Reacties

MB (Manus Brinkman) — 15 reacties

  • Ik woonde een paar deuren verder in de oranjeboomstraat 194 door veel langs zijn winkel gegaan ,ben gaan wielrennen daar door en doet het nog steeds inmiddels 64 jaar oud kan het ook niet laten al kraak ik aan alle kanten . Mijn eerste wedstrijdje was in maassluis omkleden in cafe de kroon en starten ik bakte er niet veel van maar manus won die dag. Hij had een leuk winkeltje verkoop gelijkvloers en trappetje af werkplaats je had in de buurt een paar leuke fietszaakjes piet leensvaart , baardman , brinkman veel leuker toen dan nu met die megastores het gezellige babbeltje is weg ze zijn er alleen nog maar voor de pegels.

 1. Ik had van mijn eerste vakantiebaantje (à 2,50 gulden per uur) een schitterende lichtblauwe RIH sport gekocht met Campagnolo onderdelen van een amateur voor 500 gulden. Helaas was die na een jaartje toch te klein en heb ik ‘m verkocht aan Teun Visser voor 600 gulden. Mooie deal toch? Alleen jammer dat die RIH een week later gestript als baanfiets in zijn etalage stond voor 900 gulden. Heb vervolgens een gebruikt Alan frame met nieuwe onderdelen gekocht van Manus Brinkman in de Oranjeboomstraat, had die zelf nog een WK veldrijden op gereden. Brinkman heeft echt zijn best gedaan om voor mij de mooiste fiets samen te stellen die ik met mijn kleine budget kon voorstellen. De Alan heb ik nog, die doe ik nooit weg.
  Nu ben ik weer op zoek naar zo’n lichtblauwe RIH Sport.

  • Ik had ook een lichtblauwe RIH, Speciaal dacht ik, confectieframe uit Venlo. Vaak werd er een leuke opmerking gemaakt over die RIH. Een leraar Frans op de middelbare school, W.K, groot wielerliefhebber en -kenner, had er mooie verhalen over. Mijn 2e racefiets werd dus een RIH uit Amsterdam, tweedehands gekocht en inmiddels 30 jaar oud of nog ouder, maar die gaat nooit meer weg.

   Weet iemand of hij lid is geweest van De Coureur in Maassluis ?

 2. Als jeugdrenner, lees nieuweling, ging er geen week voorbij dat ik niet in de winkel bij Manus, Diana en hun zoon Jan, waarmee ik trainde, kwam. Ik erfde de fietsen van mijn broer Frank Ouwerkerk die in de periode 1960 – 1980 een gevierd en verdienstelijk amateur wielrenner was. Zo kan ik de mooie rood met goud en witte LEBRI(Van Leeuwen & Brinkman)herinneren waarop ik menig wedstrijd heb gereden. Dit was één van mijn fijnste fietsen, alhoewel er een hoop sentiment bij zit uiteraard. Zo tussen je 16e en 18e verjaardag gebeuren er veel dingen. Maar het was altijd een soort thuiskomen in het kleine winkeltje aan de Oranjeboomstraat. Jammer dat Manus en Dina zo ver weg zijn gaan wonen, nét te ver om even op de fiets een bakkie te gaan doen.

  • Ik was vaste klant bij Manus. Kon erg goed opschieten met vooral zoon Jan. Ik ken Claudius als broer van Frank Ouwerkerk. Misschien kent hij mij nog als broer van Herman Nak. In die tijd hadden we nogal wat jongens in en om Rotterdam die een beetje konden fietsen: Bas Hordijk, Jan Hordijk, Martin Venix, Martin Rietveld, Rob Kroep, Ger Mak, Martin Havik etc. etc. de groep van half twee bij de Heinenoord tunnel was wijd en zijd bekend! Bij Manus kwam je nooit voor niks, altijd kon je bij hem terecht als de nood aan de man was. heb er vele prettige uurtjes doorgebracht op zijn twee locaties. Denk er graag aan terug.

 3. In 1979 kocht ik een Koga road speed, bijzonder toen nog in Nederland, afmontage shimano 600. Die heb ik in 1986 door Manus Brinkman in Rotterdam laten ombouwen. Helemaal zwart gespoten, witte letters Manus Brinkman en afmontage shimano 600 EX. Witte kabels, een hele mooie bijzondere fiets geworden.

 4. Ook ik ben vaste klant geweest bij Manus en het was altijd heerlijk om bij Manus en zijn vrouw in de winkel te komen. Als fietsenmaker veel respect voor Manus gehad want hij wist je altijd wel te helpen al moest hij onderdelen uit zijn eigen fiets halen maar jouw fiets was het weekend weer gereed voor de wedstrijden. Altijd zeer tevreden geweest over de fietsen die ik bij Manus gekocht heb en nog meer over de service.
  Ik wens Manus en vrouw Dinie een lang leven in goede gezondheid en voor Manus hoop ik dat hij ooit ook in de hemel kan fietsen.

 5. In de midden jaren 80 een Gazelle Champion mondial gekocht die door Manus is samgesteld met o.a. Shimano Deore 600 en Campagnolo.Tot 4 jaar gelden wekelijks met deze fiets gereden. Een topfiets waar ik deze zomer nog vele km’s mee heb gemaakt. De kwaliteit van de door Manus in elkaar gezette fiets is niet te evenaren. Ook mijn broer en zijn maat kochten Gazelle Champion mondial fietsen waar nog steeds gebruik van wordt gemaakt.

 6. Ook ik haalde mijn wielerspullen bij Manus en Dine Brinkman.
  Ze stonden altijd klaar, ook als je de fiets in elkaar had gereden werd er door Manus tot in de nacht door gewerkt zodat je de volgende dag weer je wedstrijd kon rijden.
  Hij was voor veel renners van RC Schiedam de winkel to be.

 7. Goedeavond,
  Ik heb nog een jeugd fiets staan die ik wil verkopen. Waar kan ik deze aanbieden zodat het in handen is van een opkoper maar van een liefhebber?

 8. Ik zat op schaatsen bij een club in Maasland eind jaren 70 tot een jaar of 83. In de zomermaanden waren we in de weer op de fiets. Op een dag zei onze trainer Jaap van der Lely(22e elfsteden 63)dat hij Manus eens zou vragen mee te rijden. Op een druilerige septemberochtend verzamelden we op de boerderij van Jaap. Manus bleef de hele rit nogal mysterieus. Een man van weinig woorden en netjes in het wiel. Ik durfde niet aan te zetten. Het was toch een man met een reputatie. Soms komt zijn naam naam voorbij en denk ik, toch maar mooi een keer mee op de fiets gezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>