Koga-Miyata
Koga-Miyata is een Fries bedrijf dat in Heerenveen fietsen bouwt. De naam verwijst naar een half exotische – half Nederlandse achtergrond.
Miyata was een Japanse bouwer van geweren. In zijn fabriek kwamen buitenlanders die hem verzochten hun frame te repareren. In 1892 realiseerde hij zich dat de mooie ronde buizen die hij gebruikte voor de wapenproductie met een vreedzaam doel een grotere toekomst konden hebben in Japan. Hij ging er fietsen mee bouwen.
Koga is een verkorting van de achternamen van Andries Gaastra en Marion Kowallik. In 1974 verliet Andries Batavus en begon voor zichzelf. Als basis voor zijn fietsen gebruikte hij frames van Miyata, of eigen ontwerpen die hij door Miyata liet bouwen en in Friesland assembleerde. In 2010 is de band met de Japanners verbroken, in ieder geval in de naam.
Modellen
Koga Gents Lux
Koga Gents Lux-s
Koga Gran Lux
Koga Gran Racer
Koga Road Champ
Race- en toermodellen op volgorde van Best naar Goed
1984
Fullpro (FM1, Shimano Dura Ace)
Proracer (FM1 / HM1, Shimano Dura Ace)
Gentsracer (FM2 / HM2, Shimano 600)
Superwinner (FM2 / HM2, Shimano 600)
Roadwinner (FM2 / HM2, Shimano 600)
Granwinner (HM2, Shimano 105)
Flyer (HM2, Shimano 105)
Grantourer (tourmodel, FM2 / HM2, Shimano 600)
Traveller (tourmodel, HM2, Shimano 105)
1976
ProLuxe
ProRacer
GentsRacer
GentsTouring
Road-Racer
De oude folders van Koga-Miyata zijn hier te vinden, oude folders van Miyata (zonder Koga) staan op deze website. En op deze pagina vind je een overzicht van de nummering van frames die door Miyata zijn gebouwd.
Trivia
Koga speelde een grote rol in de eerste Europese jaren van Giant
De familie Gaastra is een echte fietsfamilie. De vader van Andries werkte bij Batavus, zijn zoon Gerrit is de man achter idworx.
In 1980 presenteerde Koga Miyata op de tweewieler-RAI ’s werelds lichtste fiets. Deze woog slechts 5,3 kg en moest het astronomische bedrag van vijftienduizend gulden kosten.
Miyata is ook een grote naam in de wereld van eenwielers en bouwt brandblussers. Wat je allemaal wel niet met stalen pijpen kan…
Koga is sponsor van de Nederlandse baanfietsploeg. In die hoedanigheid ontwikkelden ze voor de Olympische spelen van 2008 de Kimera (ook bekend als de fiets van een half miljoen) en voor die 2020 Project Tokyo
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van:
De Waarheid, 23 februari 1980
Koga Miyata Road Speed 1981
Vorig jaar viel mijn oog op een roestbruin kleurige Koga racefiets die in tamelijk slechte conditie langs de weg stond te vergaan: Het stuur ontbrak, de wielen waren krom, de ketting was stijf verroest en er zat duidelijk een te kleine zadelpen in de zitbuis gestoken want die was met een grote M8 bout bruut bijeengeknepen. Omdat ‘t frame 58 cm. ct bleek te zijn en er –op de remgrepen na- een complete Shimano 600 ‘Arabesque’ groep op zat heb ik mij over het wrakje ontfermt en nam het op m’n schouder mee naar de werkplaats waar ik doordeweeks mijn boterham verdien als rijwieltechnicus.
Ik was toe aan een nieuw project want de Batavus Professional waar ik zoveel fantastische fietstochten in binnen en buitenland heb gemaakt was wel zo’n beetje uitontwikkeld, tevens was ik benieuwd hoe zo’n Koga nou eigenlijk rijdt; zou ‘t net zo lekker zijn als mijn Batavus of meer als de Gazelle Tour de L’Avenir die ik ooit als randonneur had opgebouwd?
