Hoe weet je nu welke maat fiets je nodig hebt? Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk te achterhalen. Met een meetlintje en deze pagina kom je in ieder geval al een heel eind.

Het bepalen van de framemaat

De maat van een racefietsframe meet je in centimeters vanaf de bovenkant van de zadelbuis (daar waar je zadelpen in het frame schuift) tot het hart van de trapas.

Welke framemaat past bij mij?

Pak je meetlintje er weer bij en meet de lengte van je binnenbeen. Dit doe je op blote voeten met je voeten ongeveer 15 centimeter van elkaar en je meet vanaf de vloer tot aan je kruis. Binnenbeenlengte is de ‘gulden snede’ voor de veloseksueel op zoek naar een goed zittende fiets. Maar ook als je gewoon een passend frame zoekt kun je er mooi je voordeel mee doen.

Vermenigvuldig de binnenbeenlengte nu met 0,68* en rond de uitkomst naar beneden af. Het resultaat van dit eenvoudige sommetje is dan de juiste framemaat.

* tegenwoordig gebruikt men vaak 0,66. Dit is prima voor moderne (sloping) frames maar voor staal moet je 0,68 hanteren

De hoogte van je zadel en je stuur

Hoe hoog je zadel moet zitten ten opzichte van de bovenkant van de zitbuis is ook eenvoudig te berekenen.

We gaan (uiteraard) wederom uit van de eerder gemeten binnenbeenlengte. Vermenigvuldig deze met 1,08. Trek hier vanaf de framemaat en de lengte van de crank (staat achterop de crank in mm, standaard: 17,5 cm [race] / 16,5 cm [baan]).

Dus: Zadelhoogte (van bovenkant frame tot bovenkant zadel) = 1,08 x binnenbeenlengte – framemaat – lengte crank

Afstand tussen zadel en stuur

Omdat het de positie van het zadel al vast staat, moet alleen nog de lengte van de stem (het horizontale gedeelte van de stuurpen) bepaald worden. Plaats je elleboog tegen de zadelpunt en strek je vingers. De stem heeft de juiste lengte als het uiteinde van je langste vinger halverwege de stem komt. Dit is echter niet zaligmakend maar eerder een goede indicatie.

Stuurhoogte

De bovenkant van het zadel moet zo’n 3 cm boven de bovenkant van het stuur uitsteken. Ook dit is niet zaligmakend, vind je een hoger stuur fijner doe dat dan gewoon. De marge zit namelijk in de stuurhoogte en de afstand tussen stuur en zadel. Het sterk aanpassen van je zadelhoogte moet je nooit doen omdat dit je fietshouding en krachtoverbrenging niet ten goede komt met alle ellende van dien.

Zadelpositie

Je kan het zadel ook nog naar voren en achteren bewegen. Uitgangspunt is dat wanneer je met horizontale crank op de fiets gaat zitten de voorkant van je knie op het voorste pedaal recht boven de as van dit pedaal zit. Ook deze afstelling is natuurlijk naar eigen inzicht te variëren.


Reacties

Wie de fiets past… — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>