Magneet
In 1909 startten Leman Velleman en Abraham Verdoner een handelsonderneming aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam waar zij ook fietsen verkochten. Deze fietsen werden verkocht onder de merknaam The Magnet. In 1926 brandde het bedrijf af en verhuisde men naar een nieuw pand aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Omstreeks die tijd veranderde men ook de merknaam in Magneet. In 1928 brandde ook dit nieuwe pand af en verhuisde men de productie naar een leegstaande fabriek aan de Van Houtenlaan / Groenesingel in Weesp.
Tijdens WO II zat het bedrijf in zwaar weer. Abraham Verdoner was Joods en moest onderduiken. In 1942 stopte de productie van rijwielen en werd het pand tijdelijk gebruikt door Fokker.
In 1945 ging men weer fietsen produceren. Niet meer op de oude locatie maar in een ander pand aan de Achtergracht in Weesp. Ook hier was er weer een brand, in 1948, waarna de productie wederom verhuisde. Dit keer naar Villa Casparus aan de Korte Stammerdijk. In 1969 werd het fietsmerk Magneet overgenomen door Batavus. De handelsonderneming bleef nog tot 1976 bestaan.
De vereniging Oude Fiets heeft een boekje uitgebracht waarin ook framenummers van Magneet.
Trivia
Magneet was één van de eerste bouwers van lichtgewicht frames in Nederland en hield zich in de jaren dertig ook als eerste Nederlandse fietsproducent bezig met het sponsoren van renners.
Frans Slaats reed op een Magneet met 45,325 km op 29 september 1937 een werelduurrecord. Het stond maar een paar weken. Misschien had het langer stand gehouden als Slaats niet de avond van de 28e niet tot half drie aan de Chianti had gezeten.
Sjef Janssen werd in 1947 Nederlands Kampioen op een Magneet.
Heb jij een Magneet…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Voor dit artikel maakten we onder andere gebruik van:
Wielrennen, race-fietsen-fabricage in Nederland, een fabrieksteam, Nieuwsblad van Friesland: Hepkema’s courant, 30 maart 1934
Wonder op twee wielen, De Telegraaf, 31 juli 1993
Ik heb afgelopen weekend een prachtige Magneet gekocht. Rijdt als nieuw. Volgens de eigenaar nieuw gekocht in ’98 of ’99
Er staat ook Batavus op maar ik wist niet dat de merknaam nog zo lang is gevoerd. Heeft iemand daar meer info over?
Ooit had ik een deelbare fiets van het merk Magneet.
Laatst kocht ik weer zo’n type die verbazend veel lijkt op die fiets van toen.
Deze heet Rodeo Sport. Op het frame zitten een paar rood/wit/blauwe stickers die doen vermoeden dat het een Nederlands fabrikaat is. Ook staan er 3 hoefijzer-magneten op die stickers.
Een montage instructie, ook op het frame, is echter in het Duits gesteld. Ik vraag mij af of dit wellicht een Magneet is die onder die naam in Duitsland niet mocht worden verkocht en daarom Rodeo heette. Een export model dus. Weet iemand hier iets concreets over?
Hallo. Ik heb hier een Rodeo staan met een dubbele buis boven en hoop0 meer info over deze fiets te krijgen
Dank u
Ik heb een Magneet Sprint gekregen van een prijswinnaar die fietsen haat. Een kleine halve eeuw in de garage gestaan. Kreeg er nog een flesje “Kroon Oil rijwielolie” bij die net zo vintage is als de fiets zelf.
Pingback:1966 Batavus-Televizier – Vintage KOERS&VELO
Ik kreeg van mijn ouders, in 1966 (ik werd toen 13 jaar), een Magneet Grand Sport, racefiets om naar de middelbare school te fietsen, met half open (half gesloten) kettingkast en Huret 4x derailleur op de achterbladen, het voorblad had geen derailleur. De wielen hadden metalen, verchroomde vleugelmoeren. De kleur was Metallic blauw, met roestvrij stalen spatborden. Het racestuur was gemaakt van metaal en verchroomd, evenals de velgen. Het was géén lichtgewicht racefiets maar een gewone fiets, vermomd als racefiets, maar dat zag ik niet in de winkel. Ik zag alleen de metallic blauwe kleur en het gebogen racestuur. De Magneet kreeg, na aankoop, niet de waardering, die hij verdiende. Het was eigenlijk een gewone fiets, wat ik ervoer als verraad. Ik was er niet lang blij mee, ten onechte. Later, toen ik de fiets niet meer had, had ik spijt van de negatieve beoordeling, toen ik doorkreeg hoe bijzonder deze fiets was. Mijn vader, die veel oog voor kwaliteit had (hij had zelf een Rudge) kreeg ook niet de waardering, die hij verdiende, van een opstandige tiener.
Ik heb een magneet herenfiets met gesloten kettingkast en 3 (bus-) versnellingen. Ik schat een jaar of 35-40 oud.
Lijkt erg op de “flying dutchman” die m’n vader kocht in de jaren ’80 en later aan mij doorgaf.
Hij mag weg voor een fair bod, bij interesse graag een seintje op 0032474870423
Ik heb een boekje besteld voor het dateren van een door mij recent gekochte fiets. Het is een blauwe Magneet voorzien van campagnolo. Helaas niet geheel origineel meer. Op de fiets zitten korte kunststof spatborden. Op deze spatborden en het frame staat “jumbo SUPERKLASSE” met een koninklijk kroontje en een tram of trein. Kan iemand mij hier iets over vertellen?
Verder de vraag hoe ik het framenummer beter kan lezen. Moet ik hiervoor schuren of met aceton de lak verwijderen? groet Tim
Beste Tim,
Ik kocht gisteren een Jumbo Superklasse en ben benieuwd of je nog iets te weten bent gekomen over dit merk.
Heb een Magneet Olimpic 10 sportfiets gekocht (schuurvondst). Wie heeft hier info over. mag gestuurd worden naar whermans (at) planet (punt) nl