Reacties

Empella — 16 reacties

 1. Twee oude racefietsen opgefrist in de afgelopen weken. Ze werden in 1985 voor mijn dochter Ilja en mij gemaakt door Ad van Empel uit Erp. Mijn zwarte Empella stond na mijn noeste arbeid te stuiteren op nieuwe zwarte slofjes van Continental rond wielen van Shimano. Zijn maidentrip was dinsdagavond. Ik fietste mee met een handvol leden van Last Gear uit Eerbeek. Een rondje van 57 kilometer werd het door de bossen binnen de driehoek Eerbeek, Hoenderloo en Rozendaal. De kleine klimmetjes in de buurt van Rozendaal waren er teveel aan. Mijn kleinste verzet kon ik niet rondkrijgen. Gistermiddag geprobeerd een kleiner binnenblad te kopen. Helaas, de tijd voor mijn bijna 30 jaar oude cranckstel van Mavic bleek gekomen. Volgende week dinsdag krijgt mijn Empella cranckstel met 3 bladen van Shimano.
  Mijn kleinzoon Luke leeft zich nu uit op de rode Empella van zijn moeder.

 2. Ik ben in het bezit van een metalic rode Empella biturbo (dubbele zadelpenbuizen) veldrijder. Eind jaren tachtig heb ik ook nog met een kanariegele Empella biturbo tandem geraced met toen voor die tijd super werkende Shimano new 600 zwart geanodiseerde remmen. We reden hiermee in de Belgie/Nederland wedstrijden met visueel gehandicapten. Snelheden lagen toen gemiddeld hoger dan van de profs. Het sturen was net als in een oude volkswagen bus, niet te veel remmen en op tijd de bocht insturen anders knalde je er op het einde uit. Erg leuk!

 3. Ik heb begin juni, via Marktplaats, mijn Empella ‘Buitenlust’ gekocht. Na jaren, eindelijk, mijn eigen racefiets. En dat voor maar €120, met mooie Mavic Axium velgen en Campa spul. En ik kende het merk niet, maar vermoedde dat het uit Empel kwam. Vandaag dan toch eens gezocht waar het merk vandaan komt.
  Iedere keer dat ik rijd word ik sneller. En het mooiste is dat, hier in de omgeving van Amsterdam ‘mijn’ Brabant gepromoot wordt als ik mijn medefietsers opeet op de Ronde Hoep en mijn rondjes Marken en de Waterlandse polders.
  Op naar echte snelheid. Misschien koop ik ooit een nieuwe fiets, maar deze Empella zal mijn eerste grote liefde blijven. En ben best benieuwd hoe uit ‘ie is. Iemand een idee tot wanneer Ad van Empel zijn fietsen heeft gebouwd? Het is een Aluminium frame. Ivoorwit (er zit een glansje overheen) met rood bij het balhoofd en blauwe belettering.

 4. Heb nog steeds mijn Empella crossframe. Eind jaren ’70. Met de dubbele zadelpen(nen). Kan dus geen voorderailleur op. Maatje 51 cm. Door Empella zelf een keer overgespoten (was blauw) is nu celeste groen/blauw. Nog steeds met de oude spullen/jaren zeventig opgebouwd. O.a. met (verwisselbare) Shimano kransjes, 7 speed. Dat toen het helemala was (in mijn ogen dus). Heb dit frame een paar jaar geleden bij Empella getoond met de vraag of zij dit met nieuwe spullen wilden opbouwen. Men was er niet zo enthousiast over dus liet ik dit maar zo. Vond het wel wat vreemd. Het frame dat hen zoveel goodwill bracht, wilden ze dus liever niet onder handen nemen.
  Hans Roelofs.

 5. Heb samen met mijn vrouw zo’n beetje heel Europa rondgefietst, Van Parijs, Santiago de Compostela, Barcelona, Rome, Berlijn, Dresden, Bazel, Freiburg tot Denemarken. Dit op tot randoneur opgebouwde Empella Bonfire SL. cyclocrossfietsen (tubus dragers, spatborden, bidonhouders) . Ze zijn nu 10 jaar oud en , met het normale onderhoud, banden , cassettes en kettingen, nog zo goed als nieuw.
  Geweldige fietsen, geven geen krimp met 20 kg bagage, ook niet in een snelle afdaling.
  We hopen er nog jaren plezier van te hebben.

 6. Ben in bezit van een Empella Bonfire cyclocrosser die nu gedemonteerd op zolder ligt te slapen omdat het frame te groot gebleken is voor mij (stijgbuis 56 cm). frame is mooi rood wit blauw gespoten in de orginele lak. Als er iemand is die dit exemplaar wil ruilen voor een Empella met stijgbuis 50 0f 53 cm dan hoor ik het graag.

 7. Ben een drietal weken terug aan een Empella Firewall gekomen.
  Een beetje verwaarloosde racefiets, maar zag al gauw de potentie, afgemonteerd met Campagnolo Veloce, een Time carbon voorvork, en een Shimano 600 balhoofd stel.
  Snel schoongemaakt, de speling uit de achteras gehaald en een nieuwe achterderailleur kabel gemonteerd.
  Wat rijdt ie soepel en strak! Volgens de verkoper was het een coursefiets geweest. Nou, dat voel je ook.
  Ik heb nog een Vitus, Campagnolo Super Record afgemonteerd, die ook erg lekker rijd, maar de Empella voelt beter aan. Ik heb eigenlijk voor mijn dochter gekocht, die wil ook wel eens wielrennen, maar ik vind hem zelf zo fijn!!!
  Groetjes,
  Paul, uit Goirle.

 8. AD ik heb veel bewondering voor hetgeen jij hebt opgebouwd.Als ik in de buurt van Erp dan kom. Veel geluk in de toekomst, groet Egbers Twello.

  • Beste A. Egbers,
   Klopt mijn vermoeden dat u de framebouwer uit Twello bent? Ik zou graag in contact met u komen.

   Arnoud uit Zutphen/Eefde

 9. Coronatijd, mij dochter wil aan haar conditie blijven werken en wil een racefiets. Opa heeft in de oude koeienstal nog een exemplaar hangen (tip van zijn neef Peter van Dooren om de fiets hoog weg te hangen). Ja daar hangt een fiets helemaal onder het stof onherkenbaar., mijn dochter draait zich al om nee dat wordt niks. Totdat opa een paar spaken schoonmaakt, hè dat ziet er nog goed uit! Na verder reinigingen komt er een prachtige goud-blauwe Empella met een sierlijk blauwe A voorop te voorschrijn. De kleinere maat past perfect voor haar. Ze rijdt nu veel kilometers, vaak in België, en daar wordt dit merk veel herkend vanuit de veldrijtijd i(Bart Wellens werd er wereldkampioen op). Trots rijdt ze samen met enkele vriendinnen haar kilometers , met dank aan haar ope en oma en natuurlijk ook Empella 🙂

 10. Heb al jaren een rode Empella, afgemonteerd met Shimano RX100 en twee ovale voorbladen. Heel veel op gefietst. Fiets heeft lang stil gestaan maar is sinds vandaag weer in beperkt gebruik. Fietst ook na de lange tijd stil te hebben gestaan nog steeds strak en soepel. Heb eerlijk gezegd geen idee welk type dit is en uit welk jaar deze komt. Schakelt op de buis met indexsysteem. De remkabels zijn weggewerkt dus geen lange bogen boven het stuur. Is er wellicht iemand die wat informatie over deze fiets heeft?
  Groet, Sidney uit Rosmalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>