Reacties

De JNA van Tarzan — 21 reacties

 1. Ha, ik hoor nèt wat de beste man vraagt voor dit uitgewoonde tuinhek. Als die prijs niet gruwlijk omlaag gaat vrees ik ’t ergste.

  ’t Is een interessante fiets maar in deze staat…………….

 2. Theo,het is wel echt een waanzinnig mooi tuinhek. Ben bij Fred een keer gaan kijken en heb meerdere keren met hem gemaild. Maar hij vraagt echt veel te veel geld voor een niet zo courante fiets. En dan bedoel ik een rooitje teveel…

  • Beste Theo,en Wouter

   Een beetje respect voor deze fiets uit 1953 zou zeker op zijn plaats zijn, De enigste reden om de fiets weg te doen is om er iemand blij mee te maken die er WEL verstand van heeft,en er nog lekker op wil toeren ,vandaar dat ik de expertise heb gevraagd betreft de prijs van Thomas en Bart.Wat de vraagprijs betreft voor 1000 euro minder wat Wouter voorsteld, zou ik hem gratis weggeven , maar dat is nou ook weer niet de bedoeling.

 3. Beste Fred,

  Theo als fietsenmaker c.q. goochelaar gespecialiseerd in oude stalen racefietsen van MacBike en ik als verzamelaar van oude voornamelijk Amsterdamse racefietsen hebben meer verstand van oude Amsterdamse racers dan jij wellicht zal kunnen vermoeden.
  Voor deze fiets heb ik zeker respect. Voor jouw vraagprijs ligt dat wat anders. 1500 euro vragen voor een racefiets die niet erg courant is en waar nog zeer veel aan moet gebeuren om hem rijdend te krijgen (alle lagers opnieuw invetten, alles poesten, nieuwe binnen/buitenbanden, nieuwe kabels, afstellen, nieuwe remrubbers etc.) is gewoon niet echt reëel. Misschien wel een tikkeltje opportuun, of misschien wel een beetje onsympathiek vandaar dat Theo kiest voor de laagdunkende benaming “tuinhek”:-)
  Aangaande de vraagprijs van jouw JNA zullen Thomas en Bart dat kunnen beamen. Zij zijn volgens mij net als ik gek van oude (Amsterdamse) racefietsen en ook vooral van de niet zo courante merken zoals Aandewiel, JABO en Germi. Voor een extreem zeldzaam exemplaar van RIH in concoursstaat met racehistorie worden wel eens dit soort prijzen gevraagd (en betaald) maar voor een JNA of iets dergelijks heb ik dat nog niet zien gebeuren. Jammer van al dat stof…

  • Beste Wouter,

   Begrijp je frustratie dat de fiets niet voor het door jou geboden bedrag verkocht word,

   Betreft de staat van de fiets weet jij ook beter, Waar praat je over een nieuwe binnen en buitenband!!!!!! Fiets is in topcoditie,

   Wat de prijs betreft ben je OOK weer niet goed geinformeerd
   en is het kwartje bij jou nog steeds niet gevallen,

   De vraagprijs is na overleg besproken met Thomas & Bart, maar het is altijd wat een gek er voor geeft en nogmaals emotionele waarden spelen hier niet in mee.

   Nog een tip, Voor een mooi tuinhek moet je bij de Gamma zijn !!!!!!!!!!!

   Het gaat je goed.

  • beste Wouter, net als jij verzamel ook ik koersfietsen gebouwd in Amsterdamse ateliers. Hoewel ik mijzelf geen ‘veer in in m’n reet’steek, denk ik dat ik meer verstand van dat onderwerp heb als jij. Als zogenaamde kenner zak je bij mij behoorlijk door de mand. Je hebt het bijvoorbeeld over ‘nieuwe binnen- en buitenbanden’: fout! Op deze fiets zitten en behoren dus tubes. Je grootste blunder is wel dat je Germi als Amsterdams merk opvoert! Germi kwam dus uit Hilversum! Ik geef je even wat huiswerk op: de Amsterdamse merken uit de jaren 50 en 60 waren: Nieuwenhoff, RIH-Sport, Joco-Sport, Zieleman, Jabo-Sport, Stephi, Presto, Bergh-Sport, en Aandewiel. En nog even een héél belangrijk detail: deze Nieuwenhoff is niet ‘zomaar’een fiets maar hét karretje waarop één van de beste Mokumse wielrenners ooit, bovendien een Tourheld, namelijk Hein van Breenen op koerste.

