Wat is een klassieke racefiets waard?

Regelmatig komen er mensen op deze site die ons vragen: “Ik heb hier nog een oude … staan, wat is die waard?” (in plaats van de puntjes staat er dan Cornelo, Gazelle, Jonkers, Koga, Rih, Zieleman of willekeurig welk ander racefietsmerk).

Het is onmogelijk om van een oude racefiets zo aan te geven wat deze waard is. Vraag en aanbod moeten elkaar vinden. De prijs wordt dan bepaald door een heleboel factoren. Belangrijk zijn:

 • het merk
 • het model
 • de originele kwaliteit van de fiets
 • de staat waarin de fiets verkeert op dit moment
 • de maat
 • de afmontage (onderdelen)
 • vraag en aanbod
 • de plaats waar je ‘m aanbiedt

Maar dat zegt natuurlijk niet alles over de waarde. Helaas heeft iemand anders meestal weinig over voor de emotionele waarde die jij ergens aan toekent.

Wij houden van klassieke racefietsen
En we behouden dit rijdend erfgoed graag, daarom heeft Bart een collectie klassieke Nederlandse racefietsen. Helaas zijn ook onze ruimte, tijd en financiën beperkt, daarom kunnen we niet alle fietsen die we mooi vinden kopen of houden, daarom had Thomas een verzameling. We vinden het altijd leuk om te horen wanneer je een fiets weg doet. We zorgen namelijk graag voor een mooie toekomst voor klassieke racefietsen.

Wil je een oude racefiets verkopen?
Wij adviseren ‘m aan te bieden via de bekende websites, zoals Verkoop / interesse retro fietsen, kleding en onderdelen, Marktplaats of eBay. Zet er goede foto’s bij, wat voor onderdelen er op zitten, wat de framemaat is (gemeten van hart trapas tot bovenkant zadelbuis). Wat betreft de prijs: wat er voor geboden wordt is een reële prijs. Reken op 50 tot 150 euro (tenzij je echt iets bijzonders hebt, maar dat is dan meestal wel snel duidelijk aan de biedingen).

En die topprijzen dan?
We zien op internet vaak vraagprijzen waarvan wij steil achterover slaan. Reken er niet op dat je zelf dat soort prijzen kan krijgen. Wat daar achterzit:

 1. Het zijn vraagprijzen, het is maar de vraag of iemand dat er werkelijk voor betaalt
 2. De fietsen zijn geen opknappertjes, maar in tiptop conditie, helemaal af, niets meer aan doen.
 3. Het zijn Italiaanse fietsen, om voor ons duistere redenen is daar naar veel meer vraag dan naar Nederlandse
 4. Er zitten bijzondere onderdelen op, bijvoorbeeld een Campagnolo jubileum groep

Reacties

Racefiets verkopen — 87 reacties

 1. Beste lezer, Ik heb een prachtige rode ca 20 jaar oude Brands racefiets die in nog zeer goede staat is. Hij was van mijn overleden partner die er ca 3 jaar geleden nog op gefietst heeft.
  Kunnen jullie mij vertellen welke weg ik kan bewandelen om hem zo goed mogelijk te verkopen? Graag een berichtje!

 2. hey,
  ik wil mijn fiets niet perse verkopen. maar wil er graag meer van weten. Op de frame staat Bustraan Amsterdam en Campagnola. Ik weet eigenlijk alleen dat het een hele oude fiets is omdat mijn vader de fiets al heeft gekregen in zijn jongere jaren. Hopelijk kunnen jullie er wat meer over vertellen.
  ik volgde jullie mail link maar die pakt hij niet. dus hopelijk kunnen jullie mij jullie mail toe zenden zodat ik een foto kan terug sturen met wat meer details.
  groeten, Phileas

 3. hallo fiets vrienden ,kocht laast een Valk fiets uit Amsterdam. Geheel met Campagnolo. Kan echter nergens iets vinden over dit merk. Is er bij jullie iets bekend? Graag een reaktie,vast bedankt.

 4. Geachte redactie,

  Kunt u mij het adres geven waar ik eventueel mijn racefiets kan laten zien en informeren wat hij ongeveer waard zou kunnen zijn bij een mogelijke verkoop. Of bij aankoop van een andere fiets de mogelijke inruilwaarde.

  Bij voorbaat mijn dank voor de door u te nemen moeite.

  D.J.A.Westerhuis

 5. Hallo,ik heb een fiets gekocht van het merk gellini.
  Deze fiets is in Franeker gebouwd door ene jelle offringa
  De fiets is helemaal campagnolo afgemonteerd en heeft een bevestegingsplaats voor een wedstrijdnummer.
  Wie weet meer over de oorsprong en/of waarde?

