Reacties

De Batavus Professional van Hans — 10 reacties

  1. Ik vind het nog steeds een mooie fiets, zeker in deze drie kleuren uitvoering.
    Waarschijnlijk is het een zus van deze fiets die bij mij in de schuur hangt….

  2. Ineens krijg je een racefiets onder je achterwerk geschoven. Het gebeurde op de middelbare school. Een jongen had een Batavus Champion gekregen en die mocht ik proberen. Het zou toch nog een jaar of vijf duren voordat ik zelf een racefiets zou kopen. In 1986 was het zover. Met de kennis van een racende buurtbewoner kccht ik een Batavus professional. Niet met de duurste buis of groep maar als starters-exemplaar goed genoeg. Ruim voldoende zou later blijken, ik namelijk nooit meer iets anders gekocht. Toen ik mijn fiets ging ophalen bij onze plaatstelijke fietsenmaker was die er niet. Zijn “knecht” was er een rondje mee aan het rijden, zo een dure fiets hadden ze nog nooit verkocht! Nou, ik had toen zelf geen fietskleding. Het eerste ritje was nogal pijnlijk. Later wel met de juiste broek en toen heb ik een jaar of twee een beetje recreatief gefietst op zondag. Mijn knieen protesteerden als ik op het grote voorblad reed. Zo belandde de fiets in de schuur en kocht ik weer een motorfiets voor de zondag.De Batavus is wel bewaard gebleven. Alles heb ik er nog bij, het boekje, de folder en een Batavus kriebeltrui. Het enige wat ooit vervangen is, zijn de Michelin banden. Door verdroging zijn er Hutchinsons onder gekomen. Er op rijden doe ik zeer regelmatig, nl 1X per jaar. p.s. die motorfiets is ook nog steeds dezelfde.

  3. In 1984 besloot ik de wedstrijdwielersport weer op te pakken. Ik had jaren halve en een hele marathons gelopen, maar de fiets trok me toch meer aan. De eerste wedstrijden vielen zwaar tegen. Wat vroeger in mijn jeugd zo makkelijk was; even na een bocht uit het zadel om bij te trekken, kreeg ik nu niet voor elkaar. Verlammende spierpijnen waren mijn deel. Maar goed, de aanhouder wint, dus het jaar daarop kon ik al weer redelijk meekomen op mijn goudkleurige Batavus Professional met Shimano Dura- Ace groep. Hoewel ik die fiets ooit wel eens vervloekte, want tijdens een wedstrijd was er een valpartij, waar ik ternauwernood aan kon ontsnappen, maar op het laatste moment wel over de kop ging.
    Het gevolg was een gescheurde voorvork, het leek wel koek.
    Na de montage van een roestvrij stalen en verchroomde voorvork overkwam me dat nooit meer. Na 2 jaar kwamen er ook roestbobbeltjes bij de lugs en met hulp van mijn fietsenmaker werd het frame door Batavus zonder kosten volledig overgespoten in de kleur groen-wit. Helaas heb ik deze fiets jaren geleden bij het grof vuil gezet. Idioot, want nu zou ik ‘m weer graag terug willen hebben om er een fixie van te maken….

  4. dag,

    Prachtig, het het tegenwoordig vintage – of retro fiets. ik heb spijt als haren op m’n hoofd dat ik 2012 toen ik fiks ziek werd m’n Batavus Professional m. 62 weggaf. Incl. alle spullen. Dacht dat ik nooit meer zou kunnen fietsen. Frame was destijds op maat gemaakt via Mart Meeuws( overladen) en ik vergeet nooit toen het uit de doos verscheen : blinken, mooi wit-rood, fraaie lasnaden. Shimano 105 sis toen erop, Rolls zadel, Lok-pedalen, wit stuurlint, op laten meten bij Bioracer en van alles meegemaakt met de fiets. Had ik ‘m maar terug !

    Martin

  5. Wie weet of ik mijn oude Batavus professional waar ik in de de 80-er jaren mee gekoerst heb kan laten spuiten en labellen in de Batavus teamkleuren?

    Klaas.

    • Hallo Klaas,
      dat is zeker mogelijk. Tips hiervoor vind je op onze pagina: Nieuwe lak en verder.
      Bedenk wel dat je op deze manier een stukje van jouw persoonlijke herinnering inruilt voor iets dat mogelijk veel minder of zelfs helemaal geen onderdeel uitmaakt van jouw geschiedenis en dat je dit niet meer ongedaan kunt maken.
      Groeten,
      Thomas en Bart

  6. Ik heb er ook nog zo één, staat in Zweden bij mijn familie waar ik toch minimaal eenmaal per jaar kom. Kan dan zo overstappen van de inmiddels carbon fiets die ik thuis heb. Heb hem daar inmiddels 15 jaar geleden heen gebracht. Mijn zwager is er door aan het racefiets virus verslaafd geraakt en heeft inmiddels een eigen fiets. Zijn vriend heeft op deze hollandse racer ook de eerste beginselen van het racefietsen opgedaan en heeft er de Vasa loipet voor fietsers mee gereden en daarna ook zijn eigen fiets aangeschaft.
    Moet inmiddels wel wat onderhoud gaan uitvoeren.
    Is er iemand die weet welke draad er in de crank zit, Italiaans of BSF. Kan dan volgend jaar de juiste spullen meenemen en daarna weer even vooruit. Frame is onverslijtbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>