Reacties

Presto — 46 reacties

 1. van dichtbij getuige geweest ( woonde boven de winkel Haarlemmerstraat 41 – firma VALK ) dat de Presto naam overgedaan werd aan Loek Valk omdat hij ook in racefietsen deed ( Gazelle – Gitane – Benotto – Basso – Serier ) en een goede naam had en een winkel in de Haarlemmerstraat waar Presto thuishoorde. In eerste instantie werden de stalen frames ( met lugs ) door Joop de Boer ( die over kwam van de P.T.T rijwiel-herstel-werkplaats aan de Hobbemakade en toen al raceframes bouwde ) Joop kwam al snel werken voor Valk / Presto en was later zelfs mede-eigenaar v.o.f. in de nieuwe PRESTO winkel tegenover het West-Indisch huis. Peter Serier leverde onder eigen naam raceframes oa. uit de toen velbegeerde Reynolds 753 buizen die alleen verwerkt mochten worden door bouwers die een ” proeve van bekwaamheid ” hadden afgelegd – met zilver gesoldeerd. Mooie zwaluwstaartjes aan de uiteinden van de liggende achtervork-buizen waren een handelsmerk van hem. In deze jaren kwam ook Jan(tje) van Dalen uit Hoek van Holland als startend raceframebouwer in beeld ( DUELL ) en bouwde tot ongeveer 2002/3 de maatfietsen voor Presto ( uiteraard met het mooie koperen en geëmailleerde balhoofdplaatje ) hoe lang Pesenti in beeld is geweest weet ik niet maar volgens mij zijn dat er niet zoveel geweest. grappig dat er op dit moment ( 2011 ) een hernieuwde interesse en vraag is naar met lugs gebouwde stalen frames met name in Amerika waar de vraag het aanbod soms overstijgt zoals bij Richard Sachs en Sacha White ( Vanilla Cycles ) die beide een aanbetaalde-wachtlijst van 5 jaar hebben en wat te denken van Dario Pegoretti uit Italië hetzelfde verhaal …………. wat is er met onze nederlandse framebouwers gebeurd ??

 2. Ik heb nog een oude Presto met campagnolo record hij is 37 jaar oud en gebouwd door Jan Legrand.
  En ik rij er nog dagelijks mee en heb veel bekijks onder de renners

 3. Eveneens van dichtbij getuige geweest tijdens een korte tijd. Mijn vader had de WC Presto opgericht en ik heb later rond 1976-78 samen met Ome Joop de zaterdagen in de werkplaats gewerkt.
  Toendertijd werkten daar, ome Joop, Jan Legrand en Peter Serier.
  Heb toendertijd een frame laten maken, een rood frame met wit kopstuk en achterbrug.
  Ik ga er nu eentje nabouwen bij een van die US framebouwers
  Ik zoek naar foto’s van hoe de PRESTO logo’s er toen uitzagen.
  Kan iemand mij helpen?

 4. Sinds 1987 ben ik zo’n beetje klant bij Presto, voornamelijk voor kleding en onderdelen. Omdat ik net een nieuwe racefiets had (Gazelle) duurde het tot 1999 voordat ik een Presto kocht. Van staal, een van de laatste, er waren al enkele jaren diverse aluminium modellen. Dat frame is gemaakt door Jan van Dalen. In de achterpatjes staat ook duidelijk “Duelle” gegraveerd. Waarschijnlijk heeft Jan die uit een verkeerde doos gepakt, want volgens Loek Valk waren er wel degelijkjes patjes met Presto gravering. Prima frame, veel rechter dan de Gazelle die ik daar voor had en ik rijd er nog vrijwel dagelijks op. Zou best een nieuwe willen hebben, maar helaas is het aanbod bij Presto verarmd. Eigenlijk verkoopt Loek nog maar één merk en dat is Stevens. Sinds kort zijn er weer enkele Presto modellen, maar van aluminium en qua bouw missen die elke elegantie. Jammer.

