Als je een mooie klassieke racefiets tweedehands hebt gekocht, dan weet je natuurlijk ook graag hoe oud deze is. Als de oorspronkelijke eigenaar je het kan vertellen, dan ben je snel klaar. Meestal hebben we dat geluk echter niet en zijn we aangewezen op andere dateringsmethoden.

Framenummer
Veel frames zijn uitgerust met een framenummer. Van Gazelle en Batavus, Rih, Miyata en Fongers(-Rih) is bekend wanneer ze welk framenummer uitgaven.
De vereniging Oude Fiets heeft een boekje uitgebracht waarin ook framenummers van Locomotief, Magneet en Union zijn opgenomen.

Vormgeving
Door de jaren heen veranderden modes in kleuren en lettertypes. Van Batavus, Jan Janssen, Koga en Gazelle Champion Mondial zijn er oude folders waarin je kan opzoeken wanneer ze welke combinaties gebruikten.

Model
Modelnamen veranderden ook door de tijd. Van Gazelle Champion Mondial is een overzicht gemaakt waarin je kan zien wanneer welk submodel werd gemaakt. Voor Koga verwijzen we weer naar de catalogus.

Stickers van de framebuizen
Fietsen gemaakt van Reynolds en Columbus buizen zijn meestal uitgerust met een sticker. Door de jaren heen veranderde de vormgeving van deze stickers. Hier kun je een pdf downloaden met een tijdlijn van 531-decals en je vindt op deze pagina decals van Columbus (klik next voor recentere versies). Wij zochten alvast voor je uit wanneer bepaalde buistypen werden geïntroduceerd door Reynolds en Columbus:
kun je ook zien wanneer andere typen buis werden geïntroduceerd:

Introductiejaar Type buizen
1935 Reynolds 531
1976 Reynolds 753
1995 Reynolds 853
1997 Reynolds 725, Reynolds 631, Reynolds 525
2007 Reynolds 953
Introductiejaar Type
jaren 1930 Aelle, Tenax, Columbus
circa 1977-1980 Columbus Cyclex, Columbus Nivacrom
1980 Columbus Air
1987 Columbus Max
1991 Columbus Genius
1996 Columbus Nemo
1999 Columbus Thermacrom
2004 Columbus Spirit

Onderdelen
Shimano en Campagnolo zijn tamelijk conservatief in de naamgeving van hun onderdelen. Veel modelnamen gaan jarenlang mee. Sommige modellen zijn echter maar korte tijd gemaakt, inmiddels verdwenen of pas ‘recent’ geïntroduceerd. Golden arrow, 600 en Crane zijn enkele van de namen die verdwenen zijn.
Disraeli gears biedt een overzicht van achterderailleurs, met datering.
Veel onderdelen zijn gemarkeerd met een serienummer dat elk jaar verandert. Als de onderdelen op je racefiets nog origineel zijn, dan kun je dit gebruiken als indicatie van de ouderdom van je racefiets. Bij Vintage Trek vind je de sleutel voor Atom, Campagnolo, Dia-compe en Weinmann, Huret, Maillard, Normandy, SR (Sakae), Sachs-Huret, Shimano, Sugino, SunTour en Tange.


Reacties

Dateren van een oude racefiets — 37 reacties

 1. Geachte Lezer, ik heb RIH racefiets met een serienummer (5256) weet U misschien wat het bouwjaar is.

  Groeten Job

 2. ik heb een witte rih speciaal racefiets met regenboogstrepen op het frame.
  Zou willen weten hou oud de fiets is, maar kan geen framenummer vinden?
  Gebouwd in Venlo.
  De groep is suntour Blaze.
  Stuurpen sr roadchampion.
  Jammer dat ik geen foto’s kan sturen; ik doe niet aan Facebook.
  Kan iemand mij verder helpen?

 3. Goeie dag ,Heb al geruime tijd een race fiets in mijn bezit ,het is een batavus competition met als frame nr 7. 11. 56. 90 kan iemand mij vertellen hoe oud hij is mijn dank hiervoor gr Johan

 4. ik heb onlangs een oude racefiets gekocht die ze ooit een keertje gestraald hebben tot het kale metaal , en de persoon kon mij geen merk of bouwjaar vertellen , de fiets is echter wel compleet zo staat er op de voorvork : model campagnolo en dat staat eveneens ook in hendeltjes van de buisverstellers , op de remmen staat alleen een logo met de letter N
  en het frame is van het merk nervex , het crankstel is sugino super maxy en de derailleur is een shimano krane , dus mocht iemand wat meer weten over het vermoedelijke merk en of bouwjaar dan hoor ik dat graag

  mvgr: cees .

