Bart en Thomas houden van alle fietsen maar in het bijzonder van racefietsen uit het stalen tijdperk uit de lage landen. In Nederland en Vlaanderen heeft men kaas gegeten van mooie kaders bouwen en er op rijden natuurlijk!

Wat u op deze site kunt vinden

De Merkenlijst
Het volledigste overzicht van Nederlandse racefietsmerken en hun geschiedenis op het wereldwijde web.

De klassieker van
Trotse eigenaren tonen hun klassieke racefiets.

Velovaria
Verschillende onderwerpen met een relatie tot klassieke racefietsen:

Bart stelde een lijst samen van zijn favoriete wielerleesvoer.

Een zoektocht naar de (inmiddels herbestemde) wielerbanen van Nederland.

Thomas onderzocht de geschiedenis van de ronde van Zuilen.

De mooiste filmpjes die we konden vinden over de Nederlandse racefietsgeschiedenis.

Bart legt uit hoe je de juiste maat voor je racefiets bepaalt.

Thomas graaft oude verhalen en schandalen op.

Wie zijn Bart en Thomas

Bart (1975). Bricoleur en vrijetijdstechneut. Verzamelaar van mooie oude dingen en eigenaar van teveel racefietsen van diverse pluimage. Heeft in een duister verleden een opleiding fijnmechanische techniek gedaan omdat hij dat wel interessant vond. Deed ook nog een blauwe maandag HTS Autotechniek maar belandde uiteindelijk in Utrecht waar hij niet alleen Thomas tegen kwam in een studentenhuis maar ook nog eens een opleiding afrondde. En daarom mag Bart zichzelf sinds 2003 Bachelor of Business Administration noemen. Bedrijfsadministratie is echter lang niet zo boeiend als oude racefietsen volgens Bart dus daar hoeft u voorlopig geen artikel over te verwachten.

Thomas (1978). Gepassioneerd door oude zaken: racefietsen, stenen en rotstekeningen. Liefhebber van tandems, barokke lugs en buitenissige frames. Het moet wel mooi zijn, want lelijkheid is onnodig en slecht voor het humeur. Studeerde geologie in Utrecht en Conservation of monuments and sites in Leuven (België) en Perth (Australië). Geïnteresseerd in duurzaamheid, klimaatverandering, cultureel en natuurlijk erfgoed. Rijdt dagelijks op zijn Gazelle Champion Mondial toermodel zonder versnellingen en toertochten op zijn Wimath.

Disclaimer

1. In deze disclaimer wordt verstaan onder:
* de eigenaar: de eigenaar van de website;
* gebruik(en): alle denkbare handelingen;
* u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
* de content: alle in de website aanwezige inhoud;
2. Het onderstaande is van toepassing op de pagina die u thans bekijkt. Door de pagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.
3. De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde.
4. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.
5. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten
6. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.

Bart en Thomas linken soms door naar content van andere websites of naar goederen die te koop aan worden geboden door derden. Bart en Thomas zijn echter NIET betrokken bij de eventuele daadwerkelijke transacties tussen u en de verkoper. Om die reden kunnen Bart en Thomas dan ook geen enkele controle uitoefenen op de kwaliteit, de veiligheid of de legaliteit van de geadverteerde objecten, de juistheid van de aanbiedingen, de bevoegdheid van verkopers objecten te verkopen en de bevoegdheid van kopers objecten te kopen. Dat u het even weet.

Bart en Thomas maken op deze site ook gebruik van afbeeldingen van derden. Hierbij vermelden wij indien traceerbaar de rechthebbende. Soms kunnen Bart en Thomas deze rechthebbende echter niet achterhalen. Meent u zo’n rechthebbende te zijn, en heeft u bezwaar tegen het gebruik van uw afbeelding op dit blog, stuurt u ons dan een bericht en wij zullen de betreffende afbeelding zonder omhaal verwijderen.

Daarnaast maakt www.klassiekeracefiets.info ook gebruik van cookies. Dat doen we om bij te houden hoe bezoekers op onze website komen en om via affiliatemarketing het in de lucht houden van deze website mogelijk te maken. Wilt u daar meer over weten, dan kunt u terecht bij Google, Tradetracker en Awin.


