Rih
Rih werd in 1921 opgericht door de gebroeders Willem en Joop Bustraan en zij waren één van de eerste framebouwers die lichtgewicht frames konden bouwen. Joop leerde het vak bij Van Vliet aan de Da Costakade. Ze begonnen op de Tollensstraat, daarna kwam de Eerste Boomdwarsstraat. Reclame maken voor hun zaak in de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan hoefde niet, de clientèle kwam vanzelf. Bij deze klanten zat Gerrit Schulte die in 1948 wereldkampioen achtervolging werd door de grote Fausto Coppi te verslaan. Ook Arie van Vliet, Jan Derksen en Jan Pronk behaalden successen op een Rih. Begin jaren ’90 werden Leontien van Moorsel en Ingrid Haringa wereldkampioen op de baan op een Rih. Rih was destijds materiaalsponsor van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie).
Wim Bustraan soldeerde zijn frames boven de winkel. Als hij bezig was mocht niemand boven komen en als hij maar een vleugje tocht voelde brak de pleuris uit. De afkoeling van een las is namelijk van grote invloed op de de eigenschappen van het staal. Plotselinge afkoeling is funest en kan zorgen voor een broze las die sneller breekt en Bustraan was daar erg op bedacht. Terecht zo vindt Bart, met zijn postuur is dat sowieso wel een prettig idee.
Nadat Joop de zaak verliet voor een loopbaan in de horeca, zette Willem Rih voort met zijn zoon Willem Jr. Na het overlijden van de gebroeders Bustraan nam Willem van der Kaaij de zaak over. Wim was betrokken geraakt bij Rih toen hij als jochie een rolletje stuurlint kwam kopen en gestuurd werd om een haring te halen voor Gerrit Schulte. Hij bleef en leerde het vak van jongs af aan doordat hij altijd hielp in de zaak. Hij bouwde tot 2012 ook nog frames in de winkel aan de Westerstraat, voornamelijk baanfietsen. Ook kon je bij Willem nog steeds een oud frame (alleen Rih!) opnieuw laten spuiten.
In 2012 werd de winkel in de Jordaan gesloten, er volgde een afscheid, en gelukkig enkele maanden later het nieuws dat Rih een doorstart maakt. In Amsterdam Noord bouwde Wim van der Kaaij vanaf najaar 2013 weer fietsen, samen met Lorenzo Milelli. Ook worden er framebouwers opgeleid. In 2015 overleed Wim van der Kaaij.
Zie hoe Willem van der Kaaij een RIH bouwt en Wim van der Kaaij vertelt over zijn geschiedenis bij RIH. Ter ere van het 90-jarig bestaan werden Wim van der Kaaij, Henk Faanhof en Leontien van Moorsel geïnterviewd door RNW (van 10:40-19:00).
Er zijn ook Rih-fietsen gebouwd door Fongers en Cové.
Voor het dateren van een van een Rih met framenummer kun je terecht op deze site.
Trivia
Een misvatting is dat Rih een afkorting is en zou staan voor Rijwiel Industrie Holland. Rih is de naam van de gitzwarte hengst die Kara ben Nemsi bereed in de boeken van Karl May en betekent: ‘snel als de wind’.
Gerrit Schulte reed bij voorkeur op een Rih. Wim Bustraan Jr. vertelde daarover eens de anekdote dat Gerrit voorbij gereden werd door Cor de Best. Cor dacht wat rijdt die renner harkerig, zal wel een nieuweling zijn, bleek het veelvoudig kampioen Gerrit Schulte te zijn. Op Cors vraag waarom hij zo slecht reed antwoord Gerrit: “Ik rij op een Franse fiets, jongen, daar kom ik niet op vooruit.” Omdat Schulte voor een Frans fietsmerk reed had hij weinig keus, desondanks kreeg hij het bij de baas voor elkaar op een overgeschilderde Rih te mogen rijden. Wim Bustraan had hier geen probleem mee omdat iedereen in Nederland toch wel wist dat het een fiets van hem was.