Eerst maar ‘s de fiets helemaal uitelkaar halen. Dat de zadelpen vrij makkelijk te verwijderen was zal niemand verbazen, om de zadellug weer enigzins te fatsoeneren was een heel wat enerverender klusje…. Dat heb ik gedaan door er stalen zadelpennen van oplopende diameter in te timmeren tot de originele diameter bereikt was: 26,8 mm. Daarna met een bolhamer de bramen weggeslagen en met een zoetvijl verder de boel afgewerkt. Ik had nog een passende Stronglight zadelpen liggen.
Het balhoofdlager Shimano 600 was nog helemaal gaaf dus dat kon zo weer terug, wel heb ik voor de zekerheid de onderste conus een kwart slag gedraaid voor ik het weer monteerde; zo ben je altijd van een perfect werkend lager verzekerd. De voorvork nagemeten in de richtbok, een poot stond wat naar achteren dus die gelijk gericht.
De originele trapas bleek ook nog goed! Fijn want ik vind moderne cartridge lagers wel handig maar lelijk op een klassieke fiets. Met ‘t gedemonteerde bracket in de bankschroef het achterframe zo ver uitgebogen dat er een 9 speed cassettenaaf in zou passen. Patjes gericht en een uurtje alles opgepoetst.
Het opbouwen kon een aanvang nemen. Shimano 600 remmen zijn niet slecht maar halen ‘t niet bij de DuraAce hoeven. Omdat ik nog een setje van een Zielemann slopertje had liggen heb ik die gemonteerd na ze te hebben gereviseerd. Campagnolo blokken voor en de originele Shimano blokken achter zouden voldoende remkracht moeten kunnen opbrengen voor ‘t doel waar ik deze fiets –mocht ze me qua rijeigenschappen bevallen- voor aan ‘t opblouwen was: Dit zou mijn nieuwe vakantiefiets moeten gaan worden.
De cassette achter heb ik iets veranderd door er een 28 tands bij te zetten (was tot 26) want ‘t was me opgevallen dat ik bij lange beklimmingen toch iets te kort kom voor 33-26. Geen schande: Iwan Basso deed in de Giro van 2010 de etappe door de Colli Tortonesi (Terra di Fausto Coppi!!) met 34-28. ‘t Vakantie 48-33 compact crankstel dat ik zelf heb gefabriceerd uit een oud trippleding (zie https://www.klassiekeracefiets.info/2011/07/24/de-batavus-van-theo/ ) gemonteerd met de originele 600 voorderailleur. Om met een wat langere ketting te kunnen rijden heb ik een gloednieuwe Suntour VX met lange kooi uit de oude doos gemonteerd, wat mij betreft de fijnst schakelende derailleurs.
Omdat ‘t frame van de Road Speed wat korter is dan de Batavus kon ik een langere voorbouw monteren, dat staat lekker sexy J. SR Road Champion stuurtje erbij samen met jaren 90 Ultegra remgrepen met de kabels binnendoor.
De wielen komen uit de Batavus, daar zitten nu een 36 spaaks voorwiel in met Suntour naaf en een achterwiel met 7 speed Shimano 105 cassettenaaf met wat klassiekere velgen.
‘t Zadel is een lederen Ideal die ik vroeger op m’n Gazelle randonneur had.
Ook deze keer weer lekker de non-orginalista uitgehangen maar zeg nou zelf: ‘t resultaat mag er zijn! ondanks dat ik wellicht zal geweigerd worden bij de Retro Ronde van Vlaanderen.
Maarrrrrrr hoe rijd ‘t?
Welnu, ik dacht dat ik met mijn Batavus ‘t summum qua rijgenot had gevonden maar ‘t blijkt allemaal nòg lekkerder te kunnen!
De Koga –die qua geometrie meer in de buurt zit van Gios Torino dan de klassiek Italiaanse geometrie van de Batavus- blijkt een ongekende rechtuitstabiliteit te hebben gecombineerd met een levendig stuurgedrag. Dat klinkt als een contradictie maar blijkt echt zo te werken. Dat merk je vooral in pijlsnelle afdalingen. Als je dan met een bloedgang op een haarspeldbocht afduikt en de fenomenale DuraAce remankers uitgooit dan is ‘t bochtenwerk dat onherroepelijk volgt een peulenschil. Om daarna weer met volle teugen te genieten van de inwerking van de zwaartekracht…..