Reacties

Over deze site — 80 reacties

 1. Goedemorgen,
  Jullie bijzonder interessante site ontdekt en al diverse malen bezocht.
  Ik ben als wielerfanaat al langere tijd bezig met stukken ‘verleden’ van de wielersport.
  Schrijf daar boeken over en ben zelfs bezig met het uitwerken van een plan om te komen tot een Zaans Wielersport Museum
  Zie daarvoor eventueel http://www.bloggen.be/zwm/
  Daar ik al eens een ruwe opzet had gemaakt voor een boek over Nederlandse (race-) fiets merken, was jullie site een opluchting. Zoveel informatie als jullie al hebben verzameld, geweldig.
  Ik zou jullie via deze weg willen vragen of ik van deze informatie gebruik mag maken.
  Dit dan uiteraard wel met de vermelding van deze bron.
  Hopende op een positive reactie,
  viendelijke groet,
  Gerrie Hulsing

   • Ik maakte eerder al melding van het Zaans Wielersport Museum. Dat heeft inmiddels een dermate grote vlucht gemaakt dat het hele concept totaal heeft doen veranderen.
    Inmiddels geworden tot de Stichting Nationaal Wielersport Museum (NWM) met een collectie die (gelukkig) nog steeds groeiende is.
    Op de de geheel nieuwe website http://www.stichtingnwm.nl is alle relevante informatie te lezen, waaronder de stand van zaken betreffende de huidige collectie tot nu toe. (actueel!)
    Uiteraard zijn we nog steeds zoekende naar personen met het wielerhart op de juiste plaats, die dit unieke project willen steunen door financiële of materiële giften. Breng een bezoek aan onze site en overtuig u zelf.

  • Over de Heko-racefiets van schrijver Bob Den Uyl: Ik denk dat het een eigen merk was van fietsenwinkel Adr. van Herpen, Noordmolenstaat 30, Rotterdam. Hier is op het internet bijna niets over te vinden. Ik heb alleen enkele kleine advertenties van Van Herpen gevonden in een plaatselijke krant. Ik kan jullie daarvan wel een JPG-afb. opsturen (als ik een mailadres van jullie had).

 2. Beste Bart en Thomas,
  Met heel veel plezier jullie site door gesurfd. Met name over mensen die in verleden en heden frames hebben gebouwd.
  Zelf ben ik in bezit van een frame die nog gemaakt is door ‘witte Ko’ de Jonge. Ko woonde des tijds, toen ik bij hem over de vloer kwam begin jaren tachtig, op Schouwen Duiveland en maakte daar zijn frames. Voor een aantal fiets winkels in Zuid Holland en daarbuiten meen ik. Het frame heeft iets magisch. Ondanks dat ik er zelf niet op rijd, alleen er naar kijken is al voldoende.
  Kortom toen ik op jullie site kwam was ik heel verrast om die namen van bouwers tegen te komen. een feest der herkenning.
  Waarvoor dank….

 3. Hallo Bart en Thomas.

  Als (kleine ) verzamelaar van stalen Nederlandse race fietsen was ik blij verrast met deze website.
  Ik mis eigenlijk het merk Concorde,waarvan ik een oud model in m’n verzameling heb.
  Zou er misschien iets meer foto’s of een foto pagina kunnen komen?

  Met vriendelijke fiets groeten Tinus van der Plas

 4. Beste Bart en Thomas

  Ik ben in het bezit van union Rini wagtmans fiets. Ik heb deze zelf midden 70er jaren aangeschaft en afgelopen jaar nog van nieuwe bandjes voorzien. Toch staat de fiets mij in de weg. Mijn vraag is of jullie mogelijk weten of hier voor liefhebbers zoals jullie nog belangstelling voor is.
  Als dat zo is kunnen ze contact met mij op nemen.

  hiervoor dank.

 5. beste Bart and Thomas

  als Amerikaan zijn er heel wat Nederlandse het rennen beschikbare fietsen, noch geen informatie over hen. Ik bezit 2 Zieleman, een Bustraan gebouwde RIH en een Remy. Ik verkocht onlangs Jan De Reus.