Peter Post reed zijn hele carrière (zowel op de baan als op de weg) op door Willem Bustraan gebouwde Rih kaders. Toen hij voor ploegen ging rijden als Flandria en Willem II-Gazelle werden ze in de kleuren van zijn sponsor gespoten en zo omgetoverd tot ‘Flandria’ of ‘Gazelle’.
In een ander geval was Wim Bustraan minder blij met het overplakken van een van zijn fietsen. Leijn Loeveseijn won het WK sprint van 1971 op een Rih die was overgeplakt met stickers van Carlton (de Italiaanse dochter van Raleigh). Vanwege het verlies van goodwill en kracht van het merk eiste Rih 200.000 gulden van de importeur van Raleigh. Maar, er speelde meer, zoals bleek uit een vraaggesprek waarin Wim Bustraan vertelde dat er bij het overplakken door Gazelle ook afspraken gemaakt waren over samenwerking tussen zijn kleine maar sterke naam en een grote partij. De familie Bustraan had te weinig zakelijk inzicht en is nooit schatrijk geworden, terwijl dat volgens velen wel had gekund. Hij kreeg in 1974 na een drie jaar lopende rechtszaak 25.000 gulden.
Er is geen ander merk waarop zoveel renners wereldkampioen, Olympisch medaillewinnaar of Nederlands kampioen zijn geworden als RIH. Volgens de decals op Bart zijn brandweerrode RIH Super Course zijn het er wel 63. Daar kun je mee thuiskomen.
Ook de Russische ploeg was een grote afnemer van Rih-frames. Mogelijk hing dat samen met het feit dat de vrouw van Willem Jr. van Russiche komaf was.
Bij Bustraan ontmoetten Gerrie Knetemann en zijn vrouw Gré (ook verdienstelijk wielrenner) elkaar. Op Het is Koers verscheen een leuk stuk over De Kneet die op zijn Rih voor Frans fietsenmerk Mercier de Amstel Gold Race won. AT5 maakte naar aanleiding van de veertigste verjaardag van een overwinning van Knetemann een item over Rih.
Matthieu Landweer maakte opnames voor de documentaire De Mannen van Staal waarin Rih een grote rol speelt. Stukjes hiervan zijn te zien op de Facebookpagina van het project en de crowdfundingpagina.
Heb jij een RIH…
…of een mooie anekdote over dit merk die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.
Al onze pagina’s over Rih:
- Centrix - framelakker
- Gazelle populairste klassieke merk
- Wim van der Kaaij overleden op 12 december 2014
- Fongers-Rih folder
- Jos Boerma
- De Rih van Martin
- De Rih van Indy
- Van sport-eer en Alcyon rijwielen
- De Rih van Willem
- De Rihs van Chris
- Afscheid van Rih
- Afscheid van RIH
- Oude advertenties
- Liams RIH
- De RIH's van Chris
- De RIH van Thomas
- Virtuele collecties
- De RIH van Jan
- De Nederlandse klassiekers van Marty
- Toekomst RIH
- Hoe Wim van der Kaaij een RIH bouwt
- Fongers-RIH en RIH Cové
- RIH Sport Amsterdam (in English)
This page is also available in English
Voor deze pagina is onder andere gebruik gemaakt van de volgende artikelen uit het archief van de Koninklijke Bibliotheek:
Joop Bustraan wil ‘halve eeuw wielersport’, Het Vrije Volk, 1 februari 1967
Karl May leeft voort in racefietsen van Bustraan, De Telegraaf, 5 juni 1951
Dat verhaal van ’t paard uit de boeken van Karl May heb ik al ’s gehoord. Maar de laatste versie van de verklaring voor de naam RIH vernam ik uit mond van een neefje van Bustraan. Die vertelde me dat zijn tante Rietje heette….
Wie weet hier meer van?