  • Rob – super mooi verhaal – je hebt dus een wel heel bijzondere Presto – met Duell patjes – nooit wegdoen – tenzij aan mij als het een maatje 56 – 57 -58 c/c is – ik stond erbij en keek er naar in de Haarlemmerstraat 41 – heb met Loek en Jantje van Dalen de eerste Duell / Presto’s nog staan promoten in de Beurs van Berlage – ben ook op bezoek geweest in Monster bij J.v.D. – zou zeggen ga het internet eens op – er zijn de laatste jaren god zij dank links en rechts jonge framebouwers begonnen – en ook van staal en ook met lugs – amerikanen als Richard Sachs en Waterford ( google NAHBS hebben eigen handbuilt beurs ) engelsen Rourke Falcon zie ook Rapha ( hebben eigen beurs in Bristol ) en een paar jonge honden in Duitsland ( ook eigen beurs european handbuilt bicycle exhibition ) ……….. ze komen weer terug de gelugde stalen frames ………

 5. Ik heb nog een Presto tijdritfiets uit de eind tachtiger jaren. Is er ergens op het frame te zien wie de fiets gebouwd heeft?
  Ik ben erg benieuwd.
  Groet Bram

 6. Dag Enno – ik heb met jou ook wel eens staan praten toen je hand- en spandiensten verrichte bij Presto en je je eigen Bike Fridays had meegenomen. Het is uiteindelijk toch een titaniumframe geworden. Elegant van bouw, net als stalen frames, wat mij betreft. Die Presto doe ik uiteraard niet weg. Die wordt gewoon een keer opnieuw gelakt en die houd ik “voor erbij”.

  • Inmiddels is de Presto nog een keer “geupgrade” met een mix van Campagnolo Record/ Chorus/ Veloce 10 speed onderdelen en staat hij in Vietnam. Gedurende 2 maanden per jaar rijd ik er op. Met veel bekijks mag ik wel zeggen 😉

 7. Ik heb een frame van een racefiets merk Fretta, ook op dit frame komen de drie kruizen terug zoals die ook op Presto frames zitten.
  Het frame is zo’n 40 jaar oud.
  Wie kan mij meer over de bouwer vertellen?

 8. Ik heb zelf een (erg mooie) Presto. Wit met blauwe accenten. Alweer een paar jaar terug gekregen van mijn oom, die er nooit heel veel op gefietst had. Omdat de oom al oud was wist hij er niet zoveel meer over te vertellen. Ik zou graag wat meer te weten komen over mijn fiets, welk jaar komt het ding precies bijvoorbeeld? Als ik kijk naar de fiets dan zie ik dat de kabels door het frame lopen, waar veel andere fietsen uit deze tijd dit niet hadden, er zit ook een 105 groep op die nog altijd blinkt. Het geeft mij de indruk dat de fiets destijds wel wat gekost heeft. Iemand die nog weet hoeveel gulden zo’n fiets destijd was?
  Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen?

  gr
  tim

  http://imageshack.us/photo/my-images/18/0bft.jpg/

 9. Sedert 1973 beschik ik over een PRESTO racefiets. Huret voor derailleur en Campagnolo achter. Frame is van Reynoldsbuis. Destijds een schaars artikel. Fiets is opgebouwd in delen. Totaal kostte hij F.850,– , een heel bedrag bijeengespaard met zegeltjes. Tal van fietsen passeerden mij, gestolen of gewoon stuk. Maar deze fiets, die nog geheel strak zijn route volgt, werd nooit aan mij ontfutseld. Fietste ermee door Frankrijk en Zuid-Engeland met een 70kg zware Batavus kar er achteraan. De kleur is “vast blauw met hier en daar gele accenten”. Destijds werd mij verteld dat hij gekleurd was voor een Duitse ploeg. Nou ja, kán zijn. Tevens werd mij verteld, door een kalende ,in stofjas gehulde, niet erg grote , verkoper, dat zelfs Post in Mexico op de Presto fietsen reed. Ja, P.Post tijdens de Olympiade aldaar. Wat daarvan waar is….?

