Reacties

Fongers-RIH en RIH Cové — 40 reacties

 1. Mooi, ben er nu achter dat ik een Fongers-RIH heb gekocht. Het framenummer staat onder op de buis voor de bottom bracket. Hoe weet ik uit welk jaar de fiets is?

   • Hallo,

    Zou u me misschien iets kunnen vertellen van mijn Rih Fongers. De fiets van mij heeft een jaren 60 derailleur. En een jaren 60 kettingkast.
    Alleen het rare is er staat op een sticker een product van Cové.

    Ik hoor van u.
    Met vriendelijke groet
    Willem

    • In dat geval lijkt het me geen Fongers-RIH, maar een (vroege) Cové-RIH. De vroege modellen leken ook wel wat op de Fongers-versies.

 2. Ik heb hier een paarse Fongers Intercycle Sprint met 5 versnellingen uit welk jaar kan deze komen als Fongers in 1972 is overgenomen door Batavus .

  gr Chris

 3. hi, when i was in amsterdam several weeks ago i went into the rih store in jordaan to see what i could find out about my RIH track bike. i was told that it was from the factory and made in the 60’s. one of the early bikes built. the serial number is 317A with a 25 on the bottom bracket. i was wondering if there was any more information i can find out about it like what tubing it is, age, original colour etc. a previous owner said it had been raced in the commonwealth games but i’m not sure if that is true.

  • The A in your serial number means it’s a 1965 bike. There was a Fongers-RIH race team BITD, and the “Full Race” versions, equiped with Campy Record, were pretty nice bikes, so the Commonwealth Games story doesn’t sound that strange to me.

 4. goedendag 🙂 begrijp ik het dus goed dat een Rih mistral een semiproffesionele racefiets is ? en dus niet de kwaliteit en de bouw(geometrie) van een proff racefiets ?

  vr gr jeroen

  • Voor zover wij weten zijn de Mistral en Elan inderdaad bij Cové gebouwde semiproffesionele race- en randonneurfietsen. Op de onderste buis staat ook niet BUSTRAAN AMSTERDAM maar BUSTRAAN HOLLAND. Afmontage is vaak ook wat simpeler. Desalniettemin prima fietsen waar je veel plezier van kan beleven.

 5. Ik heb een oude RIH Mistral. Op de onderste buis staat bustraan holland. Het framenr 5012, een letter staat er niet achter. Uit welk jaar is deze fiets waarschijnlijk?

 6. Ik ben dan wel nieuwsgierig naar wat de RIK luxe is. Zeker omdat deze Bustraan Holland op de onderste buis heeft staan. Is er niet een goed online archief voor de RIH fietsen. Krijg het gevoel dat er allerlei fabeltjes rond gaan deze mooie fietsen.

 7. Ik heb een RIH Sport, Super course, afgemonteerd met Campagnolo Record achterderailleur, weinmann 610 remmen en een niet origineel crankstel.
  Op de buis staat verder ook Bustraan Amsterdam, en het framenummer aan de voorzijde is: 394K.

  Is er iemand die mij iets meer over deze fiets kan vertellen, m.n. uit welk jaar deze komt?
  De vorige eigenaar heeft deze fiets van zijn schoonvader, die er jaren op heeft gereden. Daarvoor zou hij van een profrenner geweest zijn, maar wie dat was wist hij niet meer. Is daar nog achter te komen?

  groet, Michel

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH1.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH2.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH3.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH4.JPG

  https://dl.dropbox.com/u/3300485/RIH/RIH5.JPG

  • Hoi,

   Het is een echte klasieker maar wel een Fongers RIH uit Groningen en ergens uit de jaren 60. De K staat voor het bouwjaar. Ik weet het jaar niet uit mijn hoofd maar er is een fongers RIH site waar je dit kan opzoeken.
   Ik heb zelf ook een nagenoeg de zelfde Fongers RIH. Veel pezier er mee.

 8. Ooit eens een mooie oude Cové herenfiets gekregen van een vriend van mijn moeder.
  Embleem met Cové-Blerick en op het gedeelte van de rem wat aan het frame zit geschroefd staat het jaartal 1951.
  Ik ben de fiets aan het opknappen en kom er nu achter dat de rem niet meer goed funcioneert, dus daarvoor moet ik een onderdeel zien te vinden, wat niet mee zal vallen in Brazilie, anders maar via familie met de post.

 9. Ik heb een hele mooie rode Rih Speciaal (55 cm) gekregen van mijn tante die hem lang geleden in de Jordaan heeft gekocht. Er staat Bustraan Holland op. Het nummer op de bottom bracket is 858095, zonder letters. Hoe kom ik erachter uit welk jaar hij komt?

 10. we gaan het gewoon nog een keer proberen:

  Ik heb een hele mooie rode Rih Speciaal (55 cm) gekregen van mijn tante die hem lang geleden in de Jordaan heeft gekocht. Er staat Bustraan Holland op. Het nummer op de bottom bracket is 858095, zonder letters. Hoe kom ik erachter uit welk jaar hij komt?

  Verder staat er nergens een nummer.
  Groeten, luna

 11. Leuk om deze reacties te lezen. RIH Fongers was vroeger een begrip bij ons thuis omdat mijn vader, Henk Hoekstra, voor deze ploeg fietste.

  Ik heb mij nooit afgevraagd waar RIH Fongers voor stond en nu 50 jaar later kom ik er achter dat het een racefietsen merk is.

  Zaterdag 7 juni as wordt voor de eerste keer de Henk Hoekstra Classic georganiseerd in Ureterp. Wij willen als dochters van Henk een tentoonstelling organiseren over zijn wielercarrière vandaar dat ik het hele internet doorloop.

  Top dat RIH Fongers niet alleen meer een begrip is…..

 12. Vorige week dinsdag heb ik een rode (Fongers) RIH Sport gekocht en zou graag willen weten of jullie meer informatie over deze fiets hebben.
  Dit zijn de specificaties die ik gevonden heb:

  RIH Sport Bustraan Amsterdam
  Framenummer onderkant: A53400
  Sturmey-Archer three-speed AW 63 10
  ‘Garantie lak en chroom’ afbeelding
  ‘special’ tekst onder naafschakelaar
  Reo voorwiel
  Nordlicht 6V 3W Swiss made dynamo
  Alterburger Brillant remmen
  Brooks B66 zadel
  van Schothorst Silverseal velg

  Hopelijk kunnen jullie m.b.v. het frame nummer de fiets dateren. Gr. Christian

  • Hallo Christian,
   Update: We konden de framenummers eerst niet dateren, maar in de tussentijd hebben we een lijst gevonden met framenummers. De link staat hierboven in het bericht.
   Succes!
   Thomas en Bart

 13. Hallo
  Ik heb de RIH racefiets van mijn schoonvader gekregen. Het was een racefiets die hij meer als toerfiets heeft gebruikt. En stond nu al 10-12 jaar in de schuur ongebruikt. Het was een fiets met een recht stuur, groot zadel, spatborden, bagagerek etc.
  Ik heb deze fiets weer in originele staat (racefiets) laten terugbrengen door Fietsen van Staal in Tilburg. (een aanrader)
  Jammer genoeg kan ik geen foto’s plaatsen echter deze ziet er nu perfect uit. Hij is in 1987 gekocht en heb de originele factuur nog. Het serienummer is 422465. Het is een RIH Race met aanduiding op de stang: Luxe.
  Fiets is in zijn geheel met Shimano 600 onderdelen afgewerkt. Kleur van de fiets is rood met wit/parelmoerkleur.
  Ik ben benieuwd of ik nog meer informatie kan ontvangen over deze fiets. Wie weet er meer van?
  Alvast bedankt.
  Jan

  • Hallo Jan,
   merk, model, type, kleur, herkomst, framenummer, afmontage weet je al.
   Wat zou je nog meer willen weten?
   Groeten,
   Thomas en Bart

 14. Goedendag.

  Ik heb onlangs een RIH racefiets gekocht.
  Het een parelmoeren witte racefiets met rode voorkant.
  Afgemonteerd met shimano 600 5 speed.
  Het serienummer onder op de crank is 79289
  Het lukt mij tot op heden niet het jaartal te traceren.

  Vriendelijke groet Jan

  • Hallo Jan, ik heb ook zo eentje. Een RIH Luxe. Alleen heeft die van mij de 600EX groep met 6 speed. Ligt momenteel tot de laatste schroef uit elkaar en wordt helemaal opnieuw opgebouwd. Die van mij is uit 1982.

 15. Ik heb een rode RIH racefiets met framenummer 196H. Uit de Fongers gegevens (http://fongers.net/datering/) begrijp ik dat deze in 1968 is gebouwd door Fongers. Ik heb hem in begin jaren ’70 gekocht van een kennis die de fiets al enkele jaren had. Dus dat bouwjaar kan aardig kloppen.
  De fiets was oorspronkelijk zonder versnelling, maar is later voorzien van een achter derailleur en na 25 jaar van een compleet nieuwe groep, een Shimano Altus A triple voor en een 7 speed cassette met commandeurs op de onderbuis.
  De lak vertoond na ruim 50 jaar veel gebruikssporen, het balhoofdlager vertoont speling en stuurt zwaar. Kortom een opknapper voor de liefhebber. Iemand belangstelling?

 16. Goedendag,
  Ik heb onlangs een Fongers RIH sport gekocht een zeer mooi exemplaar. Op het eerste oog ziet hij er compleet origineel uit.
  Ik vermoed dat het hier om iets bijzonders gaat, omdat er een Marcel Kint stuur op gemonteerd is met een Titan stuurnok. Via de historische Database van RIH wordt ik niet veel wijzer. Misschien dat iemand mij verder kan helpen?
  Het framenummer is: A27162.
  Alvast bedankt,
  mvg Rens

 17. Goedemorgen,

  Ik heb een vraag over een RIH vintage racefiets, die ik via marktplaats gekocht hebt en aan het opknappen ben. Het is waarschijnlijk een RIH Fongers uit Venlo, want de indicatie is RIH Luxe (kleur parlewit met rood) en de rijwielhandelaar is: Piet Verschuren in Rips. Het framenummer is: 852188. Ben aan het uitzoeken uit welk jaar deze kan komen. Enige suggesties?

  Mvg
  Arnold

  • Beste meneer, fongers rijwielen werden bij vingers groningen gemaakt waar bustraan rij een samen en
   Werking mee had.later ging R.i.h gemaakt bij cove te venlo waar u fiets is gemaakt
   Neem k
   ontakt met cove rij te venlo als u belt vraag naar de heer doen verBerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>