 5. ik zie wel veel het merk germi langskomen maar het merk olympia sport van rein ruitenbeek uit hilversum nooit.
  heb nog een mooie model campagnolo hangen.
  groeten ron

 6. Ik heb een Rih uit de jaren tachtig met framenummer: 422465. Heeft iemand een lijst waar ik het exacte jaartal kan terugvinden? Alvast bedankt!

  • Hallo Jan,
   Heb je al gekeken op onze pagina met tips voor dateren? Je vindt deze via het menu bovenaan de pagina.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 7. Ik ben in bezit van een concorde alu tech 905 sti. Klopt het dat dit model uit 1993 komt?
  Als ik hem wil verkopen,hoeveel mag ik ervoor vragen? Ik weet niet hoe origineel alles is. Voor mijn weten zijn alleen de banden en het zadel nieuw,maar ik heb geloof ik het oude zadel nog liggen. verder heb ik persoonlijk niks veranderd en hij rijdt nog prima. Wel aardig wat kilometers op gemaakt.
  Gr Alex

  • Hallo Alex,
   Wij hebben een pagina met tips voor het dateren van fietsen. Die vind je via het menu bovenaan de pagina.
   We hebben ook een pagina met tips voor verkopen. Ook die vind je via het menu bovenaan de pagina.
   Groeten,
   Thomas

   • goedendag,ik heb een vraag /,heb een champion mondial in de kleur rose/wit/groen
    met framenummer 0912586 kunt u zeggen van welk jaar deze is? komt niet voor in de lijst.

 8. Ik ben zojuist in het bezit gekomen van een Joco “Ronde van Nederland”. Er moet veel aan gebeuren, maar zou eerst graag willen weten wat het bouwjaar is. Frame is een Nervex en onderaan, achter de trapas staat 68432. De vorige eigenaar heeft de fiets blauw-wit geschilderd en ik weet niet wat de originele kleur is. Kunnen jullie mij helpen?

 9. Goedenavond heren,

  Hebben jullie ook kennis van een oudere gios? Ik heb een witte GIOS Super record torino staan maar kan er niks over vinden online.

 10. Hallo Stoempers,

  Ik heb een RIH Special gekocht , en wil de dateren 621558 , ik kan niks vinden ,ook niet via de link dateren van een RIH ?

  Gr Michael

 11. Hallo ik kom er niet uit!
  Ik heb een Jan Janssen fiets waar ik helemaal niks over kan vinden.
  Het balhoofdplaatje is een fotootje van Jan Janssen.
  En het is geen racefiets.
  Weet iemand hier iets over te vertellen??

  Groetjes Jeske

  • Hallo Jeske,
   Vraag het eens bij Jan Janssen zelf. We hebben gehoord dat ze daar een aardig archief hebben en eigenaren mee helpen.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 12. hoi
  Ik heb een gazelle mondial racefiets met lichtblauw en ivoorwit frame, het framenummer 8604 staat onder in het balhoofd aan de voorkant. Er zitten shimano 600 remmen, cranks en voor en achterderailleurs op. Verder Campagnollo verstellers, cinelli achterrembrug, geen oogjes op het frame voor sparborden. De kabelstop voor de achterderailleur is aan de onderzijde van de achterbrug gesoldeerd. De schakelkabels lopen onder bottombracket door. Op de bovenbuis zitten 3 oogjes gesoldeerd. Heeft er iemand enig idee wat het bouwjaar van deze fiets is. alvast bedankt voor de aandacht
  groet Frank

 13. Heb een Gazelle Sprinter Race uit 1978.
  Wil de bruine rubberen beschermers/hoesjes bij de handremmen vervangen door nieuwe.
  En de spatborden door de originele.
  Wie weet waar ik deze spullen kan bestellen?
  Aad

 14. ik heb een koga myata pro racefiets met productienummer 510315.(geen letter!!)
  welk bouwjaar heeft deze fiets,en wat voor type is het? proloque??

 15. Hallo,
  Ik heb moeite om het exacte bouwjaar van mijn RIH fiets te achterhalen, ook via de link op deze site. Ik heb een RIH Reynolds 531st waarbij op het cranckstel twee nummers staan; Davis Components 60 62 (ik denk dat dit de maat is) ander nummer is 8522883. Wie kan mij verder helpen? Bedankt
  Maarten

 16. Ik ben bezig met het opknappen van een Cees Jonkers, blauw Scapin frame, ITM Special stuur, Laprade zadelpen, Campigniolo framebediening en Shimano 600 crankstel en remsysteem.

  Is er een leeftijdschatting te maken van deze fiets?

