Reacties

Locomotief — 26 reacties

  1. Dit vond ik op ’t forum van http://www.fiets.nl, hierbij de link waarin een beschrijving met veel foto’s van een restauratie die er wezen mag!

    http://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=24&t=5125

    Hieronder een klein stukje Locomotief geschiedenis geschreven door Otto Beaujon en indertijd gepubliceerd in Wielerrevue nr 17 van 24 augustus 1984.

    LOCOMOTIEF

    De broers Jan, Theo en Bertus Slesker uit Amsterdam deden in fietsen. “Ome Jan”was samen met Theo de stuwende kracht in het geheel, Joop dreef de winkel en Bertus was de framebouwer. De “fabriek” was gevestigd in alerlei pandjes in de binnenstad, o.a. in de 3e Nieuwstraat, de 2e Helmerstraat en de Huidenstraat en de trots van de Sleskers, de winkel, lag pal naast de Bijenkorf aan de Dam. Reeds lang voor de oorlog droegen de fietsen een plaatje met het opschrift: TH. SLESKER AMSTERDAM met als logo een locomotiefje. Dat zou ontleend zijn aan één van de bijnamen van Jaap Eden; de Nederlandse Locomotief. De naam Slesker is trouwens het resultaat van een naamsverandering, voordien was die Slisser geweest, en dat zou op zijn beurt afkomstig zijn van Schlösser of Schlosser, slotenmaker dus. Hebben de Sleskers/Slissers/Schlössers ook al voor Jaap Eden fietsen gemaakt? De gedachte dringt zich in elk geval op: voor de Eerste wereldoorlog was er in Amsterdam een toonaangevende racefiets te krijgen van het merk SLOUQUI, die, net als later locomotief, over verschilende pandjes door de stad versnipperd zijn werkplaatsen en magazijnen had, en één van die adressen op zijn minst in dezelfde straat. Maar niemand kan hier nu nog zekerheid over verschaffen.

    De Sleskers, en in het bijzonder Bertus, verstonden de kunst van het aanmeten en bouwen van frames voor de racerij. Toen dan ook in 1945 de zaak onder leiding kwam van de zoon Ome Jan, ook Jan geheten, en officieel met aandelen en dergelijke Rijwielfafriek DE LOCOMOTIEF ging heten, lag het voor de hand dat naast de fabricage van burgerrijwielen ook zeker de racefiets aandacht zou krijgen. En dat gebeurde ook, er kwam een bescheiden renstal onder leiding van Piet van Ierlant. En in 1951 kon Locomotief het zich permitteren de Nederlandse Tourploeg (onder leiding van Pellenaars/Van Ierlant) met materiaal te steunen. Overigens reden maar enkele renners op een Locomotief-fiets, menig renner van de nationale Tourploeg had nu eenmaal al een contract met een ander merk. Zo reden er in de Nederlandse équipe naast Locomotieven ook fietsen van Peugeot, Garin, Wevo en Eroba mee.
    Opvallend is, dat het woord Locomotef voor de Franse wedstrijden steeds als LOCOMOTIEV gespeld wordt, dat leek kennelijk nog meer op het Franse “locomotive”. In latere jaren reden o.a. Piet Rentmeester, Wim van Est, Peter Post, Gerben Karstens en Jan Janssen (in zijn eerste prof jaar) in het Locomotief-tricot.
    Locomotief deed het goed en kreeg behoorlijke bekendheid bij het publiek. Ondanks een ambitieus dealernet door het hele land en omzetten van ca. 20.000 fietsen per jaar bleek “De Locomotief” met zijn verspreid liggende “fabrieken” financieel op den duur niet solide. De fietsen waren dat trouwens wel, de naam geniet nog altijd na van zijn onverwoestbare reputatie. Locomotief had al eerder toenadering gezocht tot een andere, veel grotere Amsterdamse fietsenfabriek, Simplex ( lange tijd de grootste van Nederland) en zo kwam men tot de oprichting van de VNR, Verenigde Nederlanse Rijwielenfabrieken. Later kwam daar Juncker bij. Met deze fabriek uit Apeldoorn erbij, sprak men van de JLS-combinatie en omstreeks 1964 werd de hele VNR ingelijfd door Gazelle, die nu (1984) nog altijd Juncker, Locomotief en Simplex fietsen maakt.
    Gazelle begon omstreeks die tijd zelf met racefietsen, en daar kon men de kennis en ervaring van Bertus Slesker goed bij gebruiken. Die heeft dan ook , jaren heen en weer reizend tussen zijn woonplaats Amsterdam en Dieren, geholpen de race-afdeling van Gazelle op te zetten.

    • Ik heb een locomotief racefiets gehad met campagnolo record derailleur en stronglight crankstel, later sugino crankstel later in 1979 omgeruild voor de mooiste fiets die ooit heeft bestaan nl gios Torino super record met Chrome voorvork,heb ik meer dan 21 jaar op gereden,hangt nog in de schuur. Evt te koop voor liefhebber

      • Dag meneer de Ridder, al jaren geleden dat u aangaf een Gios Torino aan te bieden. Heeft u die nog?

