Reacties

Serier Giant van Theo — 7 reacties

 1. Ik sprak onlangs een gewezen wielrenner die met een door Serier gebouwde Serier gekoerst heeft. Die vertelde me dat ’t zogenaamde ‘Serierpatent’ niet het bovengetoonde gesmeedde kroonstuk is maar een verlengde binnenbalhoofdbuis met een bus als spacer tussen de stelmoer (= bovenste conus) en de borgmoer, je weet wel, die je met sleutel 32 moet aandraaien. Dit zou een stabilere voorkant genereren.
  Een tijdje terug heb ik een Giant Peleton Lite met zo’n verlengde (of beter gezegd, een te lange) binnenbalhoofdbuis met bus opgebouwd voor een klant in de rijwielzaak waar ik werk. Stom genoeg genoeg geen foto’s van gemaakt maar je ziet ze af en toe opduiken op Marktplaats.nl
  Hier een voorbeeld (van Marktplaats geleend): https://imageshack.com/i/173f9bp Let op bus (hier aluminiumkleurig) tussen ’t frame en de stuurpen!

  • Het is dus tot nu toe onduidelijk of Peter Serier een vinger in de pap heeft gehad bij ’t ontwerp van mijn Superlite. Inmiddels heb ik er een vacantie in Noord-Italië en Zwitserland mee achter de rug en ik kan hier eenieder verzekeren dat Giant Peleton Superlites fantastische fietsen zijn, geconstrueerd met oog voor detail (verstevegingslippen om ’t remmannetje bij de achterbrug en aan de binnenkant van de vorkkroon, altijd een goed teken) en met een Italiaanse geometrie (beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen….) dus corrigeren tijdens bochtenwerk is een fluitje van een cent. Voldoende stijfheid voor de snelste afdalingen; bij bruut remmen blijft de fiets stabiel, altijd fijn in de bergen haha!

 2. Dus er is nog wel appreciatie voor een Giant Superlite!!!! Ik kwam er laatst eentje langs de kant van de weg tegen en heb hem / het / haar meegenomen.
  Niet aan de straatstenen kwijt te raken! Dan is het simpel voor mij; bewaren tot er betere tijden aanbreken. Misschien ga ik er zelf nog wel een paar kilometers op maken.
  Bij interesse gewoon mailen.

 3. Ik heb een soortgelijke giant als hierboven maar dat met de handtekening van peter serier op de buis. (fabrieksmatig erop gespoten) Groen wit rood en is een reynolds frame…een reynoldsframe?? van giant?? ja echt waar, er staat ook giant gegraveerd op de achtervork net zoals deze hierboven. Dus serier heeft daadwerkelijk frames gebouwd voor giant…. ik neem wel aan in Nederland en niet in Taiwan…. Ik kom pas volgende week weer thuis dan maak ik wel een fotootje.

 4. Nou, we zijn eruit! Hier een link naar de Giants met ’t ‘Serier patent’ (ahum, zo wordt ’t genoemd in de wandelgangen want Giant zelf noemt ’t ’n ‘Highring’.
  ’t Blijkt dat de bovenbuis van de Giantframes licht ‘slooping’ zijn maar dan naar de balhoofdbuis toe. Om toch horizontaal met de zitbuis uit te komen is er bovenop de stelconus van ’t balhoofdlager gewoon een hele dikke spacer tussen de stelconus en de borgmoer gezet.
  Ik heb nu zo’n Serier Giant Peleton Superlite te pakken (foto’s volgen) en wat blijkt: De balhoofdbuis van het 1991 frame is 1 1/2 cm. korter dan bij het frame uit mid jaren ’80 (zie foto boven).
  Voor de rest hebben de frames dezelfde rij-eigenschappen, althans, ik merk geen verschil.
  Nogmaals, foto’s volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>