechts een paar renners koersten echter met een Locomotief. Veel renners reden destijds (en tot ver in de jaren zeventig) op een ander merk frame. In 1951 reden er ook renners op fietsen van Peugeot, Garin, Wevo en Eroba.

Bertus Slesker heeft nog veel bijgedragen aan het latere succes van Gazelle maar het op en neer reizen naar Dieren viel hem te zwaar. Om dichter bij huis te kunnen werken kwam hij daarna in dienst bij Presto.

Heb jij een Locomotief…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.


Reacties

Locomotief — 13 reacties

 1. Dit vond ik op ’t forum van http://www.fiets.nl, hierbij de link waarin een beschrijving met veel foto’s van een restauratie die er wezen mag!

  http://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=24&t=5125

  Hieronder een klein stukje Locomotief geschiedenis geschreven door Otto Beaujon en indertijd gepubliceerd in Wielerrevue nr 17 van 24 augustus 1984.

  LOCOMOTIEF

  De broers Jan, Theo en Bertus Slesker uit Amsterdam deden in fietsen. “Ome Jan”was samen met Theo de stuwende kracht in het geheel, Joop dreef de winkel en Bertus was de framebouwer. De “fabriek” was gevestigd in alerlei pandjes in de binnenstad, o.a. in de 3e Nieuwstraat, de 2e Helmerstraat en de Huidenstraat en de trots van de Sleskers, de winkel, lag pal naast de Bijenkorf aan de Dam. Reeds lang voor de oorlog droegen de fietsen een plaatje met het opschrift: TH. SLESKER AMSTERDAM met als logo een locomotiefje. Dat zou ontleend zijn aan één van de bijnamen van Jaap Eden; de Nederlandse Locomotief. De naam Slesker is trouwens het resultaat van een naamsverandering, voordien was die Slisser geweest, en dat zou op zijn beurt afkomstig zijn van Schlösser of Schlosser, slotenmaker dus. Hebben de Sleskers/Slissers/Schlössers ook al voor Jaap Eden fietsen gemaakt? De gedachte dringt zich in elk geval op: voor de Eerste wereldoorlog was er in Amsterdam een toonaangevende racefiets te krijgen van het merk SLOUQUI, die, net als later locomotief, over verschilende pandjes door de stad versnipperd zijn werkplaatsen en magazijnen had, en één van die adressen op zijn minst in dezelfde straat. Maar niemand kan hier nu nog zekerheid over verschaffen.

  De Sleskers, en in het bijzonder Bertus, verstonden de kunst van het aanmeten en bouwen van frames voor de racerij. Toen dan ook in 1945 de zaak onder leiding kwam van de zoon Ome Jan, ook Jan geheten, en officieel met aandelen en dergelijke Rijwielfafriek DE LOCOMOTIEF ging heten, lag het voor de hand dat naast de fabricage van burgerrijwielen ook zeker de racefiets aandacht zou krijgen. En dat gebeurde ook, er kwam een bescheiden renstal onder leiding van Piet van Ierlant. En in 1951 kon Locomotief het zich permitteren de Nederlandse Tourploeg (onder leiding van Pellenaars/Van Ierlant) met materiaal te steunen. Overigens reden maar enkele renners op een Locomotief-fiets, menig renner van de nationale Tourploeg had nu eenmaal al een contract met een ander merk. Zo reden er in de Nederlandse équipe naast Locomotieven ook fietsen van Peugeot, Garin, Wevo en Eroba mee.
  Opvallend is, dat het woord Locomotef voor de Franse wedstrijden steeds als LOCOMOTIEV gespeld wordt, dat leek kennelijk nog meer op het Franse “locomotive”. In latere jaren reden o.a. Piet Rentmeester, Wim van Est, Peter Post, Gerben Karstens en Jan Janssen (in zijn eerste prof jaar) in het Locomotief-tricot.
  Locomotief deed het goed en kreeg behoorlijke bekendheid bij het publiek. Ondanks een ambitieus dealernet door het hele land en omzetten van ca. 20.000 fietsen per jaar bleek “De Locomotief” met zijn verspreid liggende “fabrieken” financieel op den duur niet solide. De fietsen waren dat trouwens wel, de naam geniet nog altijd na van zijn onverwoestbare reputatie. Locomotief had al eerder toenadering gezocht tot een andere, veel grotere Amsterdamse fietsenfabriek, Simplex ( lange tijd de grootste van Nederland) en zo kwam men tot de oprichting van de VNR, Verenigde Nederlanse Rijwielenfabrieken. Later kwam daar Juncker bij. Met deze fabriek uit Apeldoorn erbij, sprak men van de JLS-combinatie en omstreeks 1964 werd de hele VNR ingelijfd door Gazelle, die nu (1984) nog altijd Juncker, Locomotief en Simplex fietsen maakt.
  Gazelle begon omstreeks die tijd zelf met racefietsen, en daar kon men de kennis en ervaring van Bertus Slesker goed bij gebruiken. Die heeft dan ook , jaren heen en weer reizend tussen zijn woonplaats Amsterdam en Dieren, geholpen de race-afdeling van Gazelle op te zetten.