  Dank u voor een grote plaats.
  Marty

 6. Hallo,
  Ik heb hier een oude Koga Miyata Roadracer uit 1982 in de garage staan. Staat al zo’n 30 jaar ongebruikt binnen, volgens mij nog grotendeels in originele staat. (Slechts enkele maanden beperkt op gefietst) Heb je enig idee wat een dergelijke fiets ongeveer op moet brengen en waar ik hiervoor de liefhebbers kan bereiken om hem te koop aan te bieden?
  Mvg Frans

  • Hallo Frans,
   als je ons via e-mail foto’s en details over de fiets stuurt en vertelt waar je woont, dan doen wij je mogelijk een bod.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 7. Heren,
  Kunnen jullie mij meer vertellen over het merk Ketting?
  Er was in de jaren 70 een roemruchte wielerplieg onder deze naam.
  De frames waren van Klaas Kwantum als ik het goed heb.
  Er staat een dubbele K boven aan de staande achtervork.
  Met vriendlijke groet.
  Erik Rijks

  • Hoi Erik. Je bedoelt denk ik Klaas Kwantes, de vader van renster Willy Kwantes. Het merk Ketting kennen wij niet maar iedereen die meer weet mag reageren zodat wij de merkenlijst uit kunnen breiden. Ook fotomateriaal is altijd welkom!

   Groet,
   Bart en Thomas

   • Met dank aan Gerrie Hulsing (www.blog.seniorennet.be/hulsing)

    “Ketting uit Didam had inderdaad een wielerploeg. Daarin hebben heel wat renners van naam gereden o.a. ook Cees Stam die later nog een aantal wereldtitels zou behalen op de baan achter de grote motoren.
    Cees was het die zijn oom Klaas Kwantes naar Ketting haalde. Klaas bouwde voor de
    ploeg alle frames. Hij blonk uit in stayersfietsen, dat werd ook enigszins zijn handelsmerk.
    De frames van Klaas Kwantes zijn inderdaad te herkennen aan de dubbele K in de staande achtervork.”

    Gerrie stuurde ook nog wat extra info met betrekking tot Klaas Kwantes fietsen dus zeer binnenkort komt er weer een uitbreiding op de merkenlijst.

    Bart en Thomas

 8. Goh wat leuk zeg…. ik zat te Googlen, typte mijn naam in en kwam deze foto tegen.
  In 1986 ben ik Rondemiss geweest van De Ronde van Nederland.

  Hartstikke leuk om deze foto weer eens te zien. Ben gelijk maar de zolder op gegaan en heb daar mijn fotoboek van die periode er weer even bijgehaald.
  Tijd vliegt!

 9. Jullie hebben een ex-fanatieke liefhebber een leuke leesavond bezorgd!

  Ik zal zeker regelmatig terugkomen om hier te snuffelen.
  Intussen heb ik wat info aangedragen voor de merkenlijst.
  Hopelijk geeft dat anderen ook wat leesplezier.

 10. Beste Bart en Thomas, wat een fijne site. Het lijkt erop alsof je een account kunt aanmaken en dan berichtjes kunt posten, maar ik zie niet hoe dat dan moet? Ik zou graag vertellen over mijn Brands Columbus Max racefiets, een stalen klassieker met Columbus Max buizen.
  Hoe doe ik dat?

  Doesbrand

 11. Ook ik verzamel oude racefietsen. Mijn collectie is niet groot, want slechts twee stuks, maar die behoren dan wel tot dé geschiedenis van ‘de’ Nederlandse racefiets. Zo staat er op mijn zolder een complete Rih-fiets gebouwd in 1928. Deze fiets is nog helemaal in originele staat. Ik ben de derde eigenaar en weet alles van de geschiedenis van dit karretje. Mijn tweede fiets siert mijn werkkamer op. Het is dan ook een stayersfiets gebouwd in 1952 door de roemruchte Amsterdamse bouwer Jaap van de Bergh. Deze fiets, gekregen van zijn vorige bereider, Hennie Marinus, kreeg ik zonder achterwiel, zadel plus pen en pedalen. Via de medewerking van een heel goede vriend is deze fiets helemaal terg gebracht in de stijl van de jaren vijftig, met orignile titan zadelpen, een ingekort Brooks-stayerszadel, origineel achterwiel uit de jaren veertig mét gebalonstofde band én pedalen, uiteraard ook uit die roemruchte fifties. Kijk ook eens op mijn siet http://www.stuyfssportverhalen.wordpress.com. Veel verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse wielerbanen maar vooral van het oeroude stayeren.

 12. Door een aanrijding met een andere fietser heb ik een knik in het frame van mijn gekoesterde en in nieuwstaat verkerende Vagacini racefiets (Columbus buizen), New Old Stock, jaren 80. Ben op zoek naar een specialist die het frame mogelijk kan herstellen!?

