Herman Braun
Herman Braun begon in 1983 frames te bouwen onder zijn eigen naam. Hij begon zijn carrière ooit als renner. In de jaren ’70 had hij het zelfs tot nieuweling geschopt.
Hij besloot echter niet verder te gaan als renner maar werd mecanicien. Eerst op 16-jarige leeftijd bij de ploeg van Kees Pellenaars (die tweede werd in de ronde van Zuilen van 1942), daarna bij de legerploeg en tot 1985 bij Gazelle.
De zaak van Herman is gevestigd aan de Theemsweg 13 in Spijkenisse. Een mooi interview met Herman kun je lezen op http://van.zelf.nl/
Heb jij een Herman Braun…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Velen zoeken naar klassieke racefietsen, omdat het oude ambachtelijken frame bouwen iets bijzonders heeft. Italiaanse fietsen hebben dan de voorkeur, met ingegraveerde lugs, vele decalls, details van vakmanschap en vormgeving. Wie een oude Herman Braun heeft ontdekt dit soort zaken ook. Herman bouwde vanaf begin van zijn bedrijf prachtige frame’s.inmiddels gezochte items bij de verzamelaar. Nu zijn zoon Davy het bouwen overneemt wordt er nog meer creativiteit aan de dag gelegd. Davy is wat we nu zouden zeggen een frame createur. Vormgeving, design, topmaterialen in een werkplaats die uniek genoemd mag worden. Er wordt met passie gewerkt in een tijd waarbij handwerk in het Westen steeds exclusiever wordt, zo maar in Nederland in Spijkenisse
Bekend citaat van Herman Braun:
“Racefietsen zijn van staal…. En carbon is om mee te vissen”
Toevallig kom ik op deze site en klik ik Herman Braun aan. Nu lees ik zijn quote ‘Racefietsen zijn van staal en carbon is om te vissen’ Moest ik even glimlachen. daarom de volgende anekdote. In 1986 was ik een van de eerste eigenaren van een Kestrel 4000, deze carbon fiets was uitgerust met een Tange aluminium voorvork omdat Kestrel nog geen eigen voorvork had ontwikkeld. Al binnen een jaar begonnen de verlijmde lugs los te zitten. Van Herwerden in Voorburg had mijn frame toen geleverd. Natuurlijk kreeg ik onder garantie een nieuwe vork. In een nieuwe Tange vork had ik niet veel vertrouwen en na overleg met van Herwerden werd het een traditionele stalen alleen moest deze nog gebouwd worden. Omdat ik met de Kestrel wedstrijden reed heb ik tijdelijk een vork van Columbus buis gemonteerd. In een criterium te Heerhugowaard ontstond door een beginnende regenbui voor mij een valpartij. Doordat er geen uitwijk mogelijkheid was knalde ik bovenop de gecrashte fietsen en raakte ook een stoeprand. De Columbus vork was totaal verbogen en zelfs het massieve gedeelte van de lug, het boutje van de remhoef ging er niet meer uit. Mijn Kestrel had alleen een kraak in de bovenbuis en na overleg met Kestrel in de USA is het frame gerepareerd bij een carbon specialist en op deze fantastische fiets rij ik tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier en met de Herman Braun voorvork. Carbon en staal gaan prima samen.
Mvg Martin Rasch Opmeer