Nieuwe lak en verder

Heb je een oude fiets dan is de kans groot dat de lak beschadigd is. Is de lak heel erg slecht, of je wil een andere kleur, dan kan je ‘m opnieuw laten spuiten. Als je dat hebt laten doen, dan zal je waarschijnlijk ook de oude merk- en modelnaam terug willen of iets anders naar eigen inzicht.

Alhoewel er vroeger veel renners waren die hun favoriete fiets (vaak van een van de gerenommeerde kleine framebouwers) lieten overspuiten in de kleuren van de sponsor (over het algemeen een groot merk dat niet zulke goede fietsen maakte), vinden wij vinden dat je als hobbyist bij je merk moet blijven. Een oude Motobecane omtoveren tot RIH of Zieleman, dat doe je gewoon niet.

Hieronder geven we stapsgewijs wat je kan doen met je slechte lak en/of chroom.

Oppoetsen
Als de lak nog redelijk maar wat verweerd is, dan kun je proberen of goede poetsolie resultaat biedt. Er zijn verschillende merken te krijgen bij je lokale fietsenwinkel, of online bijvoorbeeld bij Chain Reaction Cycles of Internet-bikes.

Chroom weer laten blinken

Chroompoets is een optie. Ook oppoetsen met aluminiumfolie geeft goed resultaat. Gebruik na het poetsen altijd een goede was. Is je chroom echter te erg aangetast dan moet je keuzes gaan maken.

Je kan het zo laten, een gepatineerde fiets kan heel mooi zijn maar hou er wel rekening mee dat je door de missende bescherming de boel nog beter schoon moet houden om verder verval van je fiets tot stilstand te brengen.

Een tweede optie is opnieuw verchromen. Dit is een vrij kostbaar proces en het vergt veel voorbewerking. Je kan dit natuurlijk zelf doen maar veel verchromers zijn Pietje precies en doen dit liever zelf. Op zich begrijpelijk, is het namelijk niet goed schoon of is de oppervlakte niet glad dan is dat blijvend te zien.

Wat je absoluut niet moet doen is aan de gang gaan met chroom effect spuitbussen. Het resultaat zal altijd bedroevend uitpakken.

Oude verflagen verwijderen
Is de oorspronkelijke laklaag verdwenen onder een latere. Dan kun je proberen de buitenste laag te verwijderen. Hiervoor zijn verschillende opties:
Afkrabben met een mesje waarmee je ook de verf van ruiten krabt. Vergelijkbaar zijn oude scheermesjes of Stanleymes. Een andere mogelijkheid is boenen met staalwol met thinner. Er zijn ook mensen die een verfbrander gebruiken, omdat de oorspronkelijke lak tegen hogere temperaturen bestand zou zijn.
Probeer, welke methode je ook kiest, dit altijd eerst op een plek die niet in het zicht zit, want het kan best eens dat je toch meer stukmaakt dan je lief is.

Opnieuw lakken
Een fiets met slechte lak kun je natuurlijk zelf bijtippen of met een spuitbus proberen over te spuiten, maar het resultaat daarvan haalt het niet bij professioneel werk. Een professionele spuiter zorgt ervoor dat het metaal goed voorbewerkt is, zodat roest geen kans krijgt, gebruikt goede lak en een droogoven. Hierdoor is het resultaat een mooie harde lak die lang meegaat. En nat gespoten past beter bij de meeste klassiekers dan gepoedercoat.

Decals, transfers of stickers
De meeste fietsen zijn voor de merk- en modelnaam uitgerust met decals of transfers (voor de kenners is dat echt iets anders dan stickers, dus let op je woorden), tegenwoordig wordt de naam ook vaak in verf aangebracht. In het Verenigd Koninkrijk zit Premium Bicycle Decals een bedrijfje dat oude transfers opnieuw maakt en aanbiedt. Ze hebben onder andere Gazelle Champion Mondial (verschillende modellen), Concorde, Zieleman, veel Italiaanse en Engelse merken, maar ook van de buizenproducenten Columbus en Dedacciai. In Nederland heeft www.frame-stickers.nl van verschillende merken het (oude) ontwerp transfers beschikbaar.

Sommige bedrijven, met een eigen grafische afdeling, maken op bestelling ook decals na of spuiten de gewenste teksten op het frame. En als ze nog te traceren zijn, dan kun je het natuurlijk ook proberen bij de oorspronkelijke makers of spuiters van je fiets. Vaak hebben ze nog een stapeltje liggen.

Zoals Jos van Colortek. Je kan contact opnemen met hem via onze pagina over Colortek.

Ook in de erfenis van Centrix bevinden zich nog originele transfers van Burco, Bontekoe, De Reus, Locomotief, Peka, Piet de Wit, PI-JHO, Presto, Serier, Springfield, Van Rossem, Zieleman, Zoon.
Zijn contactgegevens staan vermeld tussen de reacties op deze pagina’s.

Voor deze pagina maakten we onder andere gebruik van:
Het forum van de Vereniging Oude fiets:
http://oudefiets.nl/forum/viewtopic.php?f=38&t=1927
http://oudefiets.nl/forum/viewtopic.php?f=38&t=1906


Reacties

Nieuwe lak en verder — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *