AVH
In 1924 begon Arnoldus van Herk fietsen in Veldhoven een fietsenwinkel. Nol den draaier was de bijnaam die hij verwierf door zijn oorspronkelijke werk als draaier van hout en sigaren. In de wintermaanden was het zo rustig dat Nol besloot fietsen te gaan bouwen onder zijn eigen initialen AVH.
In de jaren 1960 nam tweede zoon Gijsbert (Bert) de zaak over van zijn vader. In 2001 nam zijn tweede zoon Bas de zaak over.
Bert introduceerde volgens de website van Van Herk een aantal innovaties in het wielrennen: dichte wielen, frames met korte wielbasis, holle zadelpen en holle crank. Het idee van de dichte wielen wordt ook geclaimd door Jan Legrand.
Trouwe lezer Ad stuurde ons een foto van een fiets gebouwd door Gijsbert van Herk, met duidelijk zichtbaar de gebogen zadelbuis en ook met uitgeboorde zadelbuis. De foto werd in 1974 of 1975 gemaakt in Schijndel, finishplaats (in beide genoemde jaren) in Olympia’s Ronde van Nederland
Inderdaad, medio jaren ’70 had Gijs een verkort frame ontworpen met een deels gebogen zitbuis die met de cirkel van het achterwiel meeboog. Een ideaal fietsje voor de criteria. Zo leek het. Maar hoe zeer Gijs ook zijn best deed om zijn ontwerp bij de gevestigde merken onder de aandacht te brengen (o.a. Gazelle), het mocht niet baten. Gijs gaf de tijd van het jaar als oorzaak ervan, was rond de carnaval dat hij er mee op de proppen kwam.Heb jarenlang het krantenknipseltje van toen bewaard. Maar net als je het “nodig” hebt, kun je het niet meer vinden. Bijna alle tijdritfietsen van nu zijn met dit concept uitgevoerd. Renners daar uit de regio lieten maar wat graag bij Nol d’n Draaier hun wielen maken. Ouwe Nol had de zaak dan wel over gedaan, maar was nog vaak in de zaak te vinden. En als de wielen klaar waren ging hij er met vol gewicht met zijn klompen op staan, en als ze dan recht bleven was hij pas tevree.
Gerard Tabak reed in zijn amateurjaren op de fiets van (Gijs)Bert van Herk met gebogen buis. Boekte er talrijke overwinningen in criteria mee, omdat de fiets speciaal voor het bochtenwerk goede diensten deed.
En wat Nol den Draaier betreft: zie het boek Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen met diverse foto’s en beschrijvingen van AVH.
Piet G.