 4. Beste Fred, Laten we het even bij de feiten houden. In mijn mailbox staan mails van jou waar jij het hebt over duizend(en) euro’s (ik vind het niet gepast om dat hier exact te benoemen maar jij het 3 keer verschillende bedragen genoemd en allen hadden ze 4 cijfers). In ons eerder contact koketteerde met diverse binnen/en buitenlandse kopers, collectes van een hier niet nader te noemen museum en een expositie op een beurs. Maar vooralsnog heb je die fiets nog steeds niet verkocht. Het is een mooie fiets, waar nog wat aan moet gebeuren (zoals duidelijk is te zien op de foto’s en ik ook heb gezien toen ik bij jou kwam) maar ook niet zo bijzonder (geen fiets die in de Tour de France heeft rond gereden) en niet meer waard wat mij betreft dan een paar honderd euro. Inmiddels heb ik al andere fietsen, had er graag op rond gereden. Een beetje een gematigde toon zou je in de toekomst nog eens kunnen helpen met een verdere verkoop. Met vriendelijke groet, Wouter

 5. Beste Andre. Ik lees jouw stukken altijd met veel plezier. Mooie Joco heb je onlangs gekocht overigens. Mijn bericht was een reactie op bericht van Fred. Die is pas veel later geplaatst omdat het lang heeft geduurd voordat mijn bericht is geplaatst door de moderators. Tubes zijn ook banden alleen een ander ouder type met ingenaaide binnenband. Geen nieuws hier toch..(Lijkt me overigens erg makkelijk een draadband leggen op een tubevelg). Mijn Germi uit 65 is gebouwd door Jasper Bouma. Jou als kenner hoef ik niet verder te vertellen wie dat is. De Jna van Tarzan is een mooie fiets met een mooie oude eigenaar maar geen Tour de France fiets en dito vraagprijs. Een kenner zou daar ook niet een paar duizend voor vragen of betalen

 6. DE JNA Story !!!!!

  Beste Wouter,
  Bedankt voor je reactie,
  Op gematigde toon even het volgende, met moddergooien komt niemand verder,
  maar wil toch even het een en ander rechtzetten hoe en waarom de doorjou geboden 200 euro en later 500 voor mij onbespreekbaar waren,

  Zo als jij weet kon ik de fiets voor een groot bedrag in Engeland verkopen, maar de fiets moest en zal in Nederland of Belgie blijven.de geboden prijs bleef echter in mijn achterhoofd.

  Vandaar dat jij na veel mailen en bezichtiging 3 maal een ander bedrag heb gehoord waarvan de laatste inderdaad vier cijfers had nl 1000 euro.

  De collecte voor een aankoop door een museum was ook een serieuse optie maar strande na een tijdje ( wat een respect voor deze man )

  Blijft nog over de expositie in Belgie die helaas niet doorging!
  Als allerlaast nog een citaat uit mail verkeer van jou,

  Dinsdag 11 sept 2012,

  Je kan we zeggen dat dit een indrukwekkende fiets is, Ook gezien de history en prestaties van Hein de Tarzan.

  Jou racefiets is eigenlijk een veel leukere oudere en mooiere fiets dan een Zieleman,

  Hij ziet er echt ongelovelijk mooi uit voor zijn leeftijd Prachtig die verchroomde
  voorvork en achterbrug en die aparte kleurstelling Al die details zijn echt om te watertanden Zo Mooi!!!

  Schitterend ook die reactie van Andre Stuyversant aangaande de autenticiteit
  van de fiets !!!!!!!!!!!!!!

  Wouter dit was het allerlaatste over de fiets van Hein.
  Hij gaat weer in de zak voor de winterslaap…

  Het gaat je goed
  Met Vriendelijke Groet
  Fred.

 7. Pfff, wat jammer dat er zoveel tijd verloren gaat met feitenopsomming en deze fiets na alle bewezen diensten ondertussen staat weg te kwijnen. Zoek er snel een liefhebber/verzamelaar voor (Wouter is er toch echt 1 weet ik uit ervaring). De prijs; wat de gek ervoor geeft, maar die 500,- is naar mijn mening zo gek niet (ik laat ‘m er in elk geval graag voor aan een ander). Mijn JNA uit “53 kocht ik, van een niet nader te noemen beroepsrenner uit de jaren ’50, voor een 8 tientjes en goede fles wijn…… en is daarmee in een goed nest terecht gekomen tussen andere fietsjes die in het verre verleden serieuze prijzen hebben gewonnen. Ebay is gelukkig ongevoelig voor oud Hollands staal dus zal ie tzt wel een warm Nederlands nest vinden mag ik hopen.

 8. ik zit nog steeds met de zelfde vraag over Jan Nieuwenhoff uit de tweede boomdwarssrtaat 14 mijn opa heet ook zo heeft daar een fietsenzaak gehad maar is in 1938 overleden en de Jan Nieuwennhoff die hier beschreven staat in 1964 vandaar mijn verwarring???? wie is nu wie.Ik heb archief kaarten met ie gegevens erop .Nu is mijn vraag is er iemand die ook van zijn prive /gezin iets weet .Dit is volgens mij de enige manier op heet zeker teweten Ik hoop dat iemand hier een antwoord of een tip voor heeft

 9. Begin 2012 schreef ik een verhaaltje voor Vintage racing bikes from the Netherlands
  dat geplaatst werd op de site klassieke Nederlandse Racefietsen.
  Het stukje werd in he Engels geschreven vanwege de internationale doelgroep.

  Inmiddels heb ik weer wat meer tijd en besloot onlangs om het verhaal terug te vertalen naar het Nederlands, maar dan wel in de oorspronkelijke uitgebreide vorm.
  Het heeft nu als titel: ”Geen roemloos eind voor een Zieleman”.

  Helaas zullen de lay-out en vele van de leestekens t.g.v. de beperkingen van deze reactie-kolom verloren gaan. Hier en bijgaand vast een korte intro (Trailer) m.b.t. het stukje.
  Onndergetekende heeft nu ook wat beeldmateriaal voorhanden.
  Indien interessant genoeg voor de site dan graag even een email adres waar ik de PDF versie naar toe kan sturen.

  Geen roemloos eind voor een Zieleman.

  Mijn eerste Zieleman kocht ik in het midden van de zeventiger jaren, de Reggestraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Een karretje dat speciaal door Ko werd gebouwd en zoals gebruikelijk voorzien van het cursieve opschrift op de bovenbuis “type special” . Ruim veertig jaar later, heeft het woord special en de naam Zieleman, in meerdere betekenissen van het woord, nog steeds niets aan waarde ingeboet.

  Voor de duidelijkheid: alle door Ko gebouwde frames droegen dit opschrift. Marketing was nog niet uitgevonden, maar Ko wist zijn fietsen toen al als iets speciaals in de markt te zetten. En ja, zijn frames waren dan weliswaar niet buitengewoon speciaal, maar dan toch zeker wel de manier waarop Ko zijn handel dreef vanuit zijn werkplaats.

  Winkel en werkplaats
  Anders dan het opschrift op zijn fietsen was Ko wars van speciale behandelingen voor welke klant dan ook. Bij binnenkomst in zijn winkeltje werd iedereen steevast begroet met “ goeden dag heer”, benadrukkend dat iedere kerel voor hem een heer was. En als Ko de soldeerbrander of andersoortig stuk gereedschap opzij legde en dan eindelijk zijn handen aan een poetsdoek afveegde kwam de vraag; Waarmee kan ik u helpen heer. Voor de klant was geduld echt geen overbodige luxe, immers hij runde de winkel vanuit de werkplaats waar hij altijd, zo niet met de gasbrander, dan wel met ijzerzaag, een vijl of anderszins doende was.

  De tour in Scheveningen 1973
  Wij hadden het thuis om het maar voorzichtig te zeggen niet breed. Het bezit van een fiets voor het onderhouden van een krantenwijkje was al heel wat. Maar, eind zestiger jaren kwam ondergetekende door ‘’toeval’’ in het bezit van een tweede hands racefietsje. Dat wil zeggen, een tot racefiets omgebouwd supermarktkarretje. Zoals een maatje het destijds noemde, ,,een Tsjechische bokkenwagen” anno 1966 van V&D. Er zat inderdaad een racestuur op, maar verder….

  Graag uw reactie
  Ron de Bruin

 10. TARZAN
  Vandaag een oud wielrenner gesproken …met een prachtig verhaal over Tarzan Hein van Breenen.
  Vroeg of ik wist hoe Hein aan de naam Tarzan kwam ? ………..ik wist het niet.
  Hij vertelde dat Hein van Breenen bij een wieler wedstrijd bij Kraantje lek…..op een geven moment een schuiver met de racefiets maakte……..hij kon zich nog net aan een tak. van een boom vast grijpen………..sindsdien was het in peloton……TARZAN.

 11. Die verhalen over het wel en niet waard zijn van hein zijn fiets vind ik een beetje ,vernederend ! helemaal als iemand het nog een tuinhek noemt
  op dat zelfde tuinhek heeft hein toch maar de tour de france gereden !
  ik heb hein persoonlijk gekend want mijn moeder haalde de groente bij zijn vader ome hein ! en omdat wij arm waren bewaarde ome hein altijd een stekkie voor me ! als ik dan uit school kwam stond hij in de ingang van de winkel en dan heee slimme kom eens hier en dan sneed hij het burse er af
  en die kreeg ik dan ! maar dat verhaal van die naam tarzan trek ik in twijfel , hij heeft die naam gekregen omdat hij knecht was , en de achterblijfers op moest halen , hij was een fijne man voor ons want dan mochten we s’avonds mee op de fiets naar muiderberg en weer terug
  en dan zei hein ! zo jongens ik ga nou rijden en wie van jullie het eerst in de korte konningstraat aankomt die krijgt een norico en de rest kreeg een water ijsje !dat was bij paul en frans de ijs winkel ! hein kwan wel eens bij me toen hij in casa rosso werkte als schoonmaker , toen dacht ik wel eens hein , je had veertig jaar later geboren moeten worden ! dan had je ook miljonair geweest !
  maar het was niet zo ! voor mij en al de kinderen in de buurt was hij een hele fijne jongen ! zonder drukte omdat hij de tour had gereden in onze buurt was hein weer een van ons !

  Als er iemand nieuwsgierig is geworden mijn naam is joop peemen geboren korte keizerstraat 4 twee hoog
  ik denk dat dit een andere belichting is als over zijn fiets discuseren
  waarvan de meeste met weinig respeckt !!!!!!!
  diegene die over het tuinhek sprak , heft waarschijnlijk nooit op de fiets gezeten ! anders had de person een beetje meer respeckt gehad !!!!!

 12. De fiets van Hein heeft nu een plek gekregen De Drie Meren Race Specialist in Purmerend
  Is technisch weer in orden en start klaar
  De fiets staat naast de Locomotief van Jan Nolten en de RIH (was overgespoten in de kleuren van Raleigh) van Gerrie Knetemann
  Voor meer informatie Google De Drie Meren retro en oldtimer racefietsen

 13. Vraag over de JNA van Hein van Breenen

  De JNA is een grote maat 61 cm………..en dus veel te groot voor Hein
  Is dit wel de fiets van Hein van Breenen
  Of is dit een interessant verhaal van Fred ? .

 14. Na jarenlang stoffig op een zolder te hebben gestaan en een tijdje in een mooi museum in Purmerend is deze prachtige fiets gelukkig weer terug in Mokum en zal daar ook weer de nodige mooie rondjesrond de Amstel gaan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>