Bart en Thomas doen veel onderhoud aan hun klassieke racefiets. Het is leuk, je leert er je fiets beter van kennen en je kan er geld mee besparen. We verzamelden onze eigen tips en de beste video’s die we konden vinden.

Materiaal voor fietsonderhoud is onder andere verkrijgbaar bij:


Maak je liever geen vieze handen, ben je niet handig of kom je er niet meer uit, dan kun je bij de gemiddelde fietsenmaker meestal niet zo goed terecht. Wij hoorden goede verhalen over:

Heb jij ook goede ervaringen met je klassieke fiets bij een fietsenzaak?
Dan horen wij het graag via een reactie hieronder.


Reacties

Doe het zelf, fietsonderhoud — 29 reacties

 1. Geachte fietsliefhebbers,
  Ik ben in bezit van een Alan racefiets sinds 1988. Deze fiets heb ik gebruikt gekocht bij de Firma Verhallen in Rosmalen, voor de prijs van 1050 gulden, wat voor die tijd behoorlijk flink aan de prijs was, zeker voor een fiets uit 1982. De fiets is geheel afgemonteerd met Campagnolo Record, wielen Mavic dubbelwandig tubes velgen. Op deze fiets ben ik zeer zuinig en is ze nog steeds in een uitstekende staat. Ik gebruik haar in de zomer en rij nog steeds op tubes geen enkel probleem. Zelf plakken leren! De fiets is voorzien van een 7 krans opschroef freehweel pignon, 42 en 52 voortandwielen en een 116 schakels 7,2 mm drailleur ketting. Alles van het merk Campagnolo zelfs de trappers en to-clips.
  In loop der jaren heb ik deze fiets door vakman fietsenmaker na laten zien en de wielen opnieuw laten spaken. De tandwielen en naven zijn nog steeds in goede staat. Het frame van deze fiets is gemaakt Dural Aluminium buizen, de lugs zijn van gegoten Dural Aluminium. De frame buizen zijn in de lugs gelijmd met vliegtuiglijm, een Nederlandse uitvinding. De framemaat is 59cm, grotere frames zijn er niet door de Alan fabriek in Italie gemaakt. Het is een byzonder sterk en stijf frame, de fiets rijdt prettig niet stug of bonkerig. Campagnolo materiaal is van hoge kwaliteit.
  Ik ben een fietsliefhebber en rijd voor het normale werk op een Gazelle Laussane Reynolts steel 531 frame, Shimano Dura-ace afgemonteerd, Mavic velgen en op een Batavus Chapion Reynolts steel 531 frame, Weinmann middenoptrekremmen en velgen.
  steel 531 frame, Shimano 600, welke ik in loop der jaren heb vervangen voor een 105 groep. Het onderhoud van de twee laaste fietsen doe ik zelf inclusief het spaken van de wielen. Het vergt handigheid en fietsenmakerskunde om deze op leeftijd zijnde fietsen te aan het rijden te houden. De jonste fiets, de Gazelle is inmiddels 17 jaar oud en de Batavus heb ik gekocht in 1978. Het waren geen goedkopen fietsen van ruim over de 1000 gulden, zeer duur voor die tijd maar erg sterk en goed. Goedkoop is duurkoop met fietsen. Koop een fiets bij een echte fietsenmaker liefst in de buurt.
  Fietsenmakers, de goede zijn dun gezaaid je bent dus op jezelf aangewezen. Zelf doen geeft een goed gevoel en veel voldoening, het wordt een tweede natuur.
  Fietsen is heerlijk en geeft een echt gevoel van vrijheid.
  Met vriendelijke groet en fietsplezier.
  Simon van Asperen.

  • Hallo Simon, volgens mij is er een foutje in je verhaal geslopen: Batavus Champion met Reynolds 531 buizen? Dat moet ik zien!
   De Batavus Champion is opgebouwd uit gewoon rijwielbuis, dezelfde buis als waar ze de ‘Sprint’, ‘Cambridge’, ‘Flying Dutchman’ etc. etc. hadden geconstrueerd, ’t is voor een sportfiets dan ook een loodzware kruiwagen, net zoiets als de Gazelle Tour de France modellen. Niks mis mee maar ook niks speciaals.

   Groeten, Theo van Kampen, rijwieltechnicus.

 2. Natuurlijk is zelf doen veel leuker, wat ik helemaal super vind is dat al die oude spullen na 20 of 30 jaar nog net zo goed meekomen als al dat nieuwe carbon gedoe. Laatst nog een Koga gentsracer aan een vriend geschonken die er mee aan het coursen is geslagen; heel veel bekijks en hij kan prima meekomen met de rest.

  Ik ben nu zelf met oude wieltjes bezig van Wolber met Shimano naven, komen uit 1992. Wat voor bandjes horen daar nou op?

  • Hallo Rob,
   Er is een enorme keuze in banden. Er zijn natuurlijk allerlei argumenten voor je keuze te bedenken. Zo rijden echte profs op tubes. Wij stemmen de kleur vaak af op de kleur van het frame en stuurlint, maar je kan ook gaan voor een band met lagere rolweerstand of met anti-lek.
   Succes bij het zoeken!
   Groeten,
   Thomas en Bart

 3. Hallo Rob,
  Niet direct voor een klassieker misschien, maar wel een vakman in stalen maatfietsen, Herman Braun in Spijkenisse.
  Mooi bedrijf waar enorm vakmanschap heerst.
  Vriendelijke groet,
  Jack Maat

 4. Heren,
  Ik heb nog een koga Myata, type road racer in de garage hangen.( eind jaren 70) Al tijden niet meer in gebruik. Fiets is geheel origineel, behalve stuur ( cinelli) en zadel leren brooks. Het originele zadel heb ik ook nog. Veel verschillende pignons ( wo maillard) Ook nog een extra klein voorblad. De framemaat zou ik moeten opmeten, maar ik ben 1.80 De fiets is afgemonteerd met Shimano 600. smalle draadbandjes. Plastic Bluemels spatboordjes.geen licht.
  Is hier nog belangstelling voor?
  gr, jan willem

 5. Hallo,

  Gevonden wat ik zocht, het frame nr. leidde mij naar het bouwjaar 1985. Via de mooie brochure uit 1986 kon ik het frame model achterhalen; een Trim Race Trophy Frame.
  Ik sta dus met een echte vintage aan de start van de Eroica primavera 2016.
  Bart en Thomas bedankt en “chapeau” voor de site.
  gr. Peter

 6. Beste Thomas, Bart en andere lezers,

  Ik ben in het bezit van een lichtblauwe oude Union racefiets (op het stuur staat het merk “Cinelli” en “mod. Giro d’Italia”). Zadel is van Brooks en derailleur van Campagnolo. Hendeltjes van de versnellingen zitten op het frame ipv het stuur. Ziet eruit als een mooie vintage wielrenfiets, ik heb alleen geen enkel idee van wat ie waard is, hoe oud ie is, etc. Ook kwam ik ergens de term Reynolds frame tegen, maar het schijnt een framesoort te zijn, alhoewel ik heel benieuwd ben wat de de specificaties van een Reynolds frame zijn. Foto’s zijn te vinden op http://imgur.com/a/bEHuk en aanvullende informatie geef ik graag.

  Wie-o-wie kan mij verder helpen?

  • Dag Martin,

   Waarschijnlijk ben je er al achter, je hebt een Union ” Wout Wagtmans” , herkenbaar aan de rode stip op de bovenkant achterbuizen, de sticker op de bovenbuis en de Columbus sticker. Eind jaren zeventig in beperkte oplage opgebouwd in Nederland van Italiaanse frames. Ik meen door Motta. Het is in ieder geval een fiets om zeer zuinig op te zijn.

 7. Hallo,

  Ik ben in het bezit van een Alan, met een aluminium buizen in lugs gelijmd frame uit de jaren 80.
  In de lug onder de stuurpen zit een haarscheurtje. Dit is een veel voorkomend scheurtje bij deze fietsen uit die periode. Is deze schade te repareren? bijvoorbeeld door het te laten aluminium lassen. Of de lug met het haarscheurtje te laten vervangen door een onbeschadigde lug. Wie o wie kan mij informatie geven over het professioneel repareren cq vervangen van deze lug. Ik ben bang dat als het niet vakkundig gebeurd de fiets waardeloos is.

  groet,

  Frans

 8. Ik heb een Van Tuyl raceframe alleen ik ben nog op zoek naar het juiste derailleur pat, kan iemand mij vertellen of deze nog ergens te krijgen zijn?

 9. Heb je een verwisselbaar derailleur oog? Dan heb je misschien toch een aluminium frame? Te bestellen op derailleurhanger.com, daar vind je zo’n beetje alles! Succes!

 10. Hi allemaal,

  Ik heb even een vraag, Ik wil graag de stuurpen van mijn oude Gazelle Champion Mondial racefiets (1979) vervangen maar ik heb geen idee welke maat ik moet hebben. Hebben jullie enig idee welke stuurpen ik moet hebben? Ik heb per ongeluk de 25,4mm besteld maar deze blijkt te groot te zijn…

 11. Hallo, ik heb het kleinste tandwiel achter versleten, iemand enig idee of er nog cassettes oid zijn te krijgen voor oude racefietsen. Ik ben al even bij de fietsenwinkel in het dorp langs geweest, maar die moest lachen en zij dat ik maar op internet moest kijken. Ik heb wel gereedschap voor de modernere fietsen, maar mijn “oldtimer” heeft blijkbaar ander gereedschap nodig om de cassette (als het al een cassette is) te vervangen. Kan iemand mij op weg helpen met onderdelen? alvast bedankt!

