Merkenlijst

Nederland kent een rijke historie van fietsen en framebouw. Er waren en zijn zowel grote fietsfabrieken als mensen die meer hobbymatig raceframes bouwden. Deze lijst vormt het meest volledige overzicht van Nederlandse racefietsmerken.

Er zijn ook merken van racefietsen waar we ooit iets van gezien of gehoord hebben, maar waar we nog niet voldoende informatie over hebben om er een pagina over te maken. Die staan op dit lijstje.

Sommige speciale modellen verdienen volgens Thomas en Bart bijna een plaatsje op de lijst, maar we hebben ze apart gezet. Klik hier om daar direct naar toe te springen.

Merken


Amsterdam_wielershirtBanner wintersport man 728 x 90Informatie gezocht
Bazuin
DSC
Hekker
Hopmans (Bergen op Zoom)
Jan de Bruin
Jurrie Dokter
Loek Valk
Synus
Wagenberg

 

Specials

Amsterdam_wielershirt

Reacties

Merkenlijst — 38 reacties

 1. Dag wielervrienden,

  Zijn jullie bekend met het merk Berkers?
  Mijn zoon heeft er op Marktplaats eentje gekocht voor L’Eroica. Type ABC Special. Ik zie geen aanduiding voor de gebruikte buizensoort. De fiets heeft aardige eenvoudig opengewerkte en ingekleurde lugs.
  Het zal wel een eigen merk van een fietsenmaker zijn maar ik kan er geen van die naam vinden. De naam Berkers komt in ZO Brabant veel voor.
  Als iemand iets weet? Zou leuk zijn om te vernemen.

  Met hartelijke wielergroet,
  Fabio Farelli

 2. Om aan de lijst toe te voegen, A.V.H. frames gebouwd door Arnold van Herk. Heel veel coureurs in de omgeveing van Eindhoven reden op deze frames die door “Nol” in elkaar gesoldeerd werden. De winkel bestaat nog altijd in Veldhoven en wordt nu gerund door de kleinzoon.

 3. onlangs kwam ik in het bezit van een mooie racefiets met als decals “Fedor Den Hertog” en voorzien van de Olympische ringen- het frame is gebouwd met columbusbuizen en is afgebouwd met Campagnola van jaren 80- ik ken de geschiedenis van Fedor maar kan mij iemand iets over de fiets zelf vertellen, framebouwer e.d. – bedankt bij voorbaat !

 4. Beste ……,

  Ik rijd nog steeds op een fiets uite de jaren 60, gebouwd door Kees Smits’ uit Tilburg. Zijn merknaam is Cycle St. Corneille. De merknaam duidt er op dat dit een uitermate katholieke fiets is. Het boeltje is afgemonteerd met ZEUS onderdelen. In het Tilburgse moeten nog meerdere exemplaren róndzerven.

 5. Nieuw merk (TDR staat voor Theo de Rooy) hoofd zakekelijk bekend van E-bikes maar tijdens de introductie op Bike -Motion stond daar op de stand ook een gelikte racefiets dus dat kunnen ze ook. Verder brengt Peter Winnen ook onder zijn eigennaam een racefiets op markt.

 6. Jan Willemsen,
  Jan erfde het wielervirus van zijn vader. Vanaf zijn vroege jeugd tot ver in veertig reed hij wedstrijden. Hij heeft zijn 25-jarig jubileum als amateur nog gevierd. Jan was geen klasbak, maar leefde voor zijn sport, met name cyclocross; als mecanicien verdiende hij gewoonlijk de kost bij wielerploegen. In de jaren vijftig en zestig won hij toch regelmatig een wedstrijd. Eind jaren zestig opent hij een wielerzaak in Nuth (Zuid-Limburg), waar veel landelijk bekende coureurs klant waren. Frames heeft Jan nooit gemaakt. Af en toe kocht hij wat frames en liet die in eigen kleuren spuiten. Ook tweedehands frames van goede kwaliteit, die slecht in de lak zaten, kwamen wel als Jan Willemsen terug van de spuiter.

 7. Nederlands merk PI-JHO mist ook in de lijst.
  PI-JHO (spreek uit als “pie joo”)
  werd opgericht door mijn grootvader in 1928.
  PI-JHO is een samenvoegsel van de voornamen en achternaam van mijn grootvader.
  Hij heeft jarenlang een rijwielhandel gehad in Amsterdam en Zaandam
  De laatste PI-JHO’s werden ca. 1990 gebouwd.
  Er is zelfs ooit een renner nederlands kampioen geworden bij de veteranen op een PI-JHO en ook het Officieus kampioenschap voor gesponsorde clubs werd gewonnen op een PI-JHO.
  Leuke site verder
  Arno

  • Hallo Roy,
   Je hebt gelijk. We voegen Giovanni binnenkort toe.
   Heb jij er zo een?
   Groeten,
   Thomas en Bart

   • Ja op dit moment alleen nog het kale frame. Word nog opgebouwd. Stuur je wel foto’s.
    Groet Roy

 8. hooi allemaal hebben jullie ook iets van de geschiedenis van phoenix race .toerfietsen liggen frame nummers. kluerstelling en leeftijd bijvoorbaat dank groeten peer

 9. IK ben ooit in het bezit geweest van een Olympia race fiets,in de kleurstelling zwart/goud.heel bijzonder voor die tijd, die ik ooit heb laten opbouwen in hilversum in de late jaren 70, bij de gelijknamige zaak,dit merk had naam in hilversum en omstreken maar liep in die tijd eigenlijk af door de hoge leeftijd van de bouwer/ eigenaar(zijn naam is me ontschoten)Wie weet is er iemand uit het gooi die meer weet?

