Reacties

Bergh Sport (Jaap van den Bergh) — 34 reacties

 1. de link tussen het kopplaatje van RIH en Van den Bergh is de heer van Klinkum deze ontwierp en maakte voor bijna alle Hollandse merken vanaf 1950 plus minus tot ongeveer 1980 de belettering o.a. RIH JOCO Olimpia Germi Zoon Jabo Bontekoe en nog vele anderen

  • zelf heb ik een jabo sport uit waarschijnlijk 1963. de lak is echt zeer slecht maar het is zo een verdomd mooie gemaakte fiets. zijn de ontwerpen van de heer van klinkunm nog ergens?

   ik denk er over om de fiets te laten spuiten. ik kan aan joabo race transfers komen, maar op mijn fiets horen eigenlijk jabo sport transfers.

   kan iemand mij helpen?

   hartelijk dank.

 2. Over de Jaap van de Berg en Berghsport is een boek te schrijven. Jan Legrand heeft het fietsen bouwen bij Jaap geleerd.
  Stakenburg reed op een fiets van Jaap.

  In de werkplaats in de Amsterdamse Jacob van Lennepstraat kwamen veel grote renners van alle Amsterdamse wielerclubs. O.a. Peter en Fons Post en vele anderen. Daar werden veel practical jokes uitgedokterd. Soms over de top.
  Het huisgebak was de Amsterdamse tom-pouce. Elke nieuwkomer moest trakteren.

  Zijn stokpaardje op maandag was altijd, als we daar verzamelden;
  “Moeten jullie niet trainen. Zeker gisteren gekoerst. Nog geen platte prijs gewonnen. Weten jullie waarom je door die Brabantse jongens eruit gereden worden? Nou? Die zijn nu aan het trainen. Jullie hebben op zondag gekoerst. Maandag moet je een beetje aftrainen, dinsdag regent het, woensdag en donderdag wordt een beetje gefietst, vrijdag mag je niet forceren, zaterdag moet je je fiets in orde maken en zondag gaan jullie dan een wedstrijdje rijden.
  Die slagersjongen uit Brabant brengt eerst de hele dag bestellingen rond. Vervolgens gaat hij weer of geen weer trainen en ’s avonds gaat hij op de fiets naar één van zijn vrienden die en dorp verder op woont. Hij heeft inmiddels over de hele dag 200 kilometer afgelegd en julie komen hier binnen met die mooie kousen van Stephisport en zitten hier tom-poucen te eten.”

  Jaap maakte ook fietsen voor Stephisport. Bij Stephisport kon je mooie kleding uit Italië kopen.

  Als Jaap uitging of naar het Olympischstadion dan zag hij er zeer gesoigneerd uit. Hoed op, streepsnorretje en mooie schoenen.

  Roel Geuzinge

  • Welk nummer in de Jacob van Lennepstraat? Ik woon daar in de buurt en was daar laatst eens doorgefietst. Zou het leuk vinden te weten waar die zaak was.
   Groet,
   Hans

 3. Beste Allen,

  Ik ben in het bezit van een oude Bergh Sport. De fiets is “baby” blauw en heeft als afmontage een mix van Zeus, Campagnolo en Alfia (idem als Mavac remmen)
  Hoewel het frame identiek lijkt aan de Supersport van Flickr is het model volgens mij meer als sport/tour in de markt gezet gezien het Cinelli tourstuur en de vlakke pedalen.
  Doel is de fiets goed rijdbaar te krijgen met zo veel mogelijk behoud van karakter en historie.

  Groet Isaac

 4. Ik ben sinds gisteren in het bezit van een Bergh fiets uit de periode 1957-1959.
  Deze fiets is van Adri van Houwelingen geweest.