Wim van der Kaaij vertelt in de video op onze pagina https://www.klassiekeracefiets.info/2011/10/08/toekomst-rih/ het verhaal van het paard uit de boeken van Karl May. Wij geloven (in) Wim.
Zojuist een RIH gekocht, volledig verkracht met een 3 speed SA achterwiel en stalen stuur en kranckset. Wat er precies op hoort ga ik uitzoeken. Eerst maar eens strippen en een normale wielset monteren. Frame blijft onbehandeld!!!!!!
Rob, wat voor RIH heb je? Als ’t een RIH-Cové is kan ’t zomaar zo zijn dat die S.A. achternaaf origineel is. Sterker nog, de RIH Elan werd standaard geleverd met engels tourstuur en S.A, 5 speed achternaaf en trommelremmen voor & achter.
Niet iedere RIH is een volbloeds racer: Er zijn meer RIH kruiwagens gemaakt dan RIH koersfietsen.
Graag een foto.
Theo, ondertussen eigenaar van twee RIH kruiwagens.
De eerste is een RIH-Cove een mixte, met trommelremmen voor en achter en een Sachs achternaaf met een derailleur en een interne versnelling. Ikzelf had deze combi nog nooit gezien. Spatbordjes RVS van Weinmann
De tweede is een RIH-Fongers die waarschijnlijk wel origineel is uitgevoerd met een 3-speed SA naaf. Spatbordjes zijn aluminium van Weinmann.
Hoe plaats ik een foto? ik heb wel een linkje.
http://www.flickr.com/photos/josrietveld/4634809096/
Mooi ding man die RIH-Fongers! Wel lelijk dat ’t stuur zo hoog staat. Ik heb een Batavus Grand Sport uit die periode, toevallig ook goudkleurig. Helemaal Reynolds 531.
Van welke buis is jouw RIH?
Nee, de foto op de link is niet mijn RIH-Fongers! de mijne is licht blauw. Ik kan geen Reynolds stikker vinden.
Hoe moet zo’n fiets zijn afgemonteerd? stuur/stuurstang/zadel/zadelpen/cranckset/pedalen Wat er nu op zit is een ratjetoe de kettingkast is verdwenen.
Nogmaals, hoe plaats ik foto’s?
Hallo Rob, probeer ’t eens met http://www.imageshack.com Daar kan je foto’s gratis uploaden en een directe link naar fora etc. copy-pasten.
Er is een website http://www.rijwiel.net en daar kan je heel veel informatie vandaan halen, voorts is de beheerder van die site een goeie gast die graag meewerkt aan ’t in stand houden van onze nationale fiets historie.
Ik was afgelopen week naar de Westerstraat in Amsterdam om toch maar eens de RIH-winkel te bezoeken. Ik had geluk want ik kreeg van Wim van der Kaaij te horen dat dit het laatste seizoen was dat de winkel open zou zijn. Een opvolger was niet gevonden. Ik had een foto meegenomen van mijn eigen RIH nr. 8087. Wim zelf dacht dat het een fongers-Rih was. Als ik weet hoe ik foto’s kan uploaden dan kan ik hem even laten zien. Het is een racer met 531 reynolds frame met campagnolo bracket met 53 tands voorblad, mafac racer remmen, campagnolo derailleurs, zeus balhoofd, barale leren zadel en gipiemme wielen. Een allegaartje dus en nog in originele staat. Ik ga hier niets aan opknappen en laat hem zo.
Heb rih elan overgenomen van iemand. Zoek frame nr om m te dateren. kan niks vinden behalve 70 vlak onder de zadelpen op t frame. is dat het?? Ben mountainbiker (woonwerkverkeer) in Zuidlimburg. Dan is t wel pittig van 27 naar 12 versnellingen. maar ga nu wel twee keer zo snel. helmpje op , handschoenen aan en gaan met die… beentjes. tanks.