        Zo ja, dan heb ik interesse.

        Groetjes

        Thomas Jordan

    • Ik heb een oude Locomotief op de kop getikt,maar in slechte staat.Ik wil hem laten herlakken en zou heel graag de originele tranfers willen aan brengen.Heeft u er nog te koop?

  2. De vader van mijn man had ook een locomotief van meer dan 50 jaar oud. Hij heeft daar tot voor kort op gefietst. Helaas is hij opgenomen en kan niet meer fietsen. Maar nu hebben wij deze fiets weer helemaal opgeknapt ter ere van de verjaardag van mijn man en ziet hij er weer prima uit. Een geweldig verjaardagscadeau. Foto’s van voor en oud zijn aanwezig bij interesse.

  3. Op dit moment bezig met de restaurauratie van een Locomotief type Tour de France 1951.
    Dit model staat afgebeeld op de beeldbank (foto RAI met Pellenaars – van Est – Slesker directeur Locomotief en Wout Wagtmans.
    De race fiets heeft een rode akeline verflaag over een chroom ondergrond.
    Heeft 5 versnellingen Simplex achter derailleur met schakeling op de schuine onderbuis.
    De voorderailleur van Simplex met schakeling op de zadelzitbuis.
    Titan stuur type sercu / brooks zadel / Lyotard pedalen kortom top kwaliteit voor die tijd.
    Momenteel is hij naar de chroom inrichting, daarna komt de spuiter aan de beurt.
    De slagroom op de taart is het afmonteren, maar dat is in vertrouwde handen.

    Groet
    De Drie Meren Race Fiets Specialist Purmerend
    Corwim de Jongh

  4. Kreeg in 1960 een nieuwe fiets voor mijn 13 de. verjaardag ,mocht hem zelf uitzoeken het werd een Locomotief een jubileum uitgave volgens de verkoper , hij had een soort bromfiets versnelling en velgen die niet konden roesten, de prijs was 225,25 gulden ,ik vergeet de prijs nooit dat kwartje erbij dat vond ik toen stom!
    De Beatles plaatjes zitten er nog op ,en de versnelling is vervangen hij is oud maar ik kan er nog steeds geen afstand van doen erop fietsen gaat denk niet meer staat al jaren stil .
    Misschien een idee, om hem te ruilen voor een electrische fiets ?

  5. Ik heb een (steenrode) Locomotief Tour de France R2 racefiets uit ca 1955 in originele lak en heb hem teruggebracht tot de originele afbouwspecificatie volgens de folder. Aardig detail is dat op de schuine onderbuis de naam Locomotief-Holland staat vermeld en dat op meerdere plaatsen een afbeelding van de Arc de Triomphe te zien is. Fiets rijdt super.

  6. Ik heb een spaarpot gekocht met aan de onderkant de vermelding N.V. Gazelle, afd.Juncker-Locomotief-Simplex.
    Weet iemand iets meer over de gelegenheid waarvoor deze spaarpot is gemaakt en/of door wie.

  7. Na veel omzwervingen en research ben ik tot het oordeel gekomen nu een Locomotief Tour de France van 1961 in mijn bezit te hebben. Hij is vermomd al een “vroege” (zoon John kon zich niet herinneren ooit een oudere te hebben gezien) Ton van Herwerden fiets en uitgerust met onderdelen uit de jaren 50 (o.a. Titan stuur en nok) en vroege jaren 60, midden optrek remmen van Weinmann 1963 en Brooks zadel B15 uit 1962. Met veel liefde, passie en nieuw vet weer in oude glorie hersteld, o.a. met tubewielen met uitvalnaven met hoge flenzen. Heb overwogen om hem opnieuw te spuiten, maar vind de vroege “respray” eigenlijk net zo authentiek.

  8. Gezocht informatie over het merk Locomotief. Ik ben in het gelukkige bezit van een aantal Locomotief tour de france racefietsen waar op allen een verschillend logo zit.
    Omdat de frames geen nummer hebben ,Nervex lugs hebben en dus vermoedelijk van voor de Gazelle overname zijn Ik probeer de leeftijd van de fietsen op basis van de logo ’s te achterhalen.Helaas heb ik na maanden zoeken nog niets over terug kunnen vinden. Is er iemand die mij kan helpen aan deze informatie?

  9. Voordat ik een locomotief tour de France had heb
    Ik ooit een joco gehad ,ook jaren op gefietst
    Een mooie fiets is gebruikt voor woonwerkverkeer

  10. Heb jaren op een Locomotief gereden.In de jaren 60. de oude fiets van mijn vader
    di kocht ton een nieuwe. Locomotief ?. Heb er jaren met heel veel plezier op gereden.
    Hij was in die tijd heel lux met een 3 versnelling naaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>