Reacties

De Gazelles van Theo — 2 reacties

 1. Update! Afgelopen Pasen hebben we een rondje Ardennen georganiseerd en ik ging mee als mechanieker op de bovenstaande Champion Mondial. Omdat ’t in de Ardennen niet alleen bergop gaat maar zeker ook bergaf kon ik mooi de rijeigenschappen van dit stalen ros aan een nader onderzoek onderwerpen.
  Welnu, de Mafac remmen voldoen uitstekend (anders had ik hier niet gezeten 🙂 en afdalen met bepakking blijkt geen zenuwslopende activiteit te zijn: Met snelheden van boven de 60 km. per uur blijft de fiets makkelijk te controleren. Tenminste, zolang je je handen niet van ’t stuur haalt! Want zodra ’t stuur losgelaten wordt begint ’t frame te zwabberen en ’t voorwiel alle kanten op te slaan. Nou is dat bij afdalen natuurlijk geen probleem want dan moet je zowiezo je vingers bij de remmen hebben, maar ook op vlak terrein kan je met bagage maar beter niet al fietsend een banaan uit je koerstruitje vissen…… Ook bij schakelen voelt de fiets niet strak.
  Vreemd, want de wiellagers hebben geen speling en ook ’t balhoofdlager loopt spelingsvrij. De bagagedrager zit goed vast etc. etc. Waarom de fiets zo onrustig is als met bagage wordt gereden is mij een raadsel.
  Al met al was ik blij dat ik met deze fiets ’t avontuur ben ingegaan: De spatborden bleken gezien ’t weer van onschatbare waarde!

  Hier een sfeerimpressie: http://www.youtube.com/watch?v=nFl9R1CO4-Q

 2. Hallo Theo,

  Dat je Gazelle G zo onrustig is bij afdalen, kan aan veel dingen liggen. Maar dat weet jij ook wel.
  Ik noem maar wat.
  Alleen bagage achter:
  Wat bagage aan lowrider voor zou kunnen helpen, maar in filmpje lijk je niet al te veel bagage te hebben.
  Of juist wel, gelet op je daalsnelheid?
  Rechtheid wielen:
  Met commandeurs op onderbuis heb je 1 hand aan stuur tijdens schakelen, instabiliteit zou kunnen duiden op slagje in wiel(en).
  Rechtheid frame:
  Lopen wielen goed in lijn?
  Stijfheid frame:
  Zit denk ik wel goed, want frame is niet al te groot.

  Groet,
  Jouke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>