Vandaag met mijn fietsclub de RTC Express uit Amsterdam een fietstocht gemaakt van 135 km , en wie kwam er na afloop ook binnen lopen en had ook de tocht gefietst
Wim van der Kaay of te wel meneer RIH zelf .Ik heb even met hem gesproken en natuurlijk ging dat over RIH ik vroeg of hij nog RIH shirts had maar vertelde mij dat het voor 90% zeker is dat er een nieuwe winkel komt in Amsterdam Noord met RIH fietsen , waar je ook weer de oude shirts kan kopen maar dan nieuw , deze winkel wordt natuurlijk door andere mensen gerund.
We wachten af .
Chris uit Amsterdam
Op een warme dag in de zomer van 2012 stond mijn Rooie Race Rih uit 1982 gestald op de bewaakte autoparkeerplaats van de badplaats Langevelderslag. Toen ik van het strand terugkwam om mijn fiets bij de jonge toezichthouder op te halen, stond mijn fiets op een andere plek. De jonge man vertelde me, dat er een voor hem onbekende man deze in zijn handen houdend van alle kanten had staan bewonderen. De man beweerde, dat hij op precies zo’n fiets wereldkampioen was geworden. De toezichthouder had helaas niet naar zijn naam geïnformeerd. Ik ben meteen fanatiek naar zijn naam gaan spitten. Tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds niet achter, wie deze wereldkampioen was.
Beste Bob,
bedankt voor je bijzondere verhaal. Het is lastig raden wie deze man geweest is. Er schijnen bij WK en Olympische spelen meer dan 60 titels behaald te zijn op een fiets van Rih. Verschillende renners reden wel op een Rih, maar vanwege verplichtingen aan een sponsor, waren deze fietsen niet direct als zodanig te herkennen.
Groeten,
Thomas en Bart
Hallo allemaal , ik wil graag nog wat toevoegen wat mijn Fongers RIH uit 1969 betreft.
Deze komen volgens kenners uit Groningen maar de Fongers RIH die ik hier heb staan daar stond op de schuine buis ( deze heb ik overgespoten ) Bustraan ADAM dus niet voluit Amsterdam en op het balhoofdplaatje wat aardig versleten was kon je nog net Amsterdam lezen.
Ik heb gelezen dat Fongers ook later in Amsterdam een kleine werkplaats had speciaal voor RIH .
Dus is dit toch een Amsterdamse RIH denk ik niet in de Westerstraat gemaakt maar vind het wel leuk even te vermelden.
Ik heb er een foto van dus deze kan ik altijd nog plaatsen
gr Chris
Hallo Chris,
Wij zijn benieuwd naar de foto’s en andere lezers vast ook.
Je weet ons te vinden, toch?
Groeten,
Thomas en Bart
Inderdaad wordt RiH nieuw leven ingeblazen. Het kan nog enkele weken of zelfs iets langer duren, maar heel snel zullen er weer nieuwe, handgemaakte RiH fietsen te koop zijn, gebouwd door een nieuwe generatie onder het bezielende mentorschap van Wim vd Kaaij…. Meer nieuws volgt snel
Vandaag 6 october 2013 gelezen op internet dat RIH echt een doorstart gaat maken zie Link hieronder of google RIH maakt doorstart.
http://www.parool.nl/parool/nl/4036/AMSTERDAM-NOORD/article/detail/3518658/2013/09/30/Fietsmerk-RIH-maakt-doorstart-in-Noord.dhtml.
Ik woon niet ver van de nieuwe lokatie dus zal de boel in de gaten houden.
gr Chris 2x RIH bezitter
Hoi Chris,
Fijn dat je het in de gaten houdt en ons op de hoogte brengt. Dit soort nieuws blijft welkom!
Op de website hadden we het nog niet gemeld, maar al wel via Facebook (https://www.facebook.com/KlassiekeRacefietsen) en Twitter (https://twitter.com/KlassiekeRacer).
Groeten,
Thomas
Hoi allen , 8 maart 2014 is de officiele openining van de nieuwe RIH winkel in Noord , zoek even op google en je vind het adres.