  • Deze gellini is gebouwd door mijn vader “Jelle Offenga” in de tijd dat hij een fietsenzaak in Franeker had. Is volgens mij een Columbus frame die hoogwaardig is afgemonteerd..

   Houden zou ik zeggen!
   Groeten Jacob Offenga, Franeker

   • hallo jacob ,sorry voor de late reactie .de naam staat ook in het frame en het stuur .ik ben er heel blij mee en zal hem koesteren

   • Hallo Jacob,

    Ik heb een volledig verchroomde racefiets van Gellini aangeschaft (hier en daar nog sporen van blauwe lak. Ik denk dat deze chemisch ontlakt is en ooit Chromovelato is geweest).
    Nou ontbreken ook alle transfers maar ik kan geen enkele foto vinden van Gellini fietsen, ik wil deze graag weer in ere herstellen. Kunt U of iemand me helpen aan een foto van Gellini(s) ?

    Alvast bedankt,
    Guus

  • Het zou mijn oude racefiets kunnen zijn waarmee ik elite amateur wedstrijden mee heb gereden. De fiets was wit pink en chroom. Geheel was afgemonteerd met campagnolo. Jaren 90. Groetjes Thomas van der Greft

 6. Hallo , ik heb een bruine RALEIGH SUPER COURSE TT staan , 53 Reynolds frame ( sticker ook nog duidelijk te lezen ) Suntour V luxe versnellingen , zadel Motobecane Pullmann, Soubitel dynamo en remmen van Weismann 610 / Vainquer 999 . Hebben jullie enig idee van de waarde. vriendelijke groet Jos Fackler

  • Hallo Eef,
   Zoals je kan lezen hierboven, adviseren we deze fiets aan te bieden op Marktplaats, dan blijkt meteen of hij in trek is. Reken op een prijs ergens tussen 50 en 150 euro, maar dat had je vast ook al gelezen hierboven.
   Groeten,
   Thomas

 7. Beste mensen,

  ik begon met een peugeot tour de france uit 1975 die op de camping stond. Na vele ritjes ging ik eens kijken voor wat anders. Ik kocht toen )2004′ een rode raleigh uit om en nabij 1984, zo en waar ooit Ene Henny kuiper op reed.
  Voor die tijd nog nooit van gehoord maar ik begreep direct waarom iemand sneller kon, het had met het materiaal te maken.

  Zo werd mijn interesse steeds verder gewekt de afgelopen 10 jaar heb ik vele goede fietsen bereden maar niet een is zo goed als wat ik nu heb. het is een stalen fiets zonder poespas nee geen DUELL meer wat op mijn tweede plek komt in Hollandse fietsen echt vakwerk ook zeker waar. Geen van tuyl of gazelle champ mondial.Zelfs de moderne instapmodellen winnen het niet van deze fiets.Eerst was ik in het bezit van een schouten maar dit.. Ik heb het over een Jonkers Nog nooit zo makkelijk van den haag naar rotterdam gefietst na al die merken van cube tot aan specialized tot koga aan toe Ik ben er erg blij mee en Een aanrader voor iedereen die een stalen fiets wil.

  • Hallo Jos wilde vragen is die fiets van Cees Jonkers een extra uitvoering ,die jij hebt of zijn die allemaal zo goed te rijden ,ben er namelijk enen aan het zoeken ,en wilde graag van jou horen waar ik op moet letten bij de koop ,jij hebt ja goede ervaring

   met vriendelijke groeten Tony Max —– max7645( )gmail.com

 8. Ik ben in bezit gekomen van een Concorde TVT carbon aramide, egaal signaal rood met look pedalen, afgemonteerd mat campagnolo, de fiets is zo ongeveer in nieuwstaat, framemaat 58
  de fiets dateert van plus minus 1990-92
  wat is zon fiets ongeveer waard, lijkt veel op de vitus 979

 9. Hallo allemaal!

  Ik ben samen met mijn vader de schuur van mijn ouders aan het opruimen en er stond nog een Jan Janssen Sallanches Racer in prima staat in. Mijn vader (75 jaar) heeft hier altijd puur recreatief op gereden en is sinds 2 jaar gestopt met wielrennen en is overgegaan op de gewone fiets. Ik vroeg mij af wat zo’n fiets nog waard zou kunnen zijn. Ik hoor het graag! Alvast hartelijk bedankt voor de reacties!

  • Beste Ief,
   Top! Een richtprijs en meer tips voor het bepalen van de marktwaarde van je fiets, kun je vinden op: onze pagina over verkopen.
   Succes ermee! Groeten,
   Thomas en Bart

 10. Hallo,

  Ik heb nog een Pinarello staan met Campagnolo groep en Delta remmen.
  Het frame is niet zo mooi meer, chroom van voor en achtervork zijn roestig. Ik wil het frame opnieuw laten spuiten in een andere kleur. Is dat verstandig of moet ik de fiets origineel houden?

  Graag hoor ik van jullie. Groet. Hendrik

 11. Hallo mensen,

  Ik heb weinig tot geen kennis in dit sigment fietsen, maar ik heb een fiets staan waarover ik weinig kan vinden op internet. Iemand die mij kan helpen aan wat informatie? Betreft een 58cm Edoardo Bianchi. Fiets verkeerd niet in de allerbste staat.

  Alvast bedankt!

 12. hallo ik heb nog een heel oud frame van een presto staan ziet er nog mooi uit
  weet iemand misschien wat de richtprijs daar van is?
  en hoe en waar zou ik hem dan het beste kunnen verkopen?
  mvg Wieb

 13. goede avond ik heb nog een fiets in de schuur staan en heb geen idee of het nog waarde heeft.
  het is een
  raleigh triathlon
  reynolds 501.

  zou dit nog wat waard zijn ?
  mvg martijn

  • Beste Martijn,
   Zo’n fiets heeft esthetische, emotionele, gebruiks-, gezondheids- en mogelijk nog vele andere waarden, waaronder plezier en financiële.
   Meer over de geldwaarde lees je op een heel interessante pagina die wij hierover schreven. Deze pagina vind je eigenlijk heel eenvoudig door naar boven te scrollen.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 14. Hallo, ik heb een Bianchi vintage racefiets in celeste kleurstelling. Stalen Columbus Thron frame met verchroomde vorkpoten en achterbrug, 53 cm. Campagnolo afgemonteerd 16 versnellingen. Alesa velgen. Zadel Selle San Marco. Ik zou graag een idee hebben omtrent de waarde van zo’n fiets. Alvast dank!

  • Hallo Henri,
   We nemen aan dat je geïnteresseerd bent in de financiële waarde. Al onze tips op dat vlak verzamelden we op verkopen van racefietsen. Heb je die al eens gelezen? Je kan deze pagina makkelijk vinden door de link te volgen of via het menu bovenaan onze pagina, maar je zou natuurlijk ook gewoon naar boven kunnen scrollen.
   Wil je meer weten over de emotionele, gezondheids-, recreatieve, historische of gelukswaarde. Dan horen we graag nog een keer van je.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 15. Beste lezer, wie kan mij helpen aan een adres waar ik m’n Gazelle Champion Mondial Reynolds 531 AB ros kan laten opknappen? Omgeving Nijmegen.

   • Beste Laurens,
    Wij typten namens jou de woorden “Frans Versluis tweewielers” in Google. Daarbij kwam al snel een bedrijf op dat tegenwoordig BikePro heet, maar tot voorkort door het leven ging als Frans Versluis Tweewielers. Misschien kunnen zij je helpen.
    Wij zijn benieuwd naar wat je ontdekt.
    Groeten,
    Thomas en Bart

    • Frans Versluis Was een sportieve fietsenmaker uit Waddinxveen, in de tijd dat ik daar woonde, heb ik menigmaal in de winkel mezelf staan vergapen aan de Racefietsen van Peugeot, Jan Janssen en de “FV Racers” FV staat voor Frans Versluis.
     Hij kocht de frames in, en monteerde ze met mooie groepen af.. echt fietsen voor de liefhebber.. zelf had ik helaas nooit het geld om er een racefiets te kopen.. Mijn “Woonwerk-fiets” een RIH Alpha heb ik daar wel gekocht in 2007, toen heette het nog “Frans Versluis”

 16. Waar kan ik een giant pelaton verkopen? Heb er een hele nette (beetje stoffig en banden uitgroogt en plekje op stuurlinnen. Verder helemaal goed als nieuw. Wil deze graag verkopen. Heeft jaren boven werk bank gehangen in bijkeuken. Maar is nog helemaal perfect. Eigenlijk nieuw. Fiets is groen geel en wit.

 17. Staat precision build light op frame. Is denk echt iets voor life hebber! Straalt er van af dat bijzondere fiets is. Reden verkoop, eigenaar niet ik heft fiets jaren terug gekocht werd ziek. Nooit gefiets. Verkoop deze voor overblijvende aude vrouw die mij wou geven. Omdat altijd met fietsen bezig ben. Heb dit niet aan genomen. Maar verkoop voor haar. Fiets is als nieuw. Max 15 kilometer gefiets door mij. Rijd heerlijk!

 18. Wij van het stadion De Goffert willen de oude historie graag vast houden, in het stadion van 1939 zat een wielerbaan en nu zoeken we een oude baanfiets om deze op te hangen in onze publieksruimte.
  Heeft U een oude baanfiets, hij hoeft niet of juist niet mooi te zijn gun ons dit aandenken. Met dank

 19. Hallo mijn naam is Dustin Bos mijn vader is 2 weken geleden overleden en was bezig om de box op te ruimen ik kom uit een wielren familie mijn vader ze broer joopie Bos Dee mee aan de tour de france en andere wiel ren wetstrijden een achter neef van mijn vader heet Theo Bos de zoon van Jan Bos mijn vader ze broer joopie Bos was een goede vriend van gerrie knetemann vertelde mijn vader hun waren jeugt vrienden gingen altijd samen fietsen alleen de broer van mijn vader is nooit doorgebroken gerrie wel dus toen ik bezig was om de box leeg te ruimen kwam ik een geweldige Rih super course racefiets tegen die in zeer goede staat is met het serie nummer 84091 op het stuur staat france voorzijde achter zijde stronglight zou iemand mij kunnen helpen

 20. Ik heb een witte Loverdi stadsfiets voor heren, hij is volgens mij ingoede staat alleen de achterband loopt langzaam leeg.
  Wie heeft er interesse in deze fiets en wat kan ik er voor vragen? de opbrengst gaat geheel naar alpe d’huzes! ophalen in Chaam Noord Brabant

 21. Hey, ik heb een geheel originele Concorde Aquila in heeeeel goeie conditie met Campagnolo-groep (verzet, tandwielen, remmen) en Laser wielen. Deze fiets is van belgische makelij denk ik. Lijkt mij een fiets van eind ’80 begin ’90.
  Wat zou de waarde kunnen zijn van deze fiets?

 22. Ik heb een wit vintage origineel Conor zadel San marco Bernard Hinault dat nog in de originele doos zit. Het zadel is enkele tientallen jaren oud en niet gebruikt. Als ik dit wil verkopen, wat is dan een richtprijs?

 23. Is er nog iemand opzoek naar een EROBA racefiets.
  een fiets met een voorvork die elke trilling opvangt.
  Je handen aan het stuur voelen geen trilling.
  Laat van u horen.
  Luc de Vries, Memlinckstraat 29, 3141 XM, Maassluis.
  ldevries@caiway.nl

 24. Heeft er iemand nog oude fietskleding en onderdelen koop. Ik heb een oude Chinetti racefiets gereviseerd, ik zoek oude schoenen, pedalen en fietskleding

 25. Ik hebeen magneet racefiets te koop.heeft 12 versnellingen en is helemaal orgineel.moet wel een beetje opgeknapt worden en een paar nieuwe bandjes moeten eromheen.

 26. Klassieke racefiets, +/- 40 jaar oud merk Motobecane, maat 60 cm, heeft lange tijd stil gestaan, frame in goede staat, shimano afgemonteerd, maar deze delen zijn wel roestig, wielen zijn nog goed, bevatten nog alle spaken.

 27. Ik ben op zoek naar een originele Presto racefiets of frame, framehoogte 58 cm.
  De lak dient wel in mooie staat te zijn.
  Wie heeft of weet zo’n Presto fiets/frame te koop?
  Dank alvast!

  Mvg Cor

  • hallo Cor, zie mijn reaktie bij het artikel over het merk Presto. er staat er 1 op Marktplaats maar ik weet niet of het frame groot genoeg is.
   Robin.

 28. Ik heb hier een Gazelle Champion mondial reynolds 531 dames racefiets uit 1990 staan. Wat zou ik ervoor kunnen vragen?

 29. Jullie lijken overal op te reageren, wat vriendelijk. Zelf heb ik een Amsterdamse RIH met spatbordoogjes, tweedehands gekocht en die zal nu bijna 35-40 jaar zijn. Oorspronkelijk afgemonteerd met shimano 105, inmiddels zit er veel dura ace 8 speed op. De originele voorvork is vervangen door een aluminium exemplaar. Ik weet niet of het helemaal reynolds 531 is, dan zat er toch een sticker op met 531C ? maar dat weet ik niet meer zeker. Op wat lakbeschadigingen en roestplekjes bij de lugs na, is het frame in zeer goede conditie. Kun je iets zeggen over de waarde ? Het bracketlug is geen gietlug en van de overige weet ik het niet goed, maar de overige zijn wel gepunt met een sierlijk gaatje, de randen zijn ook zwart omlijnd, maar dat maakt het nog geen gietlug

 30. Mijn vader heeft nog een originele caballero racefiets uit de jaren 70 weet iemand wat deze nog waard is alles origineel zelfs de lak groet dennis

  • Beste Dennis,
   Zo’n fiets heeft esthetische, emotionele, gebruiks-, gezondheids- en mogelijk nog vele andere waarden, waaronder plezier en financiële.
   Meer over de geldwaarde lees je op een heel interessante pagina die wij hierover schreven. Deze pagina vind je eigenlijk heel eenvoudig door naar boven te scrollen.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 31. Ik heb een Roger de Vlaeminck racefiets. Uit 1978 of 1979. Kleur blauw met gele letters. Balhoofdplaatje met foto van Roger met Belgische vlag. Gekocht bij Gerard Vianen in Bodegraven die korte tijd racefietsen verkocht. Is dit een GIOS uit Torino Turijn? Met toeclips. Ben van plan om ‘m op te (laten) knappen.

 32. hallo heeft hier iemand info over een originele halfords fiets frame dat toch wel minimaal 50 jaar oud is.
  in de verchroomde voorvork staat met een sierletter de h (van Halfords) graag info over het merk halfords .
  je schrijft het precies eender als de winkelketen halfords

 33. Ik heb een Gazelle racefiets die is uitgegeven bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Gazelle. Weet iemand ongeveer de waarde daarvan???

 34. hallo, ik heb een presto pro aluminium racefiets van ongeveer 14 jaar oud, nu wil mijn zoon gaan fietsen, maar de versnelling blijkt stuk te zijn, heeft u enig idee of dit gerepareerd kan worden? volgens de fietsenwinkel waar hij geweest is, kunnen ze niet meer aan dit onderdeel komen, maar het lijkt me ook zonde om hem weg te gooien.

 35. Beste,

  Mijn schoonmoeder heeft de schuur opgeruimd en daar hebben we een gazelle champion Mondial A frame vandaan getoverd in prima staat. het framnummer is 3217586 wat mij leert dat die uit 1979 is. Nu heb ik hem op marktplaats gezet maar word ik overspoeld door berichtjes alleen heb ik geen idee wat die waard is. Weet iemand een plek waar ik hem eerlijk kan laten taxeren? Liefst in de buurt van alphen ad rijn (tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en dan haag). Alvast hartelijk bedankt.

  Mvg, Erik

 36. Ik heb mijn racefiets Koga Miyata “superwinner” op marktplaats gezet en word overdonderd door berichten. Dat had ik niet verwacht. Maar wat is een reële prijs om te vragen?? Klein frame (ik ben zelf 1.66m),met shimano onderdelen+km-teller. Er zitten 2 stickers op: 1 met HM-2 ..Manka en 1 met FM-2 …lite.

 37. Hallo
  weet best het een en ander van oudere stalen racertjes
  Echter nu iets opgedoken waarvan ik echt niets kan vinden
  misschien dat een van u al genoeg heeft aan een nummer op de bb..M0B08206
  heeft wel het bekende stropje boven van een c.mondial om de zadelbuis
  bvd Klaas V

 38. Te koop voor de verzamelaar van klassieke racefietsen: een originele, speciale editie, Jan Janssen racefiets uit 1970, gefabriceerd ter gelegenheid van het behalen van zijn wereldtitel. Merk: Jan Janssen. Compleet met originele afbeelding van Jan Janssen, goudkleurige remmen, ouderwets wit stuurlint, toeclipsen met leren riempjes en draadbanden, een fiets in originele staat en in goede conditie. Frame maat: 53. Er zijn hier en daar wel kleine stukjes verf van het frame af, het is tenslotte een gebruikte fiets. Een goed onderhouden ketting (en schakels) in zeer goede staat en als nieuw. De achterderailleur is van Suntour SVX.

 39. Ik heb een van tuyl VT680 staan. Betreft een wit frame met rood blauwe strepen. Kan iemand mij hier iets meer over vertellen?

 40. Ik heb een goudkleurige Benotto 800 EX racefiets (in 1984 verjaardagscadeau). En slechts geringe km ermee gereden.Daarna nooit meer op gereden. Fiets hangt aan haken in mijn droge bijkeuken. Op het frame staat 2 vignetten o.a Paris-Roubaix en op de andere Marca Depositata , Fabribbrica Biciclette BENOTTO TORINO Op de velgen staat op een etiket AMBROSIO 19 EXTRA Made in Italy. Kunnen jullie mij berichten wat de waarde van mijn fiets is?

 41. Hallo, ik heb een originele door Zoon gebouwde sporttandem, in goede staat. Nog niet geplaatst op andere sites. Ik