  • Gelukkig hebben we dit zelf nooit aan de hand gehad, maar we proberen een Nederlandse fietsenmaker te vinden die dit kan.

 13. Beste Thomas en Bart,
  Ben pas in het bezit gekomen van een oude racefiets. Helaas geen balhoofdplaatje en framenummers.
  Is naar alle waarschijnlijkheid wel een Nederland fabrikaat.
  Reynolds buis, BSA bracket, Nervex Professional lugs (visstaart model chroom), Campagnolo padden.
  Navraag bij mijn oude fietsenmaker leverde als suggestie op een JOCO. Maar bij een JOCO zou wel een framenummer in de bracket staan.
  Er zaten op de fiets goede onderdelen van Campa, crankset zonder jaaraanduiding. Dit lijkt een oude versie.
  Ik kan desgewenst foto’s plaatsen maar weet niet hoe…..
  Groet Robert

 14. Leuke site! Ik vond deze site op zoek naar onderdelen voor mijn nieuwe oude racefiets (Jan Janssen). Helaas heb ik de shifters van shimano kapot gemaakt tijdens het monteren. Wie weet kan iemand mij helpen aan een gebruikt setje? Shimano levert ze niet meer en in de winkel liggen ze ook niet meer.

  Tips over waar deze onderdelen nog wel te krijgen zijn, zijn ook zeer welkom.

  Het betreft de shifters van shimano 600 die allebei apart op de framebuis bevestigd zijn.

  Aan het eind van het project stuur ik graag wat foto’s op om te showen hoe mooi hij is geworden!

  • Hallo Erik,
   Bedankt voor de complimenten!
   Wat betreft de commandeurs kan je best Marktplaats in de gaten houden of een oproep plaatsen. Er staan regelmatig verstellers op, of anders misschien op een van de beurzen.
   De foto’s zien we graag tegemoet.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 15. De weergave omtrent de historie , oorsprong en oprichting alsook de financiele aspecten van Eroba is absoluut onjuist.
  Marcel Geurts Beheer BV Echt is de van oorsprong EROBA! Kijk na bij de KvK, sinds 1938
  De naam Eroba heb ik laten vallen, net zoals de door u genoemde “oprichter” en net zoals vele Limburgers !

  Het MGI verhaal is eveneens onjuist.
  MGI een NV of BV , zeg het maar, door mij opgericht en door gesluisd naar derden. En ter ziele gegaan.
  Heeft niets met EROBA te maken.

  Even terzijde, Jan Lambrichts kwam in dienst van Eroba in 1963, afkomstig van Cove Blerick, dit naar aanleiding nadat de zoon, zoals dat in die tijd hete Vertegenwoordiger/verkoper van de door uw genoemde oprichter van Eroba het nodig vond om een eigen fietsen winkel te beginnen en Eroba, z’n vader, de oprichter eigenaar, te laten voor wat het was!!!!!!!!!! Weg wezen!!!!!!
  En twee maanden later de of z’n winkel vol te zetten met Batavus fietsen. Betaald met het geld van niet betaalde rekeningen aan Eroba, z’n vader. Vreemd vreemd.

 16. Beste Thomas en Bart,

  Laatst een artikel gelezen over jullie enthousiaste werkzaamheden rond “oude” fietsen. Ik heb al jaren een Gazelle “Tourist Race” (destijds nieuw aangeschaft rond ca. 1985). Kleur blauw en ziet er net uit als het plaatje van de Gazelle “Tour de l’Avenir” van Bart. Heb er zelf een keer met collega’s een rondje IJsselmeer mee gereden (met overnachting in Nijkerk), maar dat was dan wel mijn grootste fietsprestatie. Als oudste van het groepje was ik natuurlijk wel apetrots op het volbrengen hiervan. Maar al met al is de fiets (te) weinig gebruikt en ziet hij er nog als nieuw uit. En uiteraard in compleet originele staat.
  Ben nu op een leeftijd dat ik zeker niet meer op een racefiets stap, maar aangestoken door jullie enthousiasme voor en liefhebberij in oude racefietsen leek het mij en mijn vrouw de juiste actie om jullie deze fiets gratis aan te bieden. Tenminste …. als jullie in dit model geïnteresseerd zijn.
  Laat jullie reactie maar even weten.

