Eroba
Eroba uit het Limburgse Echt, de naam staat voor Echter Rijwiel, Onderdelen en BAndenfabriek, is een rijwielfabriek die in de jaren ’30 werd opgericht door framebouwer Jef Geurts en diens broer Harry. Echt was het kloppend hart van de Limburgse wielersport en ook de RKNWF (Rooms Katholieke Wieler Federatie) zetelde in dit Limburgse dorp. Veel Limburgse renners hebben op een Eroba successen behaald. Onder hen Jan Lambrichs, Sjef Janssen, Jef Lahaye, Piet Haan en Jan Nolten.
Jan Lambrichs was daarnaast in dienst bij Eroba als verkoper. Als renner had hij zeer goede contacten bij de RKNWF. Zodoende kreeg hij de namen van nieuwe leden van de diverse Limburgse wielerclubs en ging bij hen langs om aan hen via de plaatselijke fietsenmaker een Eroba te leveren. Een echte Limburgse manier van zaken doen volgens de beproefde formule: ‘het mag wel ruiken maar het moet niet stinken’. Lambrichs was overigens niet de enige renner in dienst, ook Jan Nolten werkte gedurende een aantal jaar bij Eroba.
Soms vertaalt men Eroba als ‘Echt Rijdt Op Blik Afval’. Niet echt terecht als je naar de oudere modellen kijkt. Er is echter wel degelijk een goede reden voor. Toen de tweede generatie Geurts’en de fabriek overnam was het gedaan met de liefde voor het maken van mooie fietsen. Er moest geld verdiend worden en het liefst met bakken. Men bouwde een fabriek waar men 200 duizend fietsen per jaar kon maken. Ook stapte Eroba uit de diverse branche verenigingen zodat men haar producten buiten de vakhandel om moest gaan verkopen. Dankzij de ijzersterke reputatie ging dit lange tijd nog best goed zodat men begon met het bouwen van een nieuwe nog grotere fabriek in het Belgische Maasmechelen. Deze expansiedrift deed MGI (Marcel Geurts Industries) zoals de fabriek inmiddels heette uiteindelijk de das om. Binnen zes jaar tijd ging men drie maal failliet en in 2005 kwam daardoor een definitief einde aan Eroba dat was verworden tot een huismerk van niet al te beste kwaliteit.
Heb jij een Eroba (uit de goede periode)…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Eroba! Toen ik als jochie van 15 in 1977 bij de plaatselijke VeZo supermarkt als bottleboy bij de emballage een zaterdagbaantje had mocht ik de Eroba fietsjes ‘afmonteren’. D.w.z. de doos erafhalen, stuur rechtzetten, pedalen eropschroeven en klaar. Verkopen maar.
Bar slechte fietsen met een Favorit remnaaf en 26 inch wielen. Zonde van zo’n mooi merk…..
Ik heb een race fiets met het frame nummer: R734.
Wie weet hoe oud deze kan zijn??
heb je die nog?
In de jaren ’70 was ik overspannen. Een vriend van mij kocht een nieuwe racefiets en gaf mij zijn “EROBA”. De prijs die hij vroeg was elke zaterdag met hem te gaan fietsen. Hoe moeilijk en zwaar het ook was in het begin, het bleek een krachtig hulpmiddel naar hetstel van krachten. Enige jaren later ging ik studeren en werd Goddienstleraar. 14 jaren reed ik op mijn EROBA naar 15 verschillende scholen. Nog steeds koester ik deze onversluitbare fiets met zijn kostbare herinneringen.
Ik heb jaren geleden een Eroba Racer gekocht, een prachtige racefiets met Weinmann Vainqueur center pull remmen, Huret derailleur voor en Huret Allvit achter. Het frame is gebouwd met potlooddikke buisjes in de achtervork. Zelfs het mannetje is met lugs gelast. En alles prachtig met de hand afgewerkt. Op de lug onder het zadel staat een nummer 1529. Heeft iemand enig idee hoe oud deze fiets is?
Ik heb op 8 augustus 1964 een Eroba gekocht met framenummer 1623.
Dat geeft een globale indicatie, maar in ieder geval is de fiets voor of in 1964 gebouwd.
Wim
Eroba nummer 3774.
Heeft iemand enig idee hoe oud deze fiets is?
Wie heeft er gewerkt ? zijn er nog foto’s ? wie kende mijn vader Martien(mart) Körvers.
Mail mij dan aub dkorvers@aanhet.net
Mijne Heren,
Toen ik in 1955 uit militaire dienst kwam,had ik een klein 400 guldengespaard. mijn vriend en ik hebben toebeiden een frame uitgezocht bij rijwielhuis Piet Haan op de molenberg in heerlen. dat frame was verkoperden voorzien van donkerode stickers EROBA het framenr is32949 naderhand is de fiets overgespoten en veranderd van 3 versnellingen derailleur naar 10 versnelingen .de fiets is nog steeds van ijm ,maar ik rij er niet meer op.ik vind het de moeite waard,u dit te laten weten.
met vriendelijke groeten
Jo Gulikers
m.h als aanvulling deel ik nog mede,dat de fiets compleet is vervaardigd in echt bij de eroba fabriek. deze uitvoering was uniek
metvriendelijke groeten Jo GUlikers
Eroba renner Bruckers F. graag voornaam geboorteplaats en datum
Wat is een eroba racefiets met frame nummer 1051 nu nog waard?
Is van eerste eigenaar en nog in goede staat.
Hallo Kees,
kijk eens op onze pagina https://www.klassiekeracefiets.info/racefiets-verkopen/ voor onze tips over het verkopen van racefietsen.
Succes ermee,
Thomas en Bart
Ik heb onlangs een oudere Eroba race-/sportfiets gekocht en ben deze aan het opknappen. Kan iemand mij vertellen of er op deze fietsen ergens werd aangegeven van welk jaar deze zijn?? Bij voorbaat dank voor uw info.
Aanvullend op mijn vorige bericht laat ik nog weten, dat bij de zadelbuis het nr. 2410 er in is gegraveerd.
Deze fiets met nr 2410 staat nu weer te koop op marktplaats…..
IN DE JAREN 60 REED IK OP EEN EROBA,IK ZOU ERG GRAAG NOG ZO’N KARRETJE WILLEN.MOCHT IEMAND HEM WILLEN VERKOPEN,ERG GRAAG WIL IK HEM OVERNEMEN. M.VR.GR. TOM.
Mijn verhaal heeft niet direkt met de Eroba fietsen te maken, wel met de directeur in die tijd. Het moet zo rond het jaar 1988 of daaromtrent geweest zijn en ik fokte in die tijd sledehonden. Op een gegeven moment belde de toenmalige directeur, zijn naam weet ik echt niet meer, mij op of ik misschien wist waar hij ergens een Chinook hond kon verkrijgen. Ik kende dit zeer zeldzame ras toevallig en had wat documentatie erover. Toen hebben wij de afspraak gemaakt dat hij mij thuis zo komen opzoeken om die informatie in te kijken. Daar kwam hij aangereden met een Mercedes 600 Pullmann. Hij vertelde mij dat deze auto eerder eigendom was geweest van de voormalige en later verongelukte generaal van de VN Dag Hammerskjold.
DRINGENDE OPROEP …!!!!!!!!!
Jacques Vranken…
Even voorstellen,
mijn naam is Colla Alberts was Voorzxitter TWC Maastricht, heb samen met Toine Gense, oud ploegleider bij Radium en Eroba, veel koersen georganiseerd na de dood van Toine Gense in 1976 heb ik de Grote Prijs Toine Gense in Maastricht via de notaris vast laten leggen.
De inrichters van de Ridderronde hebben deze echter van het toneel laten verdwijnen waarik als extra eerbetoon de Ronde van Nederland in 1978 in Maastricht heb laten aankomen.
NU ben ik op zoek naar informatie over oud Radium en Eroba renner JACQUES VRANKEN uit Eijsden die al bijna 34 jaar dood is, zijn jongste Dochter was toen 6, ik ben bezig aan een boek over mijn oud dorpsgenoot, ik ben in Maarland-Eijsden geboren.
Mocht er iemand foto’s en kranten en andere artikelen in bezit hebben waar ik dan een scan van wil maken aan ons afstaan zouden wij dit enorm op prijs stellen,
Contacteer mij via 043 408 32 33 de dank van zijn dochters is zeer groot!!
Hartelijke groet
Colla Alberts
Een anekdote over een Eroba fiets (geen racefiets, maar een ‘gewone’ damesfiets).
Het zal 1980 zijn geweest toen mijn fiets werd gestolen waarmee ik elke dag naar de middelbare school fietste. Mijn vader vond in de schuur van zijn broer een Eroba White Star damesfiets die al jaren niet meer gebruikt werd. Die mocht hij hebben en hij knapte die voor me op en ik kon weer naar school fietsen. Ik raakte gehecht aan de fiets met de soepele gang, en toen ik ging studeren liet ik hem thuis staan, omdat ik niet wilde riskeren dat de fiets de studententijd niet heelhuids zou overleven. Mijn vader fietste er graag op. Na mijn studie ging ik de fiets weer gebruiken en nu fiets ik er nog steeds op! Voor boodschappen in het dorp, maar ook voor langere fietstochten van 2 tot 4 uur. De fietsenmaker in het dorp waar ik nu woon vond het fijn als ik hem ter reparatie bracht, bv voor nieuwe banden. Een jaar voordat hij met pensioen ging, heeft hij de fiets nog een keer helemaal nagekeken, gesmeerd en bijgesteld. Het is een heerlijke fiets, en ik ben trots op dit stukje vintage dat mij nog steeds goed dient. De Eroba White Star is in de jaren 60 vervaardigd, en heet van inferieure kwaliteit te zijn. Mijn Eroba White Star is al sinds de jaren 60 in gebruik, sinds 1980 in mijn bezit en heeft me nog nooit in de steek gelaten!
Aardig detail: ik ben geboren en opgegroeid in Echt, het dorp waar Eroba was gevestigd.