  • Deze Bergh Sport ( in de kleur lichtgroen chroom velato ) overgenomen van Patrick
   Ga de fiets, waar alleen het balhoofdstel plus de wielen nog origineel zijn , weer in eeren herstellen
   Nu al te bewonderen bij De Drie Meren racesfiets Specialist Purmerend
   Zie mijn website of Google de drie meren retro en oldtimer racefietsen

 5. Ik heb nog een orginele Bergh Sport die Jaap vd bergh voor mij gebouwd heeft voor mijn 12e of 13e verjaardag! Mijn vader en opa hadden een aardappelhandel en een loods op no 128 en 130 in de Jacob van Lennepstraat. Ik moest altijd aardappelen wegbrengen op de transportfiets en met bakfiets en fietste iedere dag van Amsteveen naar Amsterdam -Oost! Gerard Koel was ook een vaste klant! En de melkboer ernaast had de hoogste omzet met kleine flesjes gele vla, die volgens Japio juist dat beetje extra kracht gaf! Ik was er iedere dag, als jonge jongen een hele leuke tijd! Zaterdags kwam Jaap altijd langs bij mijn vader die met aardappelen op de Ten Katemarkt stond en dan had hij altijd een lange zwarte jas aan, met hoed en ik geloof dat hij zijn vrouw steevast Barones of gravin noemde!! Uniek mens, ik heb die fiets nog steeds, is appeltjes metallic, orgineel, werd ergens in de Bellamiestraat gespoten!

 6. Prachtig deze site!
  Wat ik nog weet van Jaap en zijn werkplaats is heel summier. Ik zal zo een jaar of zes zijn geweest dat mijn vader (Otto van Inge) een fiets bij hem heeft laten bouwen. Die paar keer dat ik mee was naar de werkplaats was mijn grootste vertier het verzamelen van honderden kogeltjes door ze tussen de planken van de vloer vandaan te peuteren met een spaak, een prachtige lading had ik.
  In mijn ogen was het altijd heel gezellig bij Jaap met de vele inloop en het was er altijd heel strak opgeruimd 🙂
  Mijn vrouw rijdt nu op de fiets van mijn vader.

  Vriendelijk groet,
  Toto

 7. Ik heb inmiddels ook een Bergh racefiets, een rode.
  De fiets heeft diverse Campagnolo onderdelen (naven, derailleur (Campagnolo record) met bediening aan uiteinde stuur, zadelpen, naven e.d.) maar niet de remmen (Universal) en de handgrepen (die zijn van Weinmann. Wat was gebruikelijk mbt de opbouw? Ik voel er wel voor om ook de remmen en handgrepen Campagnolo te monteren. De wielen zijn nu voor tubes maar dat is mij te bewerkelijk. Ga de naven om laten spaken in andere velgen.
  Kan iemand mij ook zeggen wanneer deze fietsen werden gebouwd? Ik heb geen framenummer kunnen ontdekken.

  De fiets mist het plaatje voorop het frame.
  Heeft iemand er wellicht een of weet iemand hoe je hier aan kunt komen?
  Alvast bedankt?

  Groet,
  Hans

 8. Deze reactie is wat laat, mogelijk vindt het alsnog zijn weg. Afgelopen voorjaar heb ik in een oude schuur in Noord Holland een rode Jaap vd Bergh fiets gevonden, uit 1974. Nauwelijks op gefietst, door het vocht wel iets aangetast. Met Mavic remmen en Suntour versnelling. Ik lees met veel plezier bovenstaande teksten, jammer dat er weinig méér is te vinden.

    • HiBart,
     Zou ik jouw fiets eens kunnen zien om foto’s te maken van het plaatje met de naam van de maker (Bergh Amsterdam) er op? Dan laat ik het plaatje namaken.
     Groet,
     Hans

     • Hans
      Heb je al een afbeelding van het plaatje van de maker Bergh Amsterdam , ik wil het ook graag hebben.
      kan je het mailen.
      gr Robert

 9. Als klein jongetje hielp ik ome jaap door de fietsen weg te brengen en op te halen van de galvaniseur in de Belamy straat.
  op de woensdag en zaterdag hielp ik met het bouwen van de Gitane racefietsen die hij in elkaar zette voor de fietsenwinkels.
  ik heb er mooie herinneringen aan

  • Ik heb nog een bergh frame van mijn vader .
   Met plaatje ..
   hij heeft hier meerdere wedstrijden mee gewonnen .
   En in amsterdam vaak de ronde van de Elandsgracht..