[IMG]http://img713.imageshack.us/img713/7227/img0218jp.jpg[/IMG]
een werkelijk mooi verhaal.
zo ga je met een fiets om !
orgineel is leuk, heel leuk, maar heeft niets met het fietsen te maken.
ik heb aardig wat oude koga’s en gazelles zien passeren, qua race gedachte zijn de koga’s bagger
(gelaste “dikwandige” buizen) MAAR !
ze sturen gigantisch strak en ongeevenaard stabiel.
(ik ben 110 kg…)
ik heb overigens net een nieuw batavus professional op de kop getikt……..doe het dus andersom. ben benieuwd hoe die rijdt!
Ik heb ook zo’n Koga RS, maar alles zo veel mogelijk intact gelaten. Alleen een ander “belgisch” stuur op gezet. Gezien mijn leeftijd fiets ik niet meer met een race stuur. Nu fiets de RS weer heerlijk strak en sjees ik met mach 1.0 door de stad. Heb alleen een probleem met de pedalen. Daar zit een andere afmeting draad op en een pedaal draait niet meer zo lekker. Hoe heb jij dat opgelost.
Mvg, Jo.
Een jaar of twee geleden en Koga Roadracer overgenomen voor € 75,- van zijn 1e eigenaar. Die heeft er destijds twee zomers voor moeten werken. De fiets was wat vuil maar verder zo goed als orgineel. Na wat zoeken bleek het een héél vroege te zijn, een zgn. ‘D-frame’ voor de kenners. (“Meneer, uw Koga is zo oud, toen was ik nog lang niet geboren! Daar hebben we echt geen kleurcode meer van.”)
Onder het vuil bleek een pareltje te zitten en toen ‘ie helemaal schoon en gepoetst was, bleek ‘ie nagenoeg nieuw!
Inmiddels heeft de org. afmontage plaats gemaakt (wel netjes bewaard) voor een NOS Dura Ace groep uit dezelfde periode.
De laatste jaren zijn er al aardig wat leuke en betere klassieke fietsen/frames mijn schuur gepasseerd maar deze Koga blijft.
kleine aantekening voor deze site:
De Roadracer uit 1976 is qua afmontage gelijk aan de Gentsracer alleen is hij voorzien van een lichter/hoogwaardiger frame. Dat plaatst hem in feite boven de Gentsracer ipv onderaan de rij.
(okay, het is een beetje muggensiften
Road- idd boven gentsracer, eerlijk is eerlijk 😀
Schitterende verhalen van echte liefhebbers. Zelf heb ik ook nog een oude Koga Miyata Gents Sport zilverkleurig met kunststof spatborden en blauwe bekabeling.
Van alles aan gedaan , maar ben nog op zoek naar een zadelpen. Er zat een pen op met langs-groeven uit Aluminium en was er niet uit te krijgen. Na heel veel moeite is het gelukt, maar nu dus nog een andere zadelpen ( diam. tussen 26,6 en 27 mm)
Wie o wie kan mij er aan helpen?
met vriendelijke groet,
26,8 is de meest voorkomende koga maat bij de fm2 frames
staan met grote aantallen wel op ebay.de
Ik heb giseren een nog bijna nieuwe koga miyata gentsracer aerolux uit 82 kunnen kopen.
De fiets is nog 100% orgineel (zelfs de aero bido en pomp zitten er nog bij) met zijn volledige shimano 600 ax afmontage en ziet er uit als of er nog geen 500km op gefietst is.
Dit maakte mijn weekend wel goed :-))
Iemand die mij kan helpen?
De remblokjes van mijn Koga Miyata (gentsracer aero 1982) zijn zo goed als versleten.
Dit type remsystemen (Shimano 600 AX) zijn blijkbaar maar heel even in productie geweest en zodoende zullen de blokjes zeer moeilijk te vinden zijn.