  Met vriendelijke groet,

  Jan van der Schinkel

 17. Net terug uit Frankrijk , voor t eerst in de bergen gefietst …met mijn Brands racefiets..
  Heel mooi ! Ik kreeg veel reacties op mijn fiets van liefhebbers .
  Heb jullie via Twitter een aantal foto’s gestuurd …, ook van mijn zoon (12 jaar) met zijn Jan Janssen fiets,
  Hiermee hebben we de Mt Ventoux beklommen

 18. Ik ben in het bezit van een aantal jaargangen van het tijdschrift Wielersport uit de jaren -60
  De liefhebber kan ze gratis afhalen bij mij thuis.
  Groeten Piet Zuijderwijk

 19. Beste Bart en Thomas,

  Ik weet niet of ik dit bericht op de juiste plaats post maar ik hoop in ieder geval van een van de lezers een reactie te krijgen. Onlangs ben ik in het bezit gekomen van een prachtige Gazelle Champion Mondial met een framenummer waarvan ik denk dat ie redelijk bijzonder is. Na wat Googelen ben ik tot de ontdekking gekomen dat de vroegste registratie dateert van 20 augustus 1974. (the earliest registration still on file at the factory dates from the 20th of august 1974: nr. 3170693) Wat mij vooral opvalt is het geregistreerde serienummer (nr. 3170693). Het framenummer van mijn fiets is een afgerond of beginnend nummer, namelijk: 3170600.

  Kan ik hiermee stellen dat de fiets een van de eerste was die van een serie geproduceerd werd, of is er een andere interpretatie van dit nummer?

  Alvast bedankt voor de reactie(s)

  Marco Dekkers

  P.s. mooie en handige site!

 20. Ik ben in het bezit van ee Union Wagtmans (Gianni Motta) en wil deze gaan restaureren. Framenummer kan ik niet vinden. Er zit een bonte mix aan onderdelen aan. Stuur, crancks en kettingbladen van Sakae, remgrepen Shimano Exage Motion, wielen en remhoeven Weinmann, shifters Campa, voorderaillieur Shimano Altus en achter Golden Arrow. Kabelgeleiding bovenop de bovenbuis is door middel van verchroomde Weinmann kabelgeleiders en zijn er dus niet opgelast. Kan iemand mij vertellen hoe oud deze fiets ongeveer is? Zodat ik de juiste onderdelen erbij kan zoeken. Weet iemand verder hoe ik aan nieuwe framestickers kan komen?

  Alvast bedankt!

  • Zelf inmiddels druk geweest om framestickers/transfers te achterhalen. Schijnen er niet (meer) te zijn.
   Ben zelf maar creatief bezig geweest en heb framestickers (althans het ontwerp) behoorlijk realistisch na kunnen maken. Nu met een gerust hart het schuurpapier op het frame.

 21. Hoi,

  Ik heb een oude oranje vintage Koga-miyata racefiets. Het is een opknapper maar ziet er zeker nog goed uit. Iemand tips waar en hoe ik hier een koper voor kan vinden?

  Groeten
  Bregje

 22. Beste Bart en Thomas

  Weten jullie wanneer Gazelle het ‘Champion Mondiale’ logo heeft veranderd van de NL-vlaggen met rechte letters naar de geschreven sierletters?

 23. Hallo Bart en Thomas,

  Kunnen jullie iets meer vertellen over het merk Antilope…? Vermoedelijk afkomstig uit Hilversum. Het logo beeld een antilopekop en kroontje erboven met de tekst “rijwiel Antilope Holland” en uitgevoerd als transfer. Verder op de zadelbuis een transfer met Nederlands Fabricaat. Dit enigszins schaamteloos want de hele fiets is volgens mij Frans fabricaat wellicht een Motobecane frame. Hij dateert zo goed als zeker rond 1968 aangezien de Titan Sercu Ockers voorbouw het jaartal 68 ingeslagen heeft.
  Afgemonteerd met Huret en CBL onderdelen en EDA brackethouse. Kan er zo goed als niets van terug vinden op het internet behalve dat er 3 fabrikanten waren met het merk Antilope. Het betreft een race/sportfiets 2×5 versnellingen..
  Wie o wie weet er waat over te vermelden…

 24. Beste lezers,

  Ik zou graag iets meer willen weten over mijn prachtige RIH. Framenummer 9129. Is hier iets uit op te maken?
  Groet, Maaike