 10. Ik heb afgelopen weekend een Presto gekocht van naar zeggen uit 1978, maar weet eigenlijk niets van dit merk (behalve wat boven staat beschreven). Hij is opnieuw gelakt (waarschijnlijk niet in de juiste kleuren)en opgebouwd met campagnolo nuovo record. Hoe kan ik zien hoe oud deze fiets is? Kan overigens nergens een framenr. vinden. Wel heb ik een scan van de orderbon, welke bij deze fiets zou horen. Als dit inderdaad de originele orderbon is, dan is de fiets in april 1978 geleverd aan Roel Vinke. Zou iemand meer info over Presto kunnen geven?

  • Hallo Jan,
   Probeer het eens bij Presto zelf of misschien kan je Roel Vinke opsporen via het wereldwijde web.
   Succes! Groeten,
   Thomas en Bart

 11. Ik heb als 18 jarige in 1978 (of iets eerder/later) bij Presto een frame op maat laten bouwen. reynolds 538 als ik dat goed herinner. Ik heb hem in cyclaam roze kleur (toen zoetemelk kleurtje) met blauwe Presto letters laten spuiten. Dat was een echte eycatcher in die tijd.Helaas weet ik niet waar die fiets is gebleven? Iemand die een pinkpanther ROZE met blauwe Presto-stickers (mischien waren het geen stickers maar spuitwerk) frame kan herinneren?
  Ik restaureer al jaren fietsen en zoek mijn eerste racefiets al heel lang . Je weet maar nooit? Groetjes!

 12. Op 8 juni 1973 heb ik mijn op maat gebouwde Presto semi race opgehaald bij de heer Stroober in de Haarlemmerstraat. Opgemeten en gebouwd door Ome Joop (pas op voor het trapje naar de kelder). Maat 62 cm, kleur lichtblauw en verchroomde voorvork, framenr. S103. Het framenummer staat onderop de bracketbuis. Notanr. 00729, prijs: Fl. 838,55.
  Bij toerclub Olympia jarenlang vele duizenden kilometers afgelegd op deze fantastische fiets. Klassiekers waren de 4-paleizentocht, 400 km en de AMA (Amsterdam-Maastricht-Amsterdam), 600 km. Bestaan ze nog ?
  In 1988 naar Veenendaal verhuisd. Drukke baan en interesse wat verlegd naar de loopsport (kost minder tijd).
  In 2000 de fiets compleet laten renoveren. Shimano Tiagra groep, Rigida DP18UP wielen. Inmiddels gepensioneerd en rij weer regelmatig op m’n trouwe Presto.
  Mooie herinneringen aan de zaak in de Haarlemmestraat met een altijd vrolijke en vriendelijke mevrouw Stroober.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Hendriks, Veenendaal

 13. Ook ik ben in bezit van een Presto, model Campagnolo.
  Deze ben ik een aantal jaar geleden tegen het lijf gelopen op een rommelmarkt in Amsterdam.
  Ik denk uit het jaar ’79 sinds het serie nummer begint met 79.
  Hij is een beetje bruin/geel/goud-achtig van kleur.
  Nu wil ik graag de lak herstellen (zit redelijk wat roest en slijtplekken op) zonder de logo’s/emblemen aan te tasten, hebben jullie hier eventueel tips voor?
  Hebben jullie ook een idee hoe ik er achter kan komen door wie hij gebouwd is? Mij is verteld door Jan le Grand.

  Het is echt een super fiets!

  Groetjes,

  Kayleigh

  • Hoi Kayleigh,

   Je kan voor informatie over je frame eventueel naar de PRESTO winkel zelf gaan.

   De mensen die daar nu werken zullen waarschijnlijk er weinig van af weten maar Loek Valk is nog altijd de eigenaar en kan de bouwer van je frame wel voor je identificeren. Af en toe is hij nog aanwezig en eventueel kunnen ze er wellicht voor zorgen dat je met hem in contact komt.

   Voor hulp bij de eventuele restoratie en oplap tips van je PRESTO heb ik wel een goed adresje voor je.

