Mustang
Hans die ons eerder foto’s van zijn Allure stuurde, blijkt een kenner van de Drentse wielerindustrie. Hij beschikt namelijk ook over enkele Mustangs. Deze ontbraken tot nu toe in onze merkenlijst, daarom zijn we Hans dankbaar voor de foto’s en de achtergrondinformatie.
“Hierbij nog een Drentse racefiets van goede kwaliteit maar met een slechte naam, namelijk Mustang uit Assen. Mustang was vooral een goedkope fietsenbouwer die aan fabrieksverkoop deed om het fietsen kartel in Nederland te omzeilen maar ze bouwden ook leuke racefietsen zoals deze met een frame van Isawatha 22 buizen een een Shimano 600 groep. Deze fiets die een echte zoldervondst was heb ik van de eerst eigenaar gekocht, die hem op de zolder van zijn ouderlijk huis had gevonden en hem nieuw gekocht had bij het depot van Mustang in Coevorden. Deze heb ik,helaas, weer doorverkocht omdat je niet alles kan houden maar ik heb ook nog een groene Mustang met een full Reynolds 531 frame en 600 en nog rode ook van Isawatha buis en een Suntoer Vx groep.
het schijnt dat Mustang heeft samengewerkt met Cové-RIH en misschien zijn zo deze mooie en goede racers ontstaan?”
Heb jij een Mustang…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Als gewezen Drent (kun je dat trouwens verliezen?) kwam ik in de jaren 70 en 80 uiteraard ook regelmatig bij “Mustang”.
Eerst in Assen, later ook in Hardenberg. Ik kan me niet herinneren, dat er ooit een vestiging was in Coevorden, maar ik kan het mis hebben.
In Assen stond o.a. medecoureur Roelof Daalmeijer in de zaak. Ook in Hardenberg stonden er (toen toekomstige?) renners in de winkel.
Van de fietsen was men toen niet erg onder de indruk. Ik herinner me slechts één rennerin die tijd, die op een Mustang racete en een hoogvlieger was het niet. De fiets zag er ook niet uit: het was eerder en toerfiets, waar de bagagedrager en spatborden af waren gehaald.
Maar voor de anschaf van tubes en Campagnolo onderdelen kun je bij Mustang altijd goed terecht.
Volgens mij waren ze ook beter in “gewone” stadsfietsen.
Daarnaast herinner in me, dat ze o.m. Superia racefietsen verkochten.
Als oud-inwoner van Drente kwam ik eind jaren 70 en begin jaren 80 uiteraard regelmatig over de vloer bij Mustang in Assen en later ook in Hardenberg. Ik kan me niet herinneren dat er ooit een vestiging in Coevorden was, maar misschin ben ik abuis.
Mustang stond niet echt bekend om zijn racefietsen, maar moest het meer hebben van stads/toerfietsen. Ik kan me dan ook maar één renner uit het toenmalige peloton herinneren, die op zo’n Mustang reed. En dan misschien ook nog, omdat hij bij de zaak werkte. Hij was geen hoogvlieger en de fiets zag er ook niet uit. Beetje als zo’n in die tijd populaire “racefiets”, waar de spatborden en bagagedrager vanaf waren gehaald.
Mustang verkocht ook Superia fietsen (mijn broer kocht er toen één) en je kon er altijd goed terecht voor tubes en Campagnolo onderdelen tegen een aantrekkelijke prijs.
In Assen stond medecoureur Roelof Daalmeijer in de winkel, toen één van de betere (junior)renners, en in Hardenberg waren ook enkele (toekomstige?) renners in de zaak.
Leuk, deze racefiets!
Mustang had geen depot in Coevorden, maar heeft wel korte tijd een soort dependance in Hardenberg gehad. Op mijn site http://www.mustangrijwielen.nl is meer achtergrondinformatie te vinden over Mustang. Er ontbreekt nog een hoofdstuk over de racefietsen, daar zal ik binnenkort een start mee gaan maken. Ik zal mijn vader (de laatste eigenaar van Mustang) uithoren over alles op racefiets-gebied, ik merk dat mijn kennis daarover toch nog bepekt is. Het klopt trouwens dat er is samengewerkt met Cové, maar Mustang maakte zelf ook raceframes.
@Hans, mag ik jouw foto’s hierbij gebruiken? Kun je een framenummer op de fiets vinden? En ik ben ook erg geïnteresseerd in jouw andere Mustang-racers!
Groet,
Sandra
Ik las het artikeltje over Mustang.
Bij mijn weten was de fabriek gevestigd in Hardenberg met een dependance in Assen.
Daar heb ik mijn eerste echte toerfiets laten maken in 1978.
Hij is gemaakt met een Belgisch crossfiets (lekker kort)frame merk Superia, Columbus buizen met opgelaste steunen (ogen voor de schroefjes)voor bagagedragers achter en voor.
In die tijd was een triple plateau een in Nederland onbekend fenomeen.
Ik heb mijn drieblad in Frankrijk gekocht. 36-42-48
Achter zit een Maillard cassette 6 kransen 14-16-18-20-22-24 dat je kan losdraaien met een sleutel die gelijktijdig flesopener en spakensleutel is.
Versnelling Shimano 600 groep, centerpull remmen.
De fiets heeft een leren Brooks zadel en heel bijzonder: een standaard! (esge)
De velgen zijn Weinmann, de naven hebben lage flenzen.
De kleur is metallic blauw van Simca (automerk dus) uit die jaren.
Ik heb met deze fiets in 1978 de Tour de France Randonneur gereden en vele, vele tourtochten door de Alpen, Pyreneeën, Massif Central en in Nederland.
Op het ogenblik rijdt mijn zoon van 25 op de fiets. Vandaag heeft hij een rondje vanuit Groningen rond het Lauwersmeer gereden.
Dat rondje kende de fiets al van de Bevrijdingstoertocht op 5 mei 1979.
Een fiets met geschiedenis.
Na het opruimen van de garage bij m’n ouders, kwam ik de oude racefiets van m’n vader nog tegen. Een Mustang van de fabriek uit Assen. Jaren lang heeft m’n vader de Elfstedentocht in Friesland op deze fiets gefietst. Met het hele gezin mee om te kijken natuurlijk. Prachtig vonden wij het. M’n vader heeft de fiets sowieso 39 jaar geleden gekocht. Ik heb hem net op Marktplaats gezet voor de liefhebber. Maar vraag me af er nog vraag naar is