 25. Mooie site. Was niet op de hoogte van al dit klassieker nieuws. Heb een oude Jan Janssen klassieker uit ca. 1983 en omdat ik plek vrij moest maken maar op marktplaats gezet. Daar kwamen zoveel reacties op, dat ik toch maar besloot de fiets voorlopig zelf te houden en hij staat nu te pronken op zolder. Deze fiets heeft een paar eigenaardigheden die ik met het materiaal op deze site niet terug kan vinden. Met Shimano 600 afgemonteerd maar alle framebuizen zijn lichtblauw en druppelvormig gestroomlijnd. De trappers hebben een verlaagd draaipunt omdat deze onder de trapas draait. Zelfs de bidonhouder, remmen etc en bidon zijn gestroomlijnd. Helaas heb ik deze bidon niet meer. Wie weet welke versie van Jan Janssen dit is?

 26. Hello, I too am a collector of ‘classic’ steel and have about 75 bikes, tooooo many!!

  I am hoping you can help me. I have a few Concorde steel frames, but I also have a carbon razorblade, from about 1995.
  Do you have any information about these frames?
  Who made them?

  Vic

 27. Dag Bart en Thomas,

  Hier een simpel berichtje om jullie te bedanken voor deze site. Ik ben hier aan het mekaniekeren met oude stalen racefietsen en stuur ze met, even zo oude rijders, weer glimmend de weg op. Heerlijk om een bron van informatie te hebben die me zo nu en dan verder helpt. Ik wens jullie alle goeds en een mooie route door het leven. Gerard S

 28. Dag Bart en Thomas,

  Ik heb een vraagje. Heeft Jan Raas ooit zelf een stalen racefiets op de markt gebracht. Of heeft een ander merk de naam Jan Raas gebruikt? Graag bericht op mijn emailadres. Bedankt voor de reactie

 29. Hallo Bart en Thomas,
  Ik kom her en der het gerucht tegen dat l’Eroica naar Nederland komt…
  Er is zelfs een url http://www.eroicalimburg.com met de datum 3 Juli 2016 Valkenburg.
  Verrassend is het dat op de officiële pagina van Eroica totaal niks terug te vinden is over een evenement in Nederland.

  Weten jullie misschien meer.
  Ik ben Nederlander, maar woon normaliter in Engeland. Als het evenement naar Nederland komt, zou ik graag deelnemen (misschien wel met mijn vader) en daarvoor overkomen.

  Ik hoor het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Rogier

 30. Beste Thomas en Bart,

  Ik ben in het bezit van een Koga Miyata, model Roadracer uit 1982 in zeer goede staat (alle onderdelen zijn nog origineel en de kleur is brons/oranje). Kunt u mij vertellen hoe uniek deze fiets eventueel is. Ik kan u foto’s doen toekomen.

  Ik hoor graag van u. Alvast hartelijk dank.
  Met vriendelijke groet,
  Esther Rook

 31. Hi everyone,
  I have a completely original, Campagnolo equip, Springfield Special built for me in Haarlem in 1979 or thereabouts. It has been in my basement for 30+ years and it’s time I brought it into the light and made it beautiful again.
  The equipment needs thorough clean up and the wheels too of course. There are a few rust spots on the frame, so a rub-down is needed and a set of transfers would be great so I can restore the beautiful gloss black with hand-painted gold lines, that it once displayed… It has already been around the world before hitting the store room so it would be lovely to see it pristine order once again.
  Any assistance, contacts or advice would be welcome.
  My best regards,
  Edward Antonio

 32. mijn vraag is; wie levert er nog MAFAC remmetjes voorvork en Campagnolo trappers het is bedoeld voor ’n oude Springfield speciaal wegfiets?

  met vriendelijke groet,
  Arie van Diemen

  • Hallo Arie,
   Daarvoor kun je het beste terecht op Marktplaats of eBay. Moet je wel een beetje geluk en/ of geduld hebben.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 33. graag jullie telefoon nummer mijn fiets is kapot bij de fietsenmaker in voorthuizen ik weet niet hoe en wat hij is over midden de fiets ik denk kijk of ik te weten kan komen of hij de fabriek wel gebelt heeft ik wil graag oplossing vandaar a.u.b.