   Vraag anders even via Bart en Thomas mijn email adres wat ik bij mijn reactie dus meegeef, dan kunnen we in directer contact treden voor uitleg

   Groetjes Steffen

   • Hoi Kayleigh,
    Ik heb vermoedelijk ongeveer een zelfde Presto als dat jij hebt.
    Iets eerder – framenummer 782477.
    Deze fiets verkeerd nog helemaal in oorspronkelijke staat omdat hij door omstandigheden van de eerste eigenaar (die ‘m bij Presto op maat heeft laten bouwen) nauwelijks gebruikt is.
    Ik heb ‘m jaren geleden van deze persoon overgenomen en er tot nu toe ook nog geen meter op gereden.
    Er is sinds de eerste aankoop nog nooit iets aan deze fiets veranderd, authentieker kan je er dus geen een vinden.
    Als ik je eventueel ergens mee kan helpen moet je dat maar even laten weten.
    Vr. Gr. Willem.

 14. beste mensen,

  ik heb een oude presto op de kop getikt die volgend erik van Presto Oostzaan alle sporen draag t van de hand van Jan van Dalen als framebouwer.
  Wie kan mij helpen als aan komt op het definitief traceren van de bouwer van deze voor mij heel speciale metallic groen Presto. Met ingeslagen andreaskruisen, de naam presto ingeslagen op de bracketpot en de voorvork. En achterbaks met Duell erop.
  ik wil hem graag in beeld brengen maar eerst wil ik weten wie mij kan helpen met de determinatie. Ik woon zelf in Amsterdam Noord.

  ik zie reacties tegemoet.

  mories römkens
  info@moriesromkens.nl
  0647470834

 15. ik rijd al vele jaren met met veel plezier op een titanium Presto.

  machtig mooi, dat materiaal.

  wie heeft daar ook ervaringen mee, met zo’n TiPresto?

  mvgroet

  Roy

 16. Ik heb een Presto, geheel Campagnolo Super Rekord met onder de bracket as het nummer: 6811.
  Kan iemand mij vertellen uit welk jaar de fiets is.
  Op de high-ends van de staande achtervork 3 kruizen met een “lipje”. Koperen balhoofdplaatje.
  Met groeten: Cees Rovers

  • Hallo Cees,
   Heb je onze tips voor het dateren van fietsen al gelezen? Ze zijn te vinden via het menu bovenaan de pagina.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 17. Ik heb begin jaren 90 van de vorige eeuw ook mijn fiets laten maken bij Presto. Het is een Rapide XT op eigen specificatie laten spuiten Oranje.Blauw. Op alle lugs staat Preso gegraveerd. Ik geloof dat de fiets in Oostzaan is gemaakt. Vandaag komt er iemand kijken om hem te kopen.Fiets is Shimano Dura-Ace 7402 afgemonteerd.

 18. Ik heb een Presto met Carbon frame. In 1993 gekocht. Donkerblauw met witte transfers. Oversized buizen met lugs. Zou gebouwd zijn bij Andrea Pesenti. Afgemonteerd met Sachs New Success groep, met remschakelgrepen die erg veel op Campa leken. Pignon gewoon Maillard 8 vit. Opvallende naven met industrielagers aan de buitenkant.
  Zalige fiets: reed zoveel makkelijker dan mijn eerste fiets Koga Miyata Gents Racer dat je gewoon brommers voorbij reed: die verbaasde blikken!
  Stond voor fl 5300 in de winkel maar in opruiming gekocht voor fl 3850. Gewicht ca 9,8 kg. Nooit spijt van gehad. In 2000 nieuwe groep Campa Chorus triple; makkellijker klimmen en ca 500 gr lichter. In 2009 mooie pinarello gekocht maar de Presto gaat nooit weg.

 19. Ik ben in het bezit van een PRESTO racefiets. Gekocht in 1973, kleur blauw en geel. Campajolo achter derailleur, Huret voor. STRONGLITE trap stel. Fantastische fiets. Doet het nog steeds. Niet veel mensen kennen het beroemde merk PRESTO.