  • Jazeker weet ik dat nog, dat was Rein Ruitenbeek. Ik heb nog steeds een door hem gebouwde, in zeer goede staat verkerende, Olympia racefiets. Ik fiets er nog steeds op en met veel plezier! Rein was al ruim de 70 gepasseerd toen hij in 1978 mijn maatfiets bouwde in de kleur grijs met korenblauwe letters plus de initialen RR, ook in korenblauw. Hij bouwde veel fietsen voor de wielren vereniging De Adelaar.
   Wie heeft er nog meer een Olympia racefiets?

   • was mijn buurman bijna, zelfde straat, heb enige jaren zondags met hem gefietst, heb er nog steeds één, wel aangepast met nieuwe versnellingen, maar nog steeds een reynolds frame en de naam Olympia sprot (RR)

 10. Hallo,
  Het merk ‘Lewis’ staat ook niet in de lijst, het merk is opgezet toentertijd door de gebr. Schenk uit Overveen. Ik kan je foto’s toesturen voor de databank!!
  Is jullie het merk ‘Comprial Cycles Holland’ bekend ?? Waarschijnlijk eind jaren ’70 begin ’80. graag hierover meer info!!
  Mvg. Bert Pettersson

  • Hallo Bert,
   Bedankt voor de toevoegingen. Van beide merken hebben wij nog niet eerder gehoord.
   Groet,
   Thomas en Bart

 11. Beste,

  Ik heb een Valk Amsterdam raceframe staan (Campagnolo ,Columbus, Ofmega), waar ik niets van kan vinden.
  en staat dus ook niet in de lijst.

  Groet,
  Jim

 12. John “knoops” uit mierlo hoort er ook wel tussen… heb een heel mooie knoops veldfiets gehad….met de niet kapot te krijgen en altijd voortreffelijk werkende Mafac cantilever remmetjes.

 13. Ik mis het merk Olympia in Uw merkenlijst ,of ik moet er overheen gelezen hebben.Ik begon ooit een kapsalon in de de leeuwenstraat in Hilversum,tegenover Piet den Uyl,een begrip in die tijd op speelgoed gebied ,Dat was in 1978,We hadden daar een achterom,en als je daar inging zat daar een oudere man racefietsen te maken in een heel kleine ruimte,een soort opslagruimte voor de winkels in de straat…meer was het niet.Ik kon mij herrinneren dat jaren voor ik op het adres in de Leeuwenstraat kwam er een racefietsen zaak op dat adres zat,
  ik bedoel alleen racefietsen geen gewone fietsen.Ik was sinds mijn jeugd al gek van fietsen dus heb daar vaak voor de etalage gestaan en daar stonden de mooiste fietsen die ik ooit gezien had!Enfin toen ik die oudere man in zijn kleine werkplaatsje zag raakte ik aan de praat met hem.Hij vertelde dat mijn zaak ooit zijn showroom was maar dat de huisbaas in 1 keer de huur verhoogde naar een niveau dat voor hem te veel werd,hij was al oud en de zaak was in de nadagen!Om een lang verhaal kort etc…Ik kocht mijn eerste racefiets bij hem ,in de kleur goud en zwart,erg gedurfd voor die tijd…Ik spreek van 1978…Wie weet meer van Olympia fietsen in Hilversum,de man vertelde mij dat er heel wat plaatselijke en regionale renners op zijn merk reden…Dan denk ik aan de 40er en 50er jaren zelfs

 14. Nu herrinner ik me ineens Rein Ruitenbeek als die man in de Leeuwenstraat dank zij de reacties op jullie site maar de lijst is nog niet aangepast voor zover ik weet.Maar evengoed leuk om al de reacties te lezen succes met de site en bedankt

 15. Hallo Thomas en Bart,

  Ik heb een Antilope race/sportfiets uit 1968, op de zadelbuis een transfer Nederlands fabricaat en op het balhoofd een transfer van een kroon met daaronder een afbeelding van een antilope kop en de tekst rijwiel Antilope Holland…Heeft niets uit te staan met de gelijknamige rijwielhandel in Hilversum naar hun eigen zeggen.
  Het frame heeft wel heel veel weg van een Motobecane inclusief voorvork met Motobecane logo en compleet franse afmontage. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>