Ik wil de fiets graag in zijn originele staat houden..
Iemand een oplossing, een nuttig adres?
bij de firma koolstop zijn ze bezig om replica’s te maken met moderne materialen.
informeer daar.
Goedendag,Ik heb sinds kort een Koga Miyata met framenummer 828362
Wie kan mij hier meer over vertellen?
alvast bedankt en fijne feestdagen
William
Als het goed is hoort er een letter voor dat nummer
A = 1973 B= 1974 en ga zo maar door.
je kunt de fiets ook op kleur vinden in de koga archief brochures op de koga website.
Mijn Miyata heeft framenummer 874668, zonder letter er voor. Van vóór 1973 dus?
Staat het framenummer toevallig ook op de plek waar de remmen aan vast zitten? Want dan heb ik dezelfde vraag.
Volgens mij is de combinatie letter > jaartal zo?
A = 1972
B = 1973
etc
Mijn Koga heeft framenummer L953657 wie weet van welk jaar deze fiets is ?
Wie kan mij meer erover vertellen. De fiets is gekocht Bij Nol Mastbergen Renkum
L = 1983. Kijk via de Koga site, daar staan de oude folders ook van 1983. Dan heb je alle info over de fiets
Ik vindt het [niet de bedoeling elk seizoen] om aan die KOGA/MIYATA zélf dingende kunnen doen, wat ik niét zo snel bij een dure nieuwe fiets zou doen. Is er iets aan vervanging toe ? Fijn zelf doen, en dan lijkt het nét, of ‘ie dan véél fijner fietst. HI-MANGA/HM-2 is alles frame = vork. GRANWINNER [MODEL] ’86 Er is een periode geweest dat er tegen mij werd gezegd als ik voor onderdelen naar de winkel ging ; “dat is er niet meer !” Tot ik in contact kwam met ROSE die een dikke catalogus had met alles erin, en waar je alles voor die oude fiets kon krijgen! Blijer kon ik toen niet zijn, want ? wat is er fijner als je ‘eige fietsieklimmen !?..
Dan maar 12 kilo [met bidon erbij]. En dan maar niét klimmen ermee ! Succes, met fietsen.
hallo allemaal,
Ik ben in het bezit van een koga miyata,
alleen ik heb mijn soort niet gevonden,
het is een zeer lichte fiets met
shimano 600 Ox trappers,
shimano 600 voorderailleur
shimano 600 achterderailleur,
shimano 600 remmen,
Mavic Module E2 Argent velgen.
en misschien wat ik nog niet gezien heb is een volledige chrome voorvork,
zie wel frames met een half chrome voorvork, kan iemand mij vertellen wat dit is?
framenummer is 942036
ik ben er ontzettend blij mee. Nooit weg doen voor ONDER een miljoen!
Voor het framenummer staat een letter. Die geeft aan welk jaartal de fiets is. En dan kun je kijken via de Koga site naar oude brochures uit dat jaar. En heb je direct de juiste informatie.
Ik heb een vraagje, ik heb thuis een koga miyata gentsracer van als het goed is begin jaren 90, met shimano 600 afmontage,hij verloopt van de achterkant bruin naar de voorkant geel. Nou kan ik het serienummer nergens vinden. Zou iemand mij kunnen vertellen waar ik die kan vinden?
Mvg,
Jamy
lijkt op 1989 roadwinner. framenummer onder in het bracket geslagen
Afgelopen week een koga miyata gentslux op de kop getikt als donorfiets. Dat was tenminste het plan. Na schoonmaken blijkt dat ik twijfel of deze fiets ooit gebruikt is waarvoor hij ooit (1997) gekocht zal zijn. Hij ziet er als nieuw uit. Zonde om hem in stukken te zagen. Dus dat gaat ook niet gebeuren. Twee opties, weer verkopen of zelf een tijdje op fietsen?
Mvg,
Grieco
goeden dag. heb vanaf vandaag een prachtig goudkleurige koga miyate roadspeed I625922. frame en vork. Nu dus alle spullen er weer op regelen en organizeren.
het viel al op dat de oude shifters van mn batavus niet passen dankzij een nokje op het nokje… en andere schroefdraad … ik ga op zoek. u hoort later meer.
Goedemiddag, ik was bezig de garage op te ruimen en heb daar de oude koga miyata road winner s van mijn vader gevonden. Ik wilde hem eerst verkopen, maar na het poetsen kwamen er erg mooie details naar voren en wil ik hem toch houden. Het frame nummer is J351662. Wat begrijp is dat uit 1981. Frame kleur is parelmoerwit, versnellingsgroep is shimano 600ex arabique. Stuur is blauw gewikkeld met remkabel weggewerkt, kabels zijn blauw en zadel is blauw (selle). Als ik in de folders kijk is lijkt het een 1982 Road winner s met de stuurkleur en zadel en kabel kleur van 1983 super winner. Kan iemand mij vertellen of je je koga zelf kon samenstellen of dat er aan het einde van het jaar opties van het volgende jaar weren geintroduceerd?
Koga’s kon je niet zelf samenstellen. Alleen het Fullpro frame was als losse frameset leverbaar. Dat laat onverlet dat een klant met een winkel afspraken kon maken over aflevering of dat later vervangingsonderdelen gemonteerd zijn. Dat gebeurde op mijn Pro-Racer ook: daar is ook wel eens een balhoofdstel vervangen.
En Koga was idd in die tijd al modegevoelig: elk jaar veranderden de kleurtjes.
Volgens de catalogus waren ook andere modellen (wel in andere jaren) los verkrijgbaar; b.v. de Pro Luxe.
Ik heb een koga-miyata met frame nummer ok20917. Is deze fiets uit 1986(o)of uit 1982 (k)? Wie kan het mij vertellen?
zoek in de oude brochures op de koga site. je ziet het meteen aan de kleurstelling
als de buizensticker nog aanwezig is vlak onder de zadelpen en Tange oh HM aangeeft is de fiets 82. 86 is allemaal FM
Ik heb een KOGA Granwinner, bouwjaar 19’86
Voorvork breuk daarmee, is dat nog te vernieuwen ???
[Ben ontzettend tevreden met die oude KOGA]
bel jan van dalen (duell) of van herwerden.
kun je hem vast wel laten repareren.
1986 heeft een andere kromming dan je vandaag de dag nieuw koopt met direct invloed op rijgedrag.
“Bedankt voor jou reactie Alexander, maar gelukkig had Aandewiel [daar woon ik vlak bij] nog een[lcrome ] VORK voor mij!! ÉRG BLIJ MEE!!
Ik heb een koga myata van mijn vader, volgens de letter van het frame is hij van 1976, volgens de kleur is hij van 1977, wie kan mij verder helpen ivm de juiste afmontage?
Hallo Brigitte,
Tja, wat ga je dan geloven. Misschien zat er zelfs “origineel” al een oude groep op.
Onze tip: maak je niet dik en zet er gewoon een mooie groep op uit 1976 of 1977, of iets uit die periode.
Groeten,
Thomas en Bart
Ik ben bezig met het reviseren van een helaas de laatste jaren als “hoer” gebruikte Granwinner uit 1990. De vorige eigenaar had geen idee dat dit een fiets van duizenden guldens is geweest. Koga’s waren zo-wie-zo al niet goedkoop als top-segment merk. De fiets rijd, spoort goed, loopt licht en schakelt goed. De hele Shimano 600 tricolore set zit er nog op. Het achterwiel is eens vervangen door een Campagnolo Omega Strada. Bij toeval hem ik zo’n voorwiel gevonden in goede staat., die ga ik er in zetten zodat beide gelijk zijn. De fiets heeft veel putten in de lak van andere fietsen er tegenaan gooien. Verder wat achterstallig onderhoud. Veel kan het niet zijn, ik heb hem met de bus gehaald en fietsen over 35 km weer terug naar huis.
Hij gaat niet het museum in, hij gaat doen waarvoor hij is gemaakt: fietsen, en veel.
