Van sport-eer en Alcyon rijwielen
Hoe de NWU-leiding de wielersport dient; van sport-eer en Alcyon rijwielen. Dit was de titel van een artikel dat verscheen op 27 mei 1936 in de Tribune. Met De sport geschaad, de eigen bouwers gepasseerd. Een “vriendendienst” aan Bontekoe wordt de toon van het artikel gezet. Maar, wat was er aan de hand?
Er werd in Frankrijk een wedstrijd voor amateurs georganiseerd en Nederlandse renners waren uitgenodigd om deel te nemen. De renners hebben natuurlijk het beste materiaal nodig om te winnen. De spullen van een amateur in die dagen waren over het algemeen piekfijn in orde. Toch heeft de leiding van de unie besloten nieuwe fietsen uit te delen.
Dit waren niet zomaar fietsen, nee, tot wanhoop van de auteur is er gekozen voor een Frans massaproduct uit de fabrieken van Alcyon. Cor Wals zei hierover: “Wat zijn dat voor sch…huizen? Weet je wat dat voor fietsen zijn? Daar rijdt de Franse arbeider op naar zijn baas, alleen zit er dan een plat stuurtje op.”
Een massaproduct is, zoals we weten, nooit op het individu afgestemd. De fiets van Adri Zwartepoorte was twee inch te laag. Waarom werd er toch gekozen voor een Frans product terwijl alleen in Amsterdam al zoveel goede framebouwers actief zijn? De Gebroeders Bustraan (Rih), M.A. de Jonge (JOCO), G. v.d. Berg (Champion), Aandewiel, J.C. v.d. Bergh, Sybrands (Slouqui). Zij bouwen niet alleen goede fietsen op maat, maar steunen de wielersport ook door te sponsoren, prijzen ter beschikking te stellen, te adverteren.De NWU diende hiermee de belangen van de wielersport dus helemaal niet.
Wat bleek de reden te zijn? Gerrit Bontekoe, lid van de sport-commissie was na zijn actieve wielercarrière een fietsenzaak begonnen. Omdat hij zelf geen frames kon bouwen, importeerde hij rijwielen van… Alcyon.
Reacties
Van sport-eer en Alcyon rijwielen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>