 34. mijn vraag is;
  wie weet het jaar van mijn Springfield special? het framenummer is 24597S5,
  kleur is groen, balhoofdstikker; METZ met bacosleutel, velgen RIGIDA AL.1320 naven campagnolo, stuur Cinelli Milano.
  Hartelijke groet,
  Arie van Diemen
  asvandiemen@versatel.nl
  0626456717

 35. Hallo,
  Ik heb een oude Koga Miyata Roadracer uit 1982 (framemaat 63 cm) in de schuur staan. Heb je enig idee wat een dergelijke fiets ongeveer op moet brengen en waar ik hiervoor de liefhebbers kan bereiken om hem te koop aan te bieden?

  groet, Henri Klijn

  • Hallo Henri,
   Kijk eens boven aan de pagina. In het menu vind je een link naar onze pagina over verkopen.
   Succes. Groet,
   Thomas en Bart

 36. Hallo Bart,

  Ik heb een originele St. Corneille racefiets gekocht van Kees Smits uit Tilburg in 1967 geheel afgemonteerd met Campagnolo.
  Ik ben die aan het restaureren en ben op zoek naar het frame plaatje.

  Groeten,

  Jan van Helvoirt

 37. Op zoek naar onderdelen.
  Ik heb ik het verleden in de Nederlandse (baan) selectie gefietst en voor tijdrit wedstrijden op de weg toen een Batavus Professional tijdritfiets overgenomen van Herbert Dijkstra (de televisie commentator). Nu ben ik de loop der jaren een best belangrijk onderdeel kwijtgeraakt, namelijk het stuur.

  Ik heb op vele plaatsen gezocht maar niks kunnen vinden. Wellicht dat iemand mij bij mijn zoektocht kan helpen. In de folder van Batavus uit 1988 staat een foto van de tijdritfiets. Bij Batavus zelf kom ik op het ogenblik niet verder.

  Het ossekopstuur, daar is nog wel aan te komen, echter de remhevels valt niet mee. Ik ken het merk van de remhevels ook niet. Wellicht dat iemand dit iets zegt, zodat ik weer verder kan zoeken.

  Op ebay is er een dergelijke fiets ook aangeboden, hierop staan afbeeldingen van de remhevels.
  (Batavus Professional Amev KNWU Campagnolo C-record, crono lo pro, tt, pursuit)

  Groet Jacob

 38. Dag Thomas en Bart,

  Jullie website is top, ik hoop dat ze door de jaren heen nog completer wordt. Ik zou wel willen bijdragen door mijn ZOON te laten zien. Nu al het restaureren en repareren klaar is, zou ik een paar foto’s willen toesturen. En een klein verslagje van mijn componenten-keuze kan er ook bij als jullie willen; maar ik kon geen e-mail adres vinden om het toe te sturen. Hoe kan ik dat het beste doen? Waarschijnlijk zal ik wel ergens een instructie over het hoofd hebben gezien.
  Laten jullie me efkes weten wat het handigst is? Alvast mijn dank.

  Grote groet, Gerard

 39. Hallo, toevallig hier terecht gekomen. Net een leuke documantaire gezien op tv. Heb zelf vanaf nieuw een 1990 Sallanches luxe en heb ook de folder. Wil de folder niet kwijt maar hebben jullie interesse in scans hervan? Groet René

 40. Goedemiddag, ik ben in het bezit gekomen van een Kwaremont racefiets en ben op zoek naar de historie van deze fiets. Ik vind de beklimming en het bier, maar een historie over de fiets kan ik nergens vinden. Kunnen jullie mij helpen ?

 41. Ik heb een Koga Myata racefiets “superwinner” die ik wil verkopen. Het is een klein frame voor mijn lengte (1.65m).Met shimano onderdelen. De laatste jaren heb ik hem niet meer gebruikt. Hij staat binnen een beetje onder het stof,maar verder een prima fiets. Wat is de prijs voor zo’n fiets?

 42. Hallo, ben in het bezit van een Union racefiets zonder framenummer maar wel met het Union logo op de voorzijde. Volgens de zoon van de eigenaar van de fiets had zijn vader deze speciaal voor zijn lengte laten bouwen. Hij is ook volledig verchroomd en later delen laten spuiten. Weten jullie als dit verhaal kan kloppen? En er daarom geen framenummer in staat. Als ik kijk naar de Suntour derailleur is deze van 1973 .hoop dat een vsn jullie mij hier een antwoord op kan geven

 43. 10 sept. 2020

  Hallo ik ben in het bezit van een Magneetracefiets [misschien’n sprint]?
  Weet niet van welk bouwjaar!
  Met reynolds frame-voorvork-zadelpen.[framebuismateriaal: reynold 531!
  Heb hem zelf al ongv. 55jaar.Frame No:T203 op achtervork!! en 59v2064D22F38 wat waarschijnlijk het Nervex brakcketnummer is
  Wie weet wat?????
  Bij voorbaat: Hr. Dank! Bernard.