Chris
De nieuwe winkel van RIH is inmiddels een feit het adres is volgens mij gedempt hamerkanaal in Amsterdam Noord Google maar even en je vind dit vanzelf , en gelezen dat op 8 maart 2014 de officiële opening is .
Dit even ter informatie .
Chris
We lezen net dat het op 14 maart gaat zijn: https://www.facebook.com/events/475085442595336/?ref_newsfeed_story_type=regular
Hallo allen , vandaag met een nadere RIH bezitter bij RIH in Noord geweest , en werden hartelijk ontvangen lekker geklets en foto,s mogen maken , ook Willem nog gesproken , en inderdaad de opening is op 14 maart om 17 uur , de datum 8 april was een misverstand.
Wie met de RIH fiets komt krijgt een verassing werd mij verteld.
ter info Chris , ik zal wat foto,s sturen voor de site
Ik probeer mijn RIH racefiets te dateren.
onderop staat 833525 en daaronder davis components en daar weer onder 60 en 62.
De fiets is paars en Shimano 600 afgemonteerd en er zitten 2 Mavic velgen onder waarvan bij de voorste velg de spaken per 2 zijn gevlochten.
kan iemand mij iets meer vertellen ?
groeten,
Wout.
Hallo Wout,
hierboven staat een link naar pagina waarop een tabel met framenummers van Rih Amsterdam staat. De framenummers van Rih Amsterdam staan gewoonlijk aan de voorkant op het balhoofd. Als je er daarmee niet uitkomt, dan kun je ook bij Rih langs. Ze zijn onlangs heropend in Amsterdam Noord en hebben een archiefbak met framenummers.
Het nummer dat jij geeft is dat van de lug, 60 en 62 verwijzen naar de hoeken waaronder de buizen gemonteerd worden. Helaas kunnen we die niet dateren.
Groeten,
Thomas
Bedankt voor je reactie.
er staat geen framenummer voor bij het balhoofd. en wat is de lug ?
En Davis components zegt ook niemand iets ?
groeten,
Wout.
Hallo Wout,
waarschijnlijk is je fiets dan gebouwd bij Cové in Venlo (staat samen met Fongers in onze merkenlijst).
Je kan natuurlijk op onze pagina met tips om te dateren kijken aan de hand van onderdelen. Je vindt bovenaan de pagina in het menu een link.
Davis components is de producent van de lugs. Er is meer over Davis te vinden via de bekende zoekmachines. Een lug is een onderdeel waarmee de framebuizen aan elkaar worden gemaakt.
Groeten,
Thomas en Bart
Thomas en Bart , hartelijk dank voor jullie informatie!!
Ik ga wat verder zoeken
Wout.
goede middag ik heb een rih van mijn vader frame nummer 7323 is wel in slechte staat
is het de moeite om deze te renoveren .
groet John
Hallo John,
Zo’n fiets is de moeite van het renoveren zeker waard. Je kan er nog veel plezier mee beleven.
Groeten,
Thomas
ook ben ik op zoek naar de leeftijd
Hallo John,
Zoals je hierboven kan lezen heeft Rih een lijst met framenummers. Ze zoeken t voor meer mensen op. Je kan ook onze tips op de pagina over dateren gebruiken, die vind je via het menu bovenaan de pagina.
Groeten,
Thomas
Hallo RIH fans , zoals jullie misschien al weten is de maker van heel veel RIH fietsen niet meer onder ons Wim van der Kaaij is 12 december overleden , 3 weken terug sprak ik hem nog op de wielerbaan op sloten en was zeer spraakzaam over de nieuwe RIH fietsen ook de nieuwe baanfietsen die er stonden waren prachtig om te zien , ik nam nog een foto van hem met oud wielrenner Rijn de Jongh niet wetende dat dit de laatste foto was die ik van hem maakte.
Chris uit Amsterdam
Hallo,
Ik ben benieuwd naar meer gegevens van mijn raceframe met nummer 9218.
