Reacties

Jan le Grand — 16 reacties

 1. Allereerst: Jan is een reuze-aardige kerel, nooit te beroerd om te helpen, advies te geven of samen een kop koffie mee te drinken.
  Over de beroemde fiets van Schuiten: later reed Bert Oosterbosch op dezelfde fiets naar het Wereldkampioenschap achtervolging in Amsterdam (’79).

 2. Jan was a great friend. I met him in Mexico City with my buddy Bill Woodul when Schuiten made the record attempt. My fondest memory of Jan..Fishing early in the morning. he picked me up at a friends house in A’dam in his Peugeot 104. Long story short. It was so cold and I was so hungry I ate all the bait (bread and potatoes)’haut verdama) he said and we made our way to a small restaurant. I spent many wonderful hours in the TI Raleigh shop in Amstelveen watching him make frames. Long time ago…

 3. hi, mijn vaders achter naam is -helaas zoals gewoonlijk – verkeerd gespeld. het moet zijn ‘le Grand’ (2 woorden, kleine l hoofdletter g). correctie graag.

  verder een goed stuk met informatie die ik niet kende.

  ciao!
  yve le grand

  • Hallo Jan
   Aan deze kant Joop v/d Hoogen Gewerkt bij boddeke slagerij.Jij werkende bij Harrie hoek Marcusstr; Waar ook jij woonde. Doe de Groeten aan je broer en zus.wij hebben elkaar laatst nog even ontmoet in Emmeloord (Bij een wielerronde,hoe kan het ook anders) waar ik nu woon. De Hartelijke groeten Joop. Voorheen Overamstelstraat boven de fietsen stalling

 4. Hallo Jan ik ben Ed Honhoff ,rond 1970 gewerkt bij raleigh lange tijd
  bij de wielemakerij met de ontwikkeing van de rijg maschine.
  Met hr.Damman wij hebben veel zamen gewerk .
  Moesten s’avons soms overwerken en wij hadden veel lol .nam een bandrekorder van huis mee met TOM JONES en zongen dan hard mee..
  Ik kan je als een vrolijke collega met mooie herinnering.
  Groeten van je oud collega Eddie Honhoff.

 5. Hallo Jan ik kreeg het dit van oud wielrenner Kees Pootjes ik heb samen met jou bij de Firma Vos in Amsterdam gewerkt ook Herman Verbrugge mooi tijd en in Watergang groeten een oude Vriend Melis Woudhuizen ik was de monteur bij Vos

 6. Goeden avond mijnheer Legrand ik heb vernomen dat u indertijd verbonden was bij de TI Raleigh
  renners,en dat u ook de naam ofwel nummers in de fietsen graveerde.Ik heb een vraagje ik heb een TI Raleigh fiets met het nr 09070 en de letter K zegt dat u iets. graag hoor ik een reactie.

  • Jan le Grand werkte bij Presto toen hij door Peter Post gevraagd werd bij de Raleighploeg te komen. De band met Presto werd daarop niet helemaal doorgesneden, want de fietsen voor de Raleighploeg werden nog lang door Jan gemaakt in het Presto atelier. Vaak stonden ze dan nog even ter bezichtiging bij Presto in de etalage.

   Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle Raleighs op die manier gemaakt werden: dat gebeurde alleen voor de profrenners. De meeste Raleighs werden gewoon in één van de vele fabrieken gemaakt. Het lettersysteem werd door Raleigh vanaf 1973 gebruikt, maar dan zouden er 2 letters moeten staan, waarbij de eerste de productielocatie aangeeft en de tweede de maand. ‘K’ staat daarbij voor ‘juli’.

   Zie hier:
   https://www.fixiemag.com/fixiemag/fixiemag-classics-raleigh/

   Maar volgens bovenstaand schema is jouw framenummer dus te kort.

 7. Hallo Jan , ik ben chris, saxofonist in amp voorheen, vraag me af hoe het met je gaat, groetjes Chris

 8. Geachte heer le Grand,

  Ik weet niet of dit nog doorgestuurd wordt. Maar al Googlend naar Marcusstraat 1 Amsterdam zocht ik ook op uw naam. Die ken ik nog want als jochie was ik vaak bij mijn Oma en Oom Cor Dijkstra die de fietsenwinkel dreef op de hoek van de Weesperzijde en de Marcusstraat. Ik meen mij te herinneren dat u wel eens wat werk deed voor mijn oom.Fietsenstalling openen op zondagmorgen enzo. Hij gaf toen al hoog over u op als wielrenner. Leuk om te lezen dat u zo laten zo succesvol bent geweest als wielrenner en als mecanicien. Met vriendelijke groet, Jaap Wassenaar

 9. Leuk dit stukje te lezen.
  Ik heb omstreeks 1975 eens een fiets gehad van dernyrijder Chris Smits voor zeer weinig geld. Ik meen mij te herinneren voor ca. 150 gulden want dat was het enige dat ik in mijn spaarpot had verdient met werken bij Jamin de snoepjeszaak. De hele fiets was afgemonteerd met Campagnolo en Cinelli stuurpen/stuur. Bij deze complete fiets kreeg ik ook nog 2 extra voorwielen en een extra achterwiel en wel een stuk of 10 nieuwe Clement baantubes. Voor mij was ome Chris een suikeroom een goede vriend van mijn vader die het jammer vond dat zijn eigen zoon niet wilde wielrennen. Mij is altijd verteld dat die baanfiets door Jan Le Grand was gebouwd voor een niet onbemiddelde Belgische renner. Ik weet wel dat het een van de mooiste fietsen was die op de baan van Ahoy rondreed.

 10. Het is 40 jaar geleden dat Joop Zoetemelk de Tour de France won, op een Raleigh die naar alle waarschijnlijkheid door Jan le Grand gebouwd is. Raleigh UK heeft ter gelegenheid van dit feit een TI Raleigh Anniversary uitgebracht die sinds enkele weken te koop is in een oplage van 250 stuks. Een frame kost 1500 Pond, en een complete fiets 2500 pond. speciaal voor deze TI Raleigh Anniversary heeft Reynolds tubing hun wel bekende framebuizen van het type 753 opnieuw geproduceerd. Ik had hoge verwachtingen maar ben uiteindelijk zeer teleurgesteld. Het had een replica van de originele teamfiets van Joop Zoetemelk moeten zijn maar is het niet, nog niet eens een goede kopie. Dan zou je denken oké dan heb ik een Frame uit Reynolds 753 buis voor 1500 Pond. Nee, ik heb nu een frame waar op staat dat het Reynolds 753 buis is maar ondertussen in gewicht zwaarder is dan het vroegere instap model uit Reynolds 501 buis. De TI Raleigh fietsen zullen een legende blijven evenals de maker Jan le Grand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>