  • Ik heb een oude Locomotief op de kop getikt,maar in slechte staat.Ik wil hem laten herlakken en zou heel graag de originele tranfers willen aan brengen.Heeft u er nog te koop?

 2. De vader van mijn man had ook een locomotief van meer dan 50 jaar oud. Hij heeft daar tot voor kort op gefietst. Helaas is hij opgenomen en kan niet meer fietsen. Maar nu hebben wij deze fiets weer helemaal opgeknapt ter ere van de verjaardag van mijn man en ziet hij er weer prima uit. Een geweldig verjaardagscadeau. Foto’s van voor en oud zijn aanwezig bij interesse.

 3. Op dit moment bezig met de restaurauratie van een Locomotief type Tour de France 1951.
  Dit model staat afgebeeld op de beeldbank (foto RAI met Pellenaars – van Est – Slesker directeur Locomotief en Wout Wagtmans.
  De race fiets heeft een rode akeline verflaag over een chroom ondergrond.
  Heeft 5 versnellingen Simplex achter derailleur met schakeling op de schuine onderbuis.
  De voorderailleur van Simplex met schakeling op de zadelzitbuis.
  Titan stuur type sercu / brooks zadel / Lyotard pedalen kortom top kwaliteit voor die tijd.
  Momenteel is hij naar de chroom inrichting, daarna komt de spuiter aan de beurt.
  De slagroom op de taart is het afmonteren, maar dat is in vertrouwde handen.

  Groet
  De Drie Meren Race Fiets Specialist Purmerend
  Corwim de Jongh

 4. Kreeg in 1960 een nieuwe fiets voor mijn 13 de. verjaardag ,mocht hem zelf uitzoeken het werd een Locomotief een jubileum uitgave volgens de verkoper , hij had een soort bromfiets versnelling en velgen die niet konden roesten, de prijs was 225,25 gulden ,ik vergeet de prijs nooit dat kwartje erbij dat vond ik toen stom!
  De Beatles plaatjes zitten er nog op ,en de versnelling is vervangen hij is oud maar ik kan er nog steeds geen afstand van doen erop fietsen gaat denk niet meer staat al jaren stil .
  Misschien een idee, om hem te ruilen voor een electrische fiets ?

 5. Ik heb een (steenrode) Locomotief Tour de France R2 racefiets uit ca 1955 in originele lak en heb hem teruggebracht tot de originele afbouwspecificatie volgens de folder. Aardig detail is dat op de schuine onderbuis de naam Locomotief-Holland staat vermeld en dat op meerdere plaatsen een afbeelding van de Arc de Triomphe te zien is. Fiets rijdt super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *