Germi Sport
Germi was een eigen merk van de destijds bekende Hilversumse fietsenmaker Gerrit de Weerd; de naam Germi is een samentrekking van de voornamen van Gerrit en zijn vrouw, die Mien heet. De Weerd startte met zijn zaak in 1952 en is gestopt in 1981.
Je kon bij De Weerd destijds frames op maat bestellen; hij liet het frame dan in Amsterdam maken bij Jasper Bouma (van Jabo) en bij een ander adres spuiten. Het opbouwen en afmonteren gebeurde vervolgens bij Van de Weerd in zijn zaak aan de Kometenstraat 119 te Hilversum. Veel renners in het Gooi en Utrecht reden in de jaren ’60 en ’70 op Germi fietsen.
Deze Germi is als geheel een schoonheid, maar ook in de details. Het is een van de weinige Nederlandse fietsen die Thomas ooit heeft gezien met bijzondere lugs. Ze zijn niet alleen van chroom dat mooi afsteekt tegen de rode lak, maar vooral mooi van vorm.
Ook Bart was net als Thomas bezitter van een Germi. Een iets later exemplaar en geen baanfiets maar een racefiets. De vorige eigenaar is altijd heel zuinig op deze fiets geweest en dat is te zien. Inmiddels heeft deze fiets een nieuwe eigenaar gevonden.
Trivia:
Graham Webb (GB) werd in 1967 in Heerlen wereldkampioen op de weg bij de amateurs op een Germi.
De eerste echte racefiets die Theo de Rooij (toen woonachtig in Vleuten-De Meern) kocht voor duizend gulden in 1974 was een Germi, tweedehands in oranje en zwart. In 1973 had hij al eens een Peugeot PX10 gekocht bij Jan van Zuijlen, maar Germi in Hilversum en Joop Westbroek bleken de enige twee zaken in de omgeving van Utrecht waar je fatsoenlijke fietsen kon krijgen. In 2011 begon Theo zijn eigen fietsmerk TDR Bikes. En zoals hij zelf schrijft: “Niet geheel toevallig zijn oranje en zwart ook TDR kleuren.” Een Germi-balhoofdplaatje dat hij kreeg van de Gert ‘Fander’ van der Vliet, ontwerper van TDR, prijkt in zijn prijzenkast.
Alle pagina’s over Germi:
Heb jij een Germi…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Ja ik was wereldkampioen op de weg bij de amateurs in 1967 op een Germi fiets en won ook de zesdaagse van Ghent 1967 op een prachtige Germi baan fiets. De beste fietsen ooit!
Ik herinner me dat Graham tijdens de huldiging op de Gooise Wielerbaan viel omdat het boeket bloemen in zijn voorwiel terechtkwam. Heel sneu. Zelf reed ik toen op een blauwe Germi baanfuets. Mijn wegfiets was ook een Germi, gekocht in 1963 voor 525 gulden en geheel verchroomd door de fa. Brandsma uit Hilversum, zie http://www.pietsoeteman.nl/kanaleneiland.jpg
Dag, ik heb een Germi in nieuwstaat gekocht. wil graag foto”s delen met anderen.
Hoe kan/moet ik dit aanpakken?
Groet, Erwin
Mijn vader heeft nog een GERMI gekocht, daar rijdt mijn dochter nu op. Goud geel! De zaak in Hilversum is door Jan van Zuijlen (Vleuten) in 1981 overgenomen. Deze zaak heeft tot ruim in het nieuwe millennium bestaan. Een echte racefietsen zaak, met deskundig personeel.
De laatste GERMI frames zijn daar nog opgebouwd en verkocht.
Ik ben er vandaag nog op uit geweest met mijn Germi uit 1966..
Met toeclips nog en mijn zwarte leren raceschoentjes uit die tijd.. Reactie van mensen: “waar rijdt jij nu op?” … Ach ze weten niet beter.. Ik kan hun nu naar deze site verwijzen..
En ik weet nog goed dat Graham Webb wereldkampioen werd in 1967 in Heerlen… incredible surprise it was !!
Toen ik bij de Adelaar jeugd reed en wij klant bij de Weert waren, heeft mijn vader een baan fiets laten bouwen van Ishiwata buizen, de 017, tot dan naar ons weten de enige in Nederland!
De fiets was licht, ik bedoel licht, nu zou je Carbon moeten hebben om dit te evenaren.
Fiets kleur was een kleur van BMW, die we hebben laten maken, kleur Colorado met Blauwe tussen stukken op de staande buis en balhoofd.
Jammer dat we die fiets verkocht hebben, het was een echte GERMI.
Huub Veldmeijer, lange afstand kampioen op de baan 1973 (13 jaar oud)
Ik heb in 2011 de oude Germinal van mijn vader zelf overgespoten, in een andere kleur dan dat hij was. Als ik dit lees, achteraf gezien erg zonde vanwege de historie. Mijn vader heeft hem toen (op) laten bouwen bij een fietsenwinkel in Emmen of omgeving. Ik weet niet of hij hem ook op maat heeft laten maken. De oude fiets was oud-roze, met wit blauwe stickers en handgeschakelde campagnolo en cinelli emblemen erop. Er zaten campagnolo wielen en dergelijke in, Shimano groepset en cinelli stuur(pen).
Ik heb hem overgespoten omdat er zoveel roest en lakbeschadiging op zat dat hij er niet meer uitzag.
De autocorrect heeft zijn werk weer goed gedaan 🙁
Ik bedoel natuurlijk:
Germinaal=GERMI
Handgeschakelde=handgeschilderde
Goedendag, over een GERMI uit ’73 wil ik graag een verhaaltje delen met een paar plaatjes. Hoe gaat dat het eenvoudigst?
Ik ben nog in het bezit van mijn wedstrijdfiets van het merk Germi
In de jaren 60-80 vele wedstrijden mee gereden
Ik heb hem gekocht bij jonge Gerrit de Weert toen die in de zaak zat
Voor een goede prijs wil ik hem wel verkopen.
Welke maat heeft de fiets?
Ik heb ook een Germi en op zoek naar kleding.
Leuke anekdote over mijn eerste Germi uit 1974. Frame was vrij nieuw maar door liefhebber Arie den Braven opgereden. Volharding mecanicien Jan Heus liet bij Germi twee buizen vervangen en het frame werd opnieuw gespoten. Ik kocht het van Jan op afbetaling, fl. 1.000,00 inderdaad voor de complete fiets, bij elkaar te sprokkelen op de tuinderij van mijn vader, sponoring door Rebeta Harmelen en premies/prijzengeld. Campagnolo was voor mij onbetaalbaar, het rijwiel was in feite voorzien van een allegaartje Franse onderdelen. Maar voor mij goed genoeg om twee jaar lang vele internationale toppers en andere talentjes met de duurste Italiaanse fietsen het nakijken te geven. Wat was ik trots op mijn zuur bij elkaar verdiende tweede handsje. Heb nog 1 kleine foto van mezelf met de fiets. Wil ik wel sturen.
Zelf nog bij de jeugd van de Adelaar gereden op een Germi sport , achter wiel had aan twee kanten een verzet waarvan een vast verzet was. Dus het wiel omdraaien en je had een doortrapper waar mee je de baan op kon. Bij de Weerd kon je ook terecht voor je club trui.