Gisteren samen met een zak vol koperen badkamerkranen een Koga Miyata Gran winner uit 1989 gekregen. Vandaag de bagagedrager gedemonteerd en twee andere banden erom gezet, een spaak vastgezet en één vervangen waarna de wielen gericht en de remmen gesteld. De kettingwielen schoongemaakt, de ketting gesmeerd en een andere bidonhouder gemonteerd. De fiets verder helemaal schoon gemaakt, waar nodig in de Owatrol olie gezet en de originele bekleding op het zadel met een druppel lijm vastgezet. De fiets kan weer een volgende ronde mee.
Hallo, ik heb een koga gents racer, model 1977. Ik wil er graag een touring van maken.
Weet iemand waar ik het beste de schermen ed kan krijgen. Op bv marktplaats is het niet
te vinden.
Bvd
Ik heb een kogamyata
Frame nummer L949562
Naam op de fiets HM-2
Kunnen jullie members er iets over vertellen en de waarde ongeveer van deze fiets bij voorbaat dank .
Mvg Rene
A=1973, dus vanaf daar doortellen tot L.
HM-2 is niet de modelnaam van de fiets; het is de buissoort waarvan het frame gemaakt is.
Mijn vriendin heeft een Gran Racer uit 1996.
Zelf heb ik een Pro Luxe uit 1976, een Road Speed uit 2000 en een Full Pro Chrono uit 2000.
Prima fietsen; misschien niet de lichtste, maar ze rijden heel fijn.
Hello
Sorry I just speak french and english. I have a 1986 KM Traveller, unfortunately the handlebar broke. Do anybody have any clue how to find an original 22.2 mm KM touring handelbar?
I love this bike
Philippe from Paris
Ik ben sinds een paar dagen eigenaar van een koga miyata pro triathlon uit 1986.
Het is moeilijk om hier info over te krijgen.
Wie weet er iets van de produktie aantallen?
San.
Beste kenners,
ik kan een koga miyata exerciser van 1992 bemachtigen voor onder de 100 euro. Klopt het dat deze fiets met Shimano 10s is afgemonteerd? Zijn onderdelen voor deze fiets nog gemakkelijk verkrijgbaar als ik iets wil/ moet vervangen?
Iemand ervaring met deze fiets?
Ik wil hem voor sportief gebruik aanschaffen, ik ben geen wielrenner en heb zeker ook niet de ambitie!
Groeten,
Raimond
Net mijn originele banaan gele Gent’s Racer opnieuw laten spuiten en bestickeren. Had gewoon 30 jaar op de hooizolder gestaan. Nu weer in ere hersteld. Mijn eerste echte racefiets!
Hallo ik zoek voor een Koga miyata roadchamp balhoofd lagers met framenummer H5A50157 en Barcode H545472
Het is een roadchamp recht stuur en kleur zilver blauw.
Wie zou mij kunnen helpen?
Hoor het graag
In de jaren 80 was ik werkzaam bij europa eerste Koga proshop Kees van Dijk 2 wielers in Spijkenisse . Ik koerste uiteraard op een Koga Fullpro S met shimano dura ace aero groep . Deze was apart samengesteld in Heerenveen en niet verkrijgbaar in de winkel ( helaas niet meer in mijn bezit ) Dit frame werd ook gebruikt door de profploeg van Koga destijds . Ook heb ik mogen rijden op de eerst gebouwde baanfiets van Koga Miyata met volledige Dura ace titanium 10mm ketting systeem groep die eigenlijk gebouwd was voor Marc de Meyer en overgenomen door Kees van Dijk waardoor ik ermee mocht rijden in die jaren .
Dit waren mooie fietsen met een speciaal tintje. Maar geweldig om mee te koersen.
Heb nog een originele koga miyata road winner uit 1978 staan voor een liefhebber. Nauwelijks op gefietst. Heel net en puntgaaf. Heb er echt helemaal geen verstand van. Hij is van 1978 das mijn geboorte jaar. Voor meer info of foto’s mail me maar. Gr Niels