   • Beetje late reactie maar zou ik het balhoofdplaatje kunnen fotograferen? Wil het evt na laten maken als het niet lukt een origineel plaatje te vinden.
    Ik hoor graag van je!
    Groet,
    Hans Meerman

 10. ik fietste vroeger bij olympia en had een gele gitane waarvan de cracks net ff te lang waren,heb jaap toen een stuk tussen uit gehaald en weer aanmekaar gelast

 11. In 1964/65 reed ik bij de Zaandamse wielerclub DTS op een zilverkleurige Bergh sport.
  Gekocht bij iemand aan de Spaarndammerdijk in Amsterdam, gewoon op straat..!
  Wat was ik -na mijn zelf omgebouwde Joco- blij met deze aankoop, ik had het idee dat ik vanaf dat moment sneller reed dan voorheen. Van mijn eerste wedstrijd (Ronde van Zaandam) op mijn Bergh heb ik nog een foto. Helaas niet van de hedendaagse digitale kwaliteit, dus is de fiets nauwelijks te herkennen.
  Nadat ik er veel (kermis)koersen in Noord-Holland mee heb gereden, heb ik de fiets verkocht vanwege mijn tijdvergende studie aan de kunstacademie.

 12. Over framebouwers in Amsterdam (onder andere vd Bergh) schreef ik eens een blogje. Ik citeer:
  Van de Bergh was het merk van Amsterdammer Jaap van den Bergh. Qua vormgeving leek het allemaal veel op dat van RIH Bustraan. Maar er waren meer merken die gelijkenissen vertoonden. Dat kwam door ene meneer van Klinkum, die destijds voor tal van fietsmerken de transfers en balhoofdplaatjes ontwierp. Van den Bergh maakte ook fietsen voor Stephi-sport. Van hetzelfde laken een pak qua grafische vormgeving. Bij die laatste kon men in Amsterdam de dure Italiaanse wielerkleding kopen. Jaap was het biljartmaatje van Wim van der Kaay. En daar houden de vergelijkingen weer mee op.

 13. Heb sinds kort een Bergh Sport jaren 50 , maat 61 cm kleur lichtgroen in chroom velato
  Wil graag een foto van Jaap van den Bergh bij de fiets………..maar kan op internet niets vinden
  Wie o wie zou mij daar aan kunnen helpen ?

 14. Onlangs een Bergh-Sport gekocht………en zoek daar voor een transfer voor op het balhoofd
  Wie heeft. of weet iemand die mij er één zou willen over doen ?
  Graag een reactie en bij voorbaat hartelijk dank

  Corwim de Jongh

  • Ik heb dezelfde vraag al eerder gesteld. Is blijkbaar nogal lastig te vinden.
   Wellicht is een oplossing er een na te laten maken.

 15. Mijn ouders hadden beide een rode Bergh Sport. Mijn broertje kreeg zijn eerste toen hij 6 was ook een rode. Toen hij 8 werd kreeg hij een gele met drie versnellingen en een leer Brooks zadel. Dat zadel zit nu op mijn Evers Sport uit Badhoevedorp die ik in 1983 heb laten bouwen.
  Toen mijn broer zijn fiets kreeg ging zijn rode kleine naar mij toen ik zes werd. Ome Jaap kwam persoonlijk mijn racestuur brengen, leek de fiets toch een beetje op die racefiets van mijn oudere broer. Vaak bij ome Jaap wezen kijken in zijn kleine onderkomen. Altijd leuk om daar te zijn.

 16. Ik heb een Bergh sport baanfiets, hij heeft voor mij ook een Stayersfiets gebouwd maar heb die jaren geleden (ik schat 30 jaar geleden) verkocht aan Peter de Ruiter (broer van Louis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>