MB (Manus Brinkman)
Hermanus (Manus) Brinkman werd geboren op 10 november 1928 in Maasland. Hij was fietsenmaker te Maasland en ontdekte daardoor zijn talent voor fietsen. Op de weg had hij weinig successen, wel was hij de grondlegger van het veldrijden, een discipline waarin hij uitblonk en waarvoor hij behoorlijk wat heeft gedaan om het in Nederland op de kaart te zetten. Er was in die tijd nog weinig over veldrijden bekend maar doordat Brinkman veel veldritten reed in het buitenland zag hij hoe hij zijn materiaal kon verbeteren. Hierbij kreeg hij hulp van Wout Verhoeven, waarover we eerder ook al een stuk schreven.
Een NK zat er voor hem helaas niet meer in. Toen in 1963 het eerste NK veldrijden werd georganiseerd was hij al 35 en moest zijn meerdere erkennen in het tien jaar jongere Limburgse talent Huub Harings.
Na zijn profcarrière had hij een racefietsspeciaalzaak in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Hier ook maakte hij mooie fietsen die hij verkocht onder zijn naam.
Van Manus wordt wel gezegd dat hij ooit op de fiets naar de hemel zal gaan, maar dan diep teleurgesteld zal zijn als ze daar niet aan wielrennen doen.
Trivia
28 januari 2008 was Manus nog te gast bij Holland Sport. Hij lag toen op de massagetafel bij Wilfried de Jong en vertelde over het begin van het veldrijden in Nederland.
Heb jij een Manus Brinkman,…
… een mooie anekdote of meer informatie over dit merk en wil je dat met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Manus een leuke en lieve man om mee te praten, ik heb hem ontmoet tijdens de Eneco Tour 2011 in Woensdrecht
Ik had van mijn eerste vakantiebaantje (à 2,50 gulden per uur) een schitterende lichtblauwe RIH sport gekocht met Campagnolo onderdelen van een amateur voor 500 gulden. Helaas was die na een jaartje toch te klein en heb ik ‘m verkocht aan Teun Visser voor 600 gulden. Mooie deal toch? Alleen jammer dat die RIH een week later gestript als baanfiets in zijn etalage stond voor 900 gulden. Heb vervolgens een gebruikt Alan frame met nieuwe onderdelen gekocht van Manus Brinkman in de Oranjeboomstraat, had die zelf nog een WK veldrijden op gereden. Brinkman heeft echt zijn best gedaan om voor mij de mooiste fiets samen te stellen die ik met mijn kleine budget kon voorstellen. De Alan heb ik nog, die doe ik nooit weg.
Nu ben ik weer op zoek naar zo’n lichtblauwe RIH Sport.
Als jeugdrenner, lees nieuweling, ging er geen week voorbij dat ik niet in de winkel bij Manus, Diana en hun zoon Jan, waarmee ik trainde, kwam. Ik erfde de fietsen van mijn broer Frank Ouwerkerk die in de periode 1960 – 1980 een gevierd en verdienstelijk amateur wielrenner was. Zo kan ik de mooie rood met goud en witte LEBRI(Van Leeuwen & Brinkman)herinneren waarop ik menig wedstrijd heb gereden. Dit was één van mijn fijnste fietsen, alhoewel er een hoop sentiment bij zit uiteraard. Zo tussen je 16e en 18e verjaardag gebeuren er veel dingen. Maar het was altijd een soort thuiskomen in het kleine winkeltje aan de Oranjeboomstraat. Jammer dat Manus en Dina zo ver weg zijn gaan wonen, nét te ver om even op de fiets een bakkie te gaan doen.
Ik was vaste klant bij Manus. Kon erg goed opschieten met vooral zoon Jan. Ik ken Claudius als broer van Frank Ouwerkerk. Misschien kent hij mij nog als broer van Herman Nak. In die tijd hadden we nogal wat jongens in en om Rotterdam die een beetje konden fietsen: Bas Hordijk, Jan Hordijk, Martin Venix, Martin Rietveld, Rob Kroep, Ger Mak, Martin Havik etc. etc. de groep van half twee bij de Heinenoord tunnel was wijd en zijd bekend! Bij Manus kwam je nooit voor niks, altijd kon je bij hem terecht als de nood aan de man was. heb er vele prettige uurtjes doorgebracht op zijn twee locaties. Denk er graag aan terug.
In 1979 kocht ik een Koga road speed, bijzonder toen nog in Nederland, afmontage shimano 600. Die heb ik in 1986 door Manus Brinkman in Rotterdam laten ombouwen. Helemaal zwart gespoten, witte letters Manus Brinkman en afmontage shimano 600 EX. Witte kabels, een hele mooie bijzondere fiets geworden.
Ook ik ben vaste klant geweest bij Manus en het was altijd heerlijk om bij Manus en zijn vrouw in de winkel te komen. Als fietsenmaker veel respect voor Manus gehad want hij wist je altijd wel te helpen al moest hij onderdelen uit zijn eigen fiets halen maar jouw fiets was het weekend weer gereed voor de wedstrijden. Altijd zeer tevreden geweest over de fietsen die ik bij Manus gekocht heb en nog meer over de service.
Ik wens Manus en vrouw Dinie een lang leven in goede gezondheid en voor Manus hoop ik dat hij ooit ook in de hemel kan fietsen.
In de midden jaren 80 een Gazelle Champion mondial gekocht die door Manus is samgesteld met o.a. Shimano Deore 600 en Campagnolo.Tot 4 jaar gelden wekelijks met deze fiets gereden. Een topfiets waar ik deze zomer nog vele km’s mee heb gemaakt. De kwaliteit van de door Manus in elkaar gezette fiets is niet te evenaren. Ook mijn broer en zijn maat kochten Gazelle Champion mondial fietsen waar nog steeds gebruik van wordt gemaakt.
Helaas is Manus overleden, ik wens zijn familie veel sterkte toe.
Ook ik haalde mijn wielerspullen bij Manus en Dine Brinkman.
Ze stonden altijd klaar, ook als je de fiets in elkaar had gereden werd er door Manus tot in de nacht door gewerkt zodat je de volgende dag weer je wedstrijd kon rijden.
Hij was voor veel renners van RC Schiedam de winkel to be.
Goedeavond,
Ik heb nog een jeugd fiets staan die ik wil verkopen. Waar kan ik deze aanbieden zodat het in handen is van een opkoper maar van een liefhebber?
Ik heb een nog redelijk mooi frame van Manus in de collectie.
Weet alleen niet hoe ik een foto bij dit bericht kan zetten…