 20. De foto met de fiets op het dak met de Holshuijsen-Stoeltie logo is een echte Presto gebouwd door Jan Le Grand

 21. Pingback:Get off that couch: Presto Rapido XT | Bring a spanner

 22. Mijn Presto heeft op de lugs en onder de trapas de 3 kruizen staan. Daarnaast is er een naam in het frame geingrafeerd. Wim Hendrikse zegt iemand dat wat?

 23. Ik heb nog een echte Presto, model Campagnolo, uit 1979. Gebouwd door Peter Serier. Koste me toen meer dan 1900 gulden; dat waren toen als 19 jarig jochie twee maandsalarissen. Zo trots als een hond met vijf lullen was ik. Met mijn hagelnieuwe fiets reed ik met vijf vrienden (2 met Zieleman) naar Annecy en terug. Vele duizenden kilometers heb ik op mijn Presto gemaakt en het frame (maat 59) bleef altijd stijf.
  Een jaar of twintig geleden vond ik dat het tijd werd, voor een nieuwe lak. Ik haalde alles van het frame en ging naar de Haarlemmerstraat, waar Loek Valk inmiddels de naam Presto voerde. Hij keek eens misprijzend naar mijn goudkleurige trots en zei dat ie er niet aan wilde beginnen. Waarom dan niet? “Omdat er twee deukjes in zaten en als je dan op de pont staat met je keurig gelakt Presto, dan denken andere fietsers dat Presto fietsen verkoopt met deuken.”
  Ik droop af met een gebroken Presto hart, maar ook met het besef, dat echte Presto’s bij Stroober vandaan kwamen. Mijn gouden Presto met de drie Amsterdamse kruisjes viert dit jaar zijn veertig jarig bestaan. Ik heb hem nog steeds, mijn trots! Zelfs de bon heb ik bewaard!

  • Loek kennende zal dat als grapje zijn bedoeld, maar waarschijnlijk is die niet binnen gekomen 🙂
   Deukjes kunnen hersteld worden. Neem eens contact op met BCP of Bikepaint om te overleggen wat die kunnen doen.

 24. Pingback:1966 Batavus-Televizier – Vintage KOERS&VELO

 25. Ik ben op zoek naar een mooie, originele Presto racefiets (of frame), framehoogte 58 cm.
  Wie heeft of weet zo’n Presto te koop?
  De lak en decals dienen wel in mooie staat te zijn.
  Dank alvast!

  Mvg Cor

 26. Hallo Cor, op Marktplaats wordt momenteel een Presto uit 1975 aangeboden. 1e eigenaar en opgeknapt bij Presto in de jaren 90. Lijkt me een “klein” frame maar mogelijk valt het mee.

  Robin

  • Dag Robin,

   Dank voor je tip. Attent van je.
   Ik had de advertentie al gezien en ben meteen gaan kijken.
   De maat was wel goed, maar de fiets vond ik niet mooi genoeg.
   Het frame was destijds gestraald, maar niet mooi strak gemaakt; je zag overal putjes en ook het lakwerk was slordig. Geen reclame voor Presto, als zij dat toen hebben verzorgd.
   Ook jammer dat er aanpassingen aan het frame zijn gedaan die niet corresponderen met een frame uit 1975.
   Verder was de fiets voorzien van verschillende merken onderdelen.
   De huidige eigenaar vraagt biedingen vanaf € 600,-. Mijns inziens zit hij daarmee veel te hoog voor een dergelijke fiets.
   Ik heb de tijd en zoek rustig verder.

   Mvg Cor

  • Loek Valk heeft bij de overname van het merk Presto ook (een deel van?) het archief overgenomen. Ik heb daar wel eens stokoude aankoopnota’s gezien. Hij zou de eerste zijn die daar iets over kan vertellen.

 27. Ik heb nu 2 Serier racefietsen waren van mijn schoonvader! Een met plate framebuizen en een sticker op het frame onder het zadel met “Vitus Acord”
  Zien er nog uit als nieuw hij was erg zuinig op zijn spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>