Het frame is van mijn vader geweest en ik heb er zelf eind jaren 80 nog koerden bij de junioren mee gereden. Als je de Reynolds sticker bekijkt komt het frame waarschijnlijk uit de tijd tussen 1973 en 1978.
Met wat voor onderdelen werd zo’n fiets afgeleverd bijvoorbeeld en is er misschien nog iemand in Amsterdam die een dergelijk frame kan / wil opknappen?
Groet, Stefam
Hallo Stefan,
Probeer het eens bij Rih. Op deze pagina staat een link naar hun website waar je contactgegevens kan vinden.
Of bij fietsenmaker Theo van Kampen. Een link naar hem vind je onder “Doe het zelf” in het menu boven aan de pagina.
Groeten,
Thomas
begin 60 er jaren verkocht ik mijn R.I.H aan een broertje van mijn broers vrouw.nooit er op rekenend dat hij
later wereldkampioen zou worden.Bij het opstarten van een “wielermuseum”werd er een fiets aangeboden van Gerrie
Bij intensief speurwerk kwam men er achter dat deze R.I.H.vroeger (50 jaar geleden)mij toebehoorde.Ik ben dan ook trots dat dit stukje vakwerk voor intoekomst behouden blijft.
Je maakt ons zo wel heel benieuwd wie het broertje van je broers vrouw is.
Dat broertje van mijn inmiddels overleden schoonzuster was Gerrie Knetemann.
Ik heb in 1962 bij Bustraan een fiets besteld en moest daar een paar maanden op wachten. Toen mijn fiets bijna klaar was kreeg ik een telefoontje met de vraag of mijn frame aan Post gegeven kon worden want hij was tijdens een wedstrijd gevallen en het frame was kapot.Zijn fiets had dezelfde framematen als de mijne en ook nog versterkte staande achterbuizen net als de fiets van Peter. Dus daar ging mijn frame en moest ik nog een paar maanden extra wachten.
Had ik nog vergeten. Heb mijn oude racefiets uit 1962 in 1998 door v.d.Kaay laten renoveren en de bestaande stonglightset is vervangen door een Velocegroep met de bestaande commandeurs. Fiets gebruik ik in de winter op mijn Takx op zolder. Doet het nog prima.
Hallo Henk,
Bedankt voor je verhaal over deze bijzondere fiets.
Wij denken dat je er buiten ook nog heel veel plezier mee zou kunnen beleven!
Groeten,
Thomas en Bart
Ik heb thuis een hele mooie RIH staan. Helaas het laatste frame waar Wim vd Kaaij aan gewerkt heeft, vlak daarna overleed hij plotseling.
Nu kan ik in het bezit komen van nog een RIH, maar ben benieuw uit welk tijdperk die komt.
Onder de bottombracket (dus niet het balhoofd) staat het nummer 824880.
Iemand hier verstand van?
Stuur dan gerust een mail!
Hallo Koen,
Zoals je kan lezen in de tekst hierboven is er een site waarop eigenaren hun gedateerde framenummers verzamelen. Je kan het ook bij Rih zelf vragen, ze hebben een archief met daarin framenummers.
Groeten,
Thomas en Bart
Op een vroege morgen in januari 1979, stapte ik voor het eerst op mijn nieuwe Rih fiets. Ik had voor maanden met Wim van der Kaaij en zijn vrouw gesproken over de diverse onderdelen. Dit was voor het eerst dat een Rih fiets door Europa, Turkije, Perzie naar India zou gaan. Buiten het breken van mijn voorvork in het zuiden van India na zo’n 18,000 kilometers ging de reis het eerste jaar uitstekend. Brak dezelfde vork een tweede keer in Noord Amerika in de Rocky Mountains. Na bijna vier jaar op de fiets, door 17 landen en 38,571 kilometers kwam ik terug naar Nederland.