   • Een Batavus Equipe heeft zeer waarschijnlijk geen cassette, maar een freewheel.
    Daar heb je een passende freewheelafnemer voor nodig.

    Nieuwe freewheels, ook in 6 speed, worden nog steeds gemaakt en die kosten bijna niets. Menig winkel heeft die nog liggen en anders via een internetshop te krijgen.

 12. Hallo ( race ) fiets vrienden,

  Wie kan me helpen aan 2 Shimano Ulregra rem/schakelhandelplaatjes van deze 8 speed ?
  De handels zijn van het type ST 6510 en de plaatjes zijn smal met opschrift ULTEGRA, aan de onderkant zit in het midden een “vinnetje “en het bevestigingsschroefje zit aan de stuurkant.

  MAAK ME BLIJ !!

  Groetjes, H. Kersten, Korhoender 10, 5754 DA, Deurne, 06 – 17320484

 13. Hallo racefieters,

  Ik heb nog een retro Batavus racefiets Professional uit 1983. Ga in 2020 samen met mijn dochter de 11 stedentocht fietsen en ga mijn fiets opknappen. Heb tweede hands een Dura Ace 7700 groep op de kop getikt. De Octalink (trapas) pas niet in mijn trapas 36mm. De trapas die er uit komt is 35 mm. Wie weet alternatieven vooral maten wil ik weten van een octalink van shimano dan kan ik de Dura ace crankjes toch gebruiken en kan ik mijn 600 AX opslaan of verkopen. Vermoedelijk heb ik een BSA compatible trapas, kan dat kloppen. Wie weet het antwoord. Alvast bedankt en met vriendelijke groeten Bein Visser

 14. Beste fietsvrienden.
  Ik ben in het bezit van een Koga Myata Roadchamp 58CT van 1982. Ik zoek een set remblokjes voor deze fiets.
  In de remblokjes zit een los stalen plaatje waarmee het remblokje kan worden vastgezet.

 15. beste ,

  Ik heb een concorde classic maar de voorvork is gebroken .
  Ik ben dus op zoek naar een voorvork voor mijn fiets.
  Weet iemand een goed (web) adres of heb je zelf eentje liggen laat het maar weten .

  mvg Eric

 16. Hallo,

  Ik heb een klassieke Jan Jassen gekregen uit 1973. Nu krijg ik de tubebandjes er niet lekker op, en als ik lek zou rijden onderweg wordt het vervangen een hele uitdaging. Misschien vloeken in de kerk, maar ik wil deze vervangen voor een velg met buiten en binnenband. Dit moet uiteraard wel een vintage look blijven behouden. Wat kan ik hiervoor het beste aanschaffen. Hoor graag van jullie, en alvast bedankt voor de reacties.

  Vrgt, Jeroen

  • Je kan alleen de velg (laten) vervangen of een nieuw wiel aanschaffen. Complete wielsets kun je via internet kopen. Hoeven niet duur te zijn. Maar let dan wel op de breedte van de achternaaf. Tegenwoordig is die minimaal 130 mm (breder nog indien voor schijfremmen). Bij een fiets uit 1973 zal die 126 mm zijn denk ik. Je kan ook bij een wielbouwer een wiel laten maken uit naaf, spaken en velg of alleen velg en spaken. Voor een ‘vintage look’ gebruik je uiteraard aluminium en geen carbon velgen, maar die zijn volop in de handel.

   Overigens ben je met nieuwe draadbanden soms net zo aan het worstelen als met een nieuwe tube. ’t is krap dus altijd flink wringen om hem deftig op de velg te krijgen. Als je onderweg lek rijdt en je vervangt de tube voor een al wat oudere, ingereden tube, valt het omleggen wel mee. Met de tube op spanning kun je rustig naar huis rijden. Onderweg kitten zou ik niet doen, wordt al snel een plakbende, tenzij je je beperkt tot een paar dotjes. Dan thuis wel het hele kitproces netjes overnieuw doen 😉

 17. Hallo, ik probeer m’n crank van m’n crankas te krijgen, maar er past geen dopsleutel op. De ’14’ is te klein en de ’15’ te groot. Bestaat er een tussenmaat?
  Bedankt op voorhand voor de reactie.
  Johan.

 18. Hi,

  Ik ben al lang op zoek naar een achterwiel voor mijn Gazelle champion mondial uit 1980. Mijn huidige achterwiel is gescheurd. Iemand een tip voor een website waar ik deze wielen kan vinden. Via Google kom ik er niet uit. Bvd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>