  Robbert

 17. Ik heb recent een racefiets frame gekocht zonder merk of embleem. Er staat uitsluitend een nummer (7871) op de onderkant van het frame, bij de trapas.

  Ik hoor het graag als iemand me meer kan vertellen over merk en bouwjaar.

  Arjan

 18. Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een stalen retro Bianchi-fiets. Hoewel dit een site is voor modellen uit de lage landen, probeer ik hier even het type en de datering te achterhalen, omdat ik elders geen reactie kreeg. Hij werd ooit in Nederland verkocht 🙂
  De fiets heeft een oranje-rode kleur, wat hem atypisch en net heel mooi maakt. Hopelijk kan ik langs deze weg het verhaal van de fiets achterhalen ?

  De fiets heeft:

  – gegraveerd nummer: 31078

  – kleur oranje-rood

  – versnellingen: Campagnolo Nuovo Record, 5×2 versnellingen

  – trapas: Sakae

  – Tandwielen: 42 en 52 tanden vooraan, 13 tot 21 tanden achteraan

  – shifters: Shimano

  – banden: Bis eWiva, sticker met ’tubi Bianchi calibrati 1-20′

  – zadelpen: brev Italy ttt

  – zadel: Selle Italia, nitrox, genuine gel, MN manganese (ik heb me laten vertellen dat het zadel niet origineel zou zijn)

  – remmen: dia compe g

  – remhendels: Weinmann

  – wielen: 36 spaken, ‘Mega Italy’

  – handle bar: Cinelli Milano, 44cm width

  – pedalen: Christophe, Record leather

  – pedaalarm: Ofmega

  De fiets heeft een sticker van ‘Bram V Sluijs’ rijwielhandel in Vlissingen (nog prof wielrenner geweest tot 1961), en de sticker ‘campione del mondo 1973-74’.

  Hopelijk kan iemand mij mijn nu al geliefde Bianchi racefiets helpen dateren, of me verwijzen naar iemand die me daarmee zou kunnen helpen ?

 19. Beste allen,

  Wie kan mij helpen vast te stellen van welk merk de volgende racefiets is (ik heb overal gezocht en niet gevonden) of wie deze gemaakt heeft? Ik heb deze fiets lang geleden van mijn vader gekregen, en die heeft geen flauw idee.

  De losse onderdelen zijn uit de jaren 70:
  – op het gele frame staat “super sport”
  – de badge is van Gazelle “Gazelle G head badge”. Maar verder staat Gazelle, of enig ander merk nergens vernoemd

  Op de zoektocht ben ik niet een racefiets van gazelle tegengekomen die “super sport” heet. Maar wellicht kijk ik ergens overheen?

  – derailleur: Shimano 600 EX GS Arabesque (6210)
  – shifters: simplex
  – remmen: altenburger concorde
  – frame nummer: GK510559
  – velgen: geen merk

  Ik ben benieuwd of iemand dit weet…
  groetjes Inge

 20. Beste Mensen , ık heb een racefiets merk van Evers- sport op frame en balhooft schrıjven Jaap everst , heefr iamand idee over deze fiiets of merk ? Shimano 600 arabesque groep , rem groep en crank ook shimano 600.

  Alvast bedankt
  Hunal

 21. Beste,
  Ik ben in het bezit van een Concorde Aguila die er misschien geen is. Na enig opzoekwerk denk ik dat het frame voorzien is van graveringen in de lugs van Martelly.
  Ik kan niet direct een nr vinden en er zijn geen stickers die op een type staal kunnen wijzen (ooit herspoten?).
  Is er een manier waarop ik meer te weten kom over dit frame? Foto’s zijn natuurlijk mogelijk.
  Groet, Joris

 22. Hallo,
  Ik heb hier iets zeldzaams,en tevens uniek!!! De laatste chinelli fiets van Frank Vandenbroucke,er zijn er maar 2 van ene staat in het wielermuseum van Roeselare en de andere staat bij mij ik wil hem dringend verkopen, heb een andere hobby! Wees snel ik vraag niet veel. Tevens truien van Frank, allemaal in mooie kaders! Verder een fiets trek van ben Hermans,en een bmc van vanavermaet…….. en nog veel meer….! Aarzel niet het zijn unieke stukken

 23. Heb hier een Bontekoe racefiets met Alan frame. Wil graag de leeftijd achterhalen van deze fiets. Onder het bracket staat : D 74230 Mocht iemand info hebben dan hoor ik dat graag !!

 24. Ik ben in het bezit van een ari den hartog fiets bj 1983 type Milán San Remo ben eerste eigenaar wil debe wat opknappen kan iemand mij vertellen waar ik bv de stickers kan kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>