 44. Beste, op welk emailadres kan ik julli emailen? Ik heb een prachtige gazelle primeur ( onlangs geheel opgeknapt door presto) maar ik kan er helaas zelf niet meer op rijden.
  hoor het graag, groetjes Cindy

 45. Beste Thomas en Bart,
  Een aantal maanden geleden heb ik een Jabo racefiets (uit jaren ’60/’70) gekregen uit een nalatenschap. Deze heeft de laatste 35 jaren alleen in een kelder gestaan. Graag zou ik de fiets willen laten opknappen. Niet om op te rijden, maar om in huis op een mooie plek aan de muur te hangen. Het gaat o.a. om het stralen en poedercoaten van het frame in een bepaalde RAL-kleur. Zouden jullie op basis van jullie ervaringen mij een fietsenmaker kunnen adviseren voor deze (restauratie)werkzaamheden?
  Dank en groet, Olaf

 46. Hallo Thomas en Bart, in jullie stuk over Union zag ik dit voorbij komen:

  “Ook werd een kleine serie gebouwd die werd verkocht aan het publiek, deze zijn tegenwoordig zeer zeldzaam”.

  En in het stuk over Martelly het volgende:
  Met U-gravure in vorkkroon en onderste balhoofdlug, waren voor Union-fabriek.

  Gaat het hier over dezelfde frames/fietsen?
  Ik ben in het bezit van zo’n door Martelly speciaal voor Union gebouwd frame en ben deze nu weer aan het opbouwen. Info over afmontage is nergens te vinden. Misschien lukt dat via hier of weten jullie meer?
  Groeten André

 47. Hoi Thomas en Bart, allereerst complimenten voor deze site. Heel veel nuttige info aangaande het vintage fiets tijdperk. Ben zelf liefhebber van oudere fietsen. Voornamelijk MTB’s en trekkingfietsen. Heb vroeger zelf twee Giant’s gehad. Een randonneur die ik begin 1980 heb aangeschaft waar ik veel op gereist heb in- en buiten Europa. Had toch veel spaakbreuk vanwege zware bagage etc. en besloot toen in 1984 de Giant Escaper op de markt kwam, deze aan te schaffen. Dit was voor mij destijds een revolutionaire fiets met een soort BMX achtige zit met dikke banden en afgemonteerd met de eerste versie van Shimano XT RD M700 “Deer Head”. Deze fiets was voor mij ideaal om met bagage te fietsen en heb hier vele jaren plezier kilometer-plezier aan beleefd. Helaas ben ik deze fiets kwijtgeraakt aangezien ik hem had uitgeleend aan een buurman ergens omstreeks 1998 toen we in Schotland woonden. Door alle drukte vergeten terug te vragen en ben de contactgegevens van de buurman helaas kwijtgeraakt. Gezien de mooie herinneringen aan de “Escaper” ben ik nog steeds op zoek naar deze fiets. Helaas ben ik er inmiddels achtergekomen dat het bijna onmogelijk is deze vintage fiets nog ergens te vinden. Zie ze nergens te koop staan. Ik vermoed ook dat er waarschijnlijk niet al te veel in omloop zijn in Nederland en omstreken. Ik heb een linkje geplaatst zodat je kunt zien over welke fiets we het hebben. Indien er iemand is of als jullie iemand kennen die zo’n fiets heeft en hem wil verkopen hoor ik het graag. Alvast dank voor ieders reactie en veel succes met jullie site.

 48. Beste lezers, Ik heb een handgebouwde Peka (Peperkamp). Heb er rondjes IJsselmeer op gefietst. Erg goed onderhouden maar kwam er een jaar geleden achter dat hij voor mijn 3 maten te groot is. Maak er graag iemand blij mee. Hoef er niet veel voor te hebben. Laat me weten als je interesse hebt. Er zit nu een polderverzet op van Shimano. Grijs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>