Van Wim Bustraan en Wim van der Kaaij kreeg ik een mooi cadeau, een handgebouwde fiets die ik zelf mocht ontwerpen en door Willem Bustraan jr. mocht laten bouwen. Heb wat leuke uren rond gebracht boven op 150 Westerstraat, ondanks dat Willem zijn hoofd vaak schudde over mijn ontwerp. Heb fotos van het bouwen van de fiets. Frame nummer 9606
Een aantal jaar later ben ik met drie van Rih fietsen naar Canada verhuist. Die hebben allen aardig wat kilometertjes erbij gekregen en ik had enorm genot van het rijden van deze uitzonderlijk fietsen. Van 2002 hebben de fietsen in de schuur gestaan vanwege medisch omstandigheden. Maar nu heb ik sinds 2 maanden elke onderdeeltje uit mekaar gehaald. Elk draaiend stukje Campagnola materiaal ziet er uit alsof het gisteren was gepoetst en in het vet gezet. En vandaag heb ik voor het eerst een 30 kilometer gereden op dit waarlijke juweeltje van een fiets.
Fantastisch dat u weer kan fietsen! Zijn er foto’s beschikbaar?
lees hier alleen maar mannenreacties: remember Marianne Vos heren!
wedden dat ik nu reacties krijg in de geest van
..”zij heeft nooit de Tour gewonnen..
UHHHH
net nog een blauwe vintage RIH voor een prikkie overgenomen (met lagere instap) want beloofd aan
Hennie Kuiper: We blijven rijden!
Hennie viel me onmiddellijk op op de laatste Fietsbeurs vol met oerlelijke grauwgrijze loodzware elektrische..fietsen, met zijn blauwe RIH en…
daarmee een touretappe won en ook nog wereldkampioen werd.
Straks 70 maar op die RIH geen stroom nodig! Ook geen doping of sjoemeldoping!
Rijden maar Vrouwen & Mannen!
Heb n super course weten te bemachtigen in t rood/wit/blauw, met t ingeslagen framenummer 9293 (onderste balhoofdlug) iemand n ong datum productie ivm tijdsgeest op te bouwen groep?? Alvast bedankt..
Ik kan t op de lijst hierboven niet vinden.. Zal ns n mailtje naar rih amsterdam doen.. Verder leuke site..!!
Hallo allen , vandaag even bij Willems Vintage geweest in Amsterdam en daar stond een voor mij bijzondere RIH er stond op het Frame Varese Super Course, op het balhoofd plaatje RIH Amsterdam en frame nummer 6535 wie weet hier het fijne van , Willem zou dit ook graag weten .
gr Chris uit Amsterdam
Chris, als 6535 op de onderste balhoofdlug staat, is het waarschijnlijk een RIH van net voor 1960 uit Amsterdam
Ik heb een vintage racefiets met framenummer 218167 deze staat onder aan de trapas ingeslagen kan iemand mij helpen deze fiets te identificeren omdat de decals niet meer zichtbaar zijn door een overspuiting.
In 1960,ging ik met mijn vader naar Amsterdam om in de Westerstraat een Rode Rih met verchroomde uiteinden te laten aanmeten en maken.6 Weken daarna bracht van G&L hem.Zo mooi.Daarna moest ik in het leger en kwam op N-Guinea terecht.Bij thuiskomst,verkocht ik mijn rode Rih.Altijd spijt van gehad,tot nu toe.
ik heb een rih met framenummer 1402.
op het type plaate staat 1ste boomdwstraat amsterdam.
weet iemand hier van het bouwjaar ?
Ik heb een rih gekocht,
Afgewerkt met campagnolo nuovo record en suntour superbe remmen.
Er zit een sticker op van de westerstraat en is voorzien van een wedstrijd oogje met framenummer 9496. Iemand enig idee uit welk jaar en wat de fiets waard is?
Een RIH frame kost, god betere het, nu 3000 euro, zonder chroom. Over de doden niets dan goeds, maar ik heb best rare verhalen gehoord over de manier van zaken doen van Van der Kaaij. Desondanks reed iedereen er graag op. Wat is er toch met dat merk ? een kleine framebouwer uit Amsterdam, maar alle (?) Nederlandse wereldkampioenen reden op een RIH. Behalve Theo Bos, maar die is dan ook geen olympisch kampioen geworden (-) Mijn eerste RIH heb ik van mijn zus overgenomen, een RIH Speciaal uit Venlo. Mensen spraken me erop aan dat het zo’n roemrucht merk was waarop veel kampioenen gereden hadden. Mijn tweede fiets moest daarom ook een RIH worden, ook tweedehands gekocht en deze kwam wel uit Amsterdam, afgemonteerd met shimano 105 en spatbordoogjes. geen echte koersfiets, iets langer frame, maar ik heb er toch heel wat wedstrijden op gereden. Er zitten nog steeds buiscommandeurs op van Shimano. Later heb ik nog een andere koersfiets gekocht, een stalen Eddy Merckx met 9-speed dura ace, en dat frame heb ik verkocht om op titanium te gaan fietsen. Mooie fietsen, mooie details, maar ondanks de coureur Merckx ben ik er nooit aan gehecht aan geraakt zoals aan mijn RIH. Ik zie Grolsch ook geen campagne maken waarin Merkcx fietsen voorkomen, maar dat terzijde. Ik heb mijn RIH als tijdritfiets opgebouwd, die dunne buizen vangen weinig wind. Momenteel ben ik aan het uitvogelen hoe en waar ik mijn fiets kan laten overspuiten en verchromen. Het idee is rood, en dan met witte kabels, wit stuurlint en een wit zadel, afgemonteerd met een Campagnolo aluminium groep, maar dan krijg je weer ruzie met steekcirkels van crankstellen en veel is al glimmend in plaats van zwart. Shimano 105 remmen zullen minder tot de verbeelding spreken dan campagnolo record, maar die 105 remmen zitten er al op en ik ben ook wel praktisch ingesteld. Voor mij blijft staal het leukst en RIH in het bijzonder.
Ik ben de kleindochter van Willem Bustraan en mijn opa bouwde rond 1970 twee stalen frames voor mijn ouders (één dames- en een herenframe). Het gaat om sportieve stadsfietsen. Alle originele onderdelen zitten er nog op, alleen zijn banden en snoertjes, na jaren in de box staan, wel aan vervanging toe. Wij willen deze fietsen graag verkopen aan een liefhebber en niet aan een handelaar. Ik wilde alleen graag van kenners horen wat een normale prijs is om te vragen voor deze twee frames (die dus speciaal voor de kinderen van Bustraan Jr. Gebouwd zijn). Heeft iemand een idee?
Update: een paar weken geleden heb ik mijn RIH in de prak gereden. Het was mijn fijnste fiets die ik als trainingsfiets gebruikte, in de jaren ’80 gebouwd in Amsterdam. Dan ga je kijken wat er allemaal nieuw te koop is en dan wordt het duidelijk dat fietsen van rond de 7000 euro als warme broodjes over de toonbank gaan: meestal carbon, schijfremmen en frames met een niet-sloping bovenbuis moet je met een lichtje zoeken. Sram, Shimano, elektronisch en alle onderdelen zijn zwart, ook de wielen. Voor mij zijn dat zielloze fietsen. Nu ik helemaal geen racefiets meer heb, vorig jaar april heb ik een titanium frame in de prak gereden, is de keuze eigenlijk wel snel gemaakt: als ik nog iets nieuws wil, moet het een RIH worden, ondanks dat titanium wel heel mooi en praktisch materiaal is. Ik heb nooit een nieuwe RIH gekocht, wel rijd ik sinds mijn 14e op een RIH. Ik ben nu 57 en de nu in erbarmelijke staat verkerende RIH was mijn tweede. Dit is het moment.
Wie kan mij helpen de geschiedenis van mijn racefiets RIH te achterhalen.
Ik heb een foto van serienummer. Helaas lukt het mij niet deze te ontcijferen. Volgens mij 3717