Joops Cornelo (deel 2)
Eerder berichtten we al over de Huissoon en Cornelo die Joop op de kop had getikt. We beloofden toen te rapporteren over de revisie van deze fietsen. Joop schreef:
Mijn eerste Cornelo kocht ik april 2010, en wat later bleek een bijzondere want hij had de geprofileerde (Gilco) buizen. Via Google kwam ik bij Peter R de Fiets (van Ravensbergen) en de oorsprong van de naam Cornelo gelezen, en dat de fietsen bij Henk Kokke vandaan kwamen uit St. Willibrord. Na het opknappen van de fiets had ik hem verkocht en daar eigenlijk spijt van. Door een crash van mijn harde schijf was ik de mailwisseling met de koper kwijt dus kon hem ook niet benaderen of hij de fiets ook gebruikte.
Januari 2012 zag ik een Cornelo te koop in Culemborg (zelf woonachtig in Rotterdam). Omdat de foto op de verkoopsite onduidelijk was kon ik niet zien of hij die geprofileerde buizen had. Er was al geboden maar ik belde de persoon op dat ik zijn prijs er voor wilde betalen en hem de volgende avond op kon komen halen. Dat was akkoord. De fiets opgehaald en thuis uitgebreid bekeken.
Inlichtingen gewonnen bij een Campagnolo specialist en verzamelaar m.b.t. de opbouw van de fiets. Want hoewel hij geen geprofileerde buizen had was het wel een bijzondere Cornelo met Columbus SLX buizen. Er zat ook een sticker op van Cicli Cornelo in Putte Belgie. Dat begreep ik niet, ik dacht (zie ook eerder) dat de Cornelo’s bij Henk Kokke Sport werden gemaakt. Later begreep ik dat in Putte de zaak van Corné was gevestigd. Ik had een mailtje naar die zaak gestuurd met het doel om de historie van de fiets te achterhalen maar kreeg geen reactie. Later kwam ik er achter dat die zaak niet meer bestaat. Van het bedrijf uit St. Willibrord kreeg ik helaas ook geen reactie. De persoon uit Culemborg had aangegeven dat de fiets ongeveer 20 jaar moest zijn.
Dan de fiets met zijn bijzondere opbouw:
De crankset was Campagnolo C-Record en had 1 bladboutje dat vanaf de andere kant losgemaakt moest worden. Z.g. hidden crankbolt. Ook het bracket en zadelpen was van het C-Record type. Met het balhoofd was ook iets bijzonders. Het had 2 rubber ringen en na verwijdering van die ringen zaten er kleine gaatjes om vet door te voeren naar de kogels. Zodat je kom smeren zonder te demonteren. Ook de remgrepen waren bijzonder met de naam Campagnolo er op maar zonder typeaanduiding. De Campagnolofan vertelde dat deze remmen in het laatste productiejaar (1994) van de C-Record periode gemaakt werd en niet standaard bij iedere Record groep geleverd werd. Als verzamelaar wilde hij die delen graag van mij overnemen indien ik het kwijt wilde maar gaf mij het advies om de set compleet te maken (achterderailleur was Veloce en 1 naaf was niet van de serie C-Record) en dan jaren bewaren dan werd het alleen maar meer waard.
Mijn passie is echter fietsen op te knappen en ga niet voor het grote geld dus hoewel een goed advies ben ik aan de slag gegaan om de fiets die schreeuwde om een opknapbeurt aan te pakken. Dat heb ik dan ook met plezier gedaan, want het was veel werk. De lak rond het bracket was erg gebladderd en kon je op sommige plaatsen er zo af vegen. Na schuren en gronden heb ik besloten dat hamerslagblauw te maken. Toen de fiets geheel opgeknapt werd was het weer tijd om afscheid te nemen en te verkopen. Gelukkig werd er een fietsliefhebber gevonden en wel de Campagnolofan die mij bijgestaan had met Campagnolo info.
Het artikel nog eens gelezen en een foutje ontdekt. Dat van het jaar 1994 betreft niet de remgrepen maar de remhoeven.
Het frame van deze fiets is naderhand naar oud renner Frits Hoogerheide gegaan.
Groet Joop
De fiets is nu in mijn bezit heb hem gekocht al kaal frame en na eigen inzicht opgebouwd.
Het bracket is nog steed hamerslagblauw.
Gr Rob