Van Raam
Buurtfietsenfabriek Henk van Raam liet in 1902 een nieuw bedrijfspand bouwen in de Schippersstraat, nummer 11 en 13 te Amsterdam. Hij vestigde er een smederij die zich gaandeweg specialiseerde in het maken van fietsen. In de ‘Electrische Fietsenfabriek H. van Raam’ werden alle fasen van de fietsproductie verricht. Omdat men op de Schipperstraat slecht bereikbaar was voor zowel klanten als leveranciers ging de heer Van Raam en zijn rechterhand Henk Kluver op zoek naar een andere locatie. Deze werd uiteindelijk gevonden in Aalten, in de Achterhoek in 1972.
Na de verhuizing gaat het Van Raam economisch aanvankelijk niet voor de wind. In de jaren ’70 gaat het sowieso niet goed met de fietsindustrie door goedkope import en ook Van Raam heeft hieronder te lijden. Na een faillissement in 1983 maakte het bedrijf een doorstart onder leiding van de nieuwe eigenaar Piet Boezel.
Aanvankelijk produceert men gewone frames. Later zoekt men ook zijn heil in lig- en racefietsen. Wim Hoefman, framebouwer en tegenwoordig eigenaar van Rainbow ligfietsen in Aalten, speelde hierin een belangrijke rol. Hij bouwde begin jaren ’80 ook de raceframes voor Van Raam. Dit waren geen series maar losse exemplaren op verzoek. De aantallen die gebouwd zijn zijn dus ook niet zo groot. de veldrijfiets die we ooit tegenkwamen op Marktplaats is dus met recht een zeldzaamheid.
Piet Boezel en Henk Kluver staan aan de wieg van de huidige specialisatie van Van Raam, het produceren van aangepaste fietsen voor mensen met een lichamelijke beperking. Een naam die hierbij niet onvermeld mag blijven is die van architect Piet Tauber.
Een beroerte van Tauber was in 1984 was de aanleiding om het ontwerp van de traditionele fiets te herzien. Door het ongeluk realiseerde Tauber zich dat je hoog op het zadel met een stang tussen je benen kwetsbaar bent bij een plotselinge gebeurtenis. Hij wilde een veilige fiets waarop je altijd goed kan blijven zitten, ook als je stil staat en een fiets waar je snel en makkelijk af kan, ook bij noodsituaties. Deze uitgangspositie leidde tot het ontwerp van de Tavara (nu Balance) fiets.
In 2000 wordt Piet Boezel opgevolgd door dochter Marjolein, zoon Jan-Willem en schoonzoon Ronald Ruesink. Zij zetten de ingegane weg met succes voort. Op de locatie in Aalten kan Van Raam niet meer uitbreiden. In 2003 vertrekt men dan ook uit Aalten en betrekt men het huidige pand in Varsseveld.
Trivia
De Duitse fabrikant Utopia is een afnemer van Van Raam fietsframes. Hun London model is een doorontwikkeling van het Locomotief kruisframe en is van de hand van Henk Kluver die zijn lange carriere begon bij Locomotief in 1936.
Met bijzonder veel dank aan Henk Kluver en Ronald Ruesink.
Reacties
Van Raam — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>