Reacties

Mirage — 14 reacties

 1. Bart, Thomas,
  Sinds ik in 2005 over Pieter van der Lijke en zijn bijzondere Middelburgse wielerzaak schreef in het Wielrennen-blog is een en ander gebeurd. Al weer jaren geleden verkocht hij de zaak plotseling en verliet Zeeland voor het Gelderse Dieren. Ik noemde eerder zijn grote vitaliteit; nu gaat het echter beduidend minder goed met zijn gezondheid. Ik ontmoet en schrijf hem en zijn vrouw nog meerdere keren per jaar.
  Met vriendelijke groeten,
  Ad Steenbakkers,
  Etten-Leur.

 2. In de tijd dat Joop Zoetemelk de tour won, raakte ik besmet met het fietsvirus. Het rommelig aandoende winkeltje van MIRAGE-Piet was daarbij altijd leuk om even naar binnen te gluren, en te genieten van wat andere fietsenwinkels niet hadden, en natuurlijk de zangerige sterke verhalen van Piet.
  Twee MIRAGE’s heb ik gehad, en voor die tijd waren dat super strakke frames, altijd handgemaakt door Piet van Columbus SLX, met een gegoten bracket. Asfalt of kassei: de MIRAGE pakte ze allemaal! Helaas gingen beide fietsen tegronde door (gelukkig maar) kleine aanrijdingen. Anders had ik er zeker nog eentje gehouden. Een monument!

 3. …. en…. het gerucht werd verspreid dat Raas, Priem en noem al die Zeeuwse hardrijders maar op, hun racers hier lieten bouwen, en overspuiten in Raleigh-kleuren…..

 4. Sinds kort ben ik ook in het bezit van een mirage
  Bijzonder aan het frame zijn de luxe uitziende lugs waarmee het frame is opgebouwd
  De vork is van aluminium
  Het frame is zilver met paars, wat niet geheel mijn persoonlijke smaak is,maar heb besloten alles origineel te laten
  Er komt nieuw wit stuurlint op en een wit Rolls zadel ,zodat de jaren 90 stijl gehandhaafd blijft

 5. Het verhaal ging dat Piet eigenhandig het colnagoframe van toenmalig prof Maarten Ducrot onder het rontgenapparaat legde om te bewijzen dat de las niet in orde was. Ook Ducrot reed op een overgespoten Mirage. Waar of niet waar?
  Heb nog steeds mijn blauw/witte Mirage uit 1989 in de schuur staan (met Rolls zadel :)). In 92 de bovenbuis laten vervangen. Columbus SLX, maar Piet leverde ook andere buizen van Mirage.
  Bijzondere winkel, eerst als kind met m’n vader mee, later van spaargeld een PLUM gekocht, na een valpartij het huismerk Mirage met campagnolo Athena.

 6. Ik heb op zolder, dus goed geconserveerd, nog een race fiets van het merk Mirage staan, gekocht en gebouwd in 1986. Ik heb er op gefietst in 1986 maar daarna niet meer. Deze fiets is op mijn lichaamsmaten gebouwd door Piet van der Lijke. Nu wil ik deze fiets laten opknappen om er weer op te gaan rijden.

 7. Piet zat voor de lange Noordstraat ook nog op de kromme Weele. Ik heb bij hem (althans mijn vader want ik was nog maar 11) een PLUM vainqueur bij hen gekocht. We hebben nog een shirt en broek van hem gehad, als we dan maar wel bij de plaatselijke ronde gingen staan. Tijdens het opbouwen van de fiets ongeveer elke dag langs om te kijken en naar Piet te luisteren haha

 8. Ik kwam met Piet in aanraking omdat ik met hem werkte. Eerste fiets bij hem gekocht. Een Benotto 3000. Daarna een Paganini die ik trouwens nog steeds heb. Daarna 2 Mirage’s. Heb er nog steeds een met van die mooie lugs erin en eerste dura ace groep erop. Vreselijk veel gelachen in de winkel. En altijd nakletsen op dinsdag als ik gekoerst had. Was een mooie tijd.

  • Hoi Roel,
   Ik heb een Mirage frame ( blauw/wit/oranje) afgemonteerd met Campa Chorus/Rekord. Voorop het frame in dezelfde kleur gespoten het ‘ m ‘ logo.
   Is dit een fiets van Piet van der Lijke?
   Waar kan ik meer vinden over de historie van mijn fiets?

 9. Ik heb sinds kort een klassieke racefiets ( Columbus) in de kleuren blauw, wit ,oranje met verchroomde voor en achtervork. Op de balhoofdbuis staat het meegesproken logo ” m”
  Op alle buizen van het frame staat Mirage waarbij de rechterpoot van de ‘m’ in een streep tot onder de ‘a’ loopt.
  Fiets is helemaal Campagnolo afgemonteerd ( Chorus)
  Is dit een fiets van Piet van der Lijke?
  Waar kan ik meer over de fiets te weten komen? Bijvoorbeeld wanneer de fiets is gemaakt etc.
  Groet, Michel

 10. Ik heb het volgende verhaal voor 8 jaar terug was ik op zoek naar een fiets.
  Ik ben op marktplaats bij mensen terecht gekomen die van Zeeland naar Duitsland waren verhuisd.
  Deze mensen hadden een koga heren sport fiets te koop waar ik wel interesse bij had.
  Ik woon zelf in Drenthe dus dit was niet zo ver rijden.
  Toen wij tot een overeenkomst waren gekomen over de koop ,kwam deze mevrouw met nog een fiets ,haar man was overleden vandaar dat ze de fietsen weg deed.
  Deze fiets is volgens die mevrouw met de hand gemaakt door Piet van de Lijke uit Middelburg haar man heeft er zeer weinig op gereden en is daarom nog in nieuwstaat en ik heb hem er bij gekocht want deze fiets is inderdaad nog helemaal origineel en in nieuw staat zelfs de banden zijn nog origineel, ik heb er helemaal niet op gefietst.
  Hier zijn wat gegevens van de fiets Mirage fiets in de kleuren Wit met zwart met vier kleurige strepen De buis Columbus TSX de velgen zijn van Omega en de zadel is een witte Rolls dit merk staat op een koperen plaatje, weet iemand ongeveer hoe oud deze fiets is en of dit werkelijk een originele Piet van de Lijke fiets is. Dit zou ik graag van iemand willen horen. Ps de versnelling is van Campagnolo.Er staan originele stickers op van handgemaakt. mvgr Geert

  • Zoals je de fiets beschrijft lijkt hij wel origineel, zeker wanneer er een goudkleurige sticker met krulletters “Handgemaakt P. van der Lijke MIDDELBURG” op zit. De redelijke dikke MIRAGE frame stickers zaten altijd gewoon op lak. Ziet er misschien ook een gesoldeerde hoofdletter “M” op het balhoofd? Zo ja, dan is deze fiets van vóór 1993. Later is kenmerk namelijk los gelaten, en kwamen er nog wat variaties op de belettering, die toen dunner werd en wél onder blanke lak kwam te zitten.

 11. Ik heb een fiets met Mirage logos, framenummer 545. Op de bottom bracket staat echter ‘Sannino’ meegegoten en op de vorkkroon staan de letters S aan weerszijden gegraveerd. Kan het zijn dat dit frame in onderdelen uit italie komt en door van der Lijke in elkaar is gezet of szelfs alleen door hem gespoten en afgemonteerd? Er zitten Galli en Mainard onderdelen op.

 12. Ik had ooit een Bottecchia racefiets, tot op het laatste boutje afgemonteerd met campagnola. Mijn derailleur was stuk, dus vroeg ik Piet of hij zo’n derailleur had. Hij bekeek hetoude ding en vroeg van welke fiets hij kwam. Toen ik zei om welk merk het ging, werd hij helemaal enthousiast: een Bottecchia, daar probeer ik al jaren dealer van te worden! Hier met dat ding, ik ga hem voor je in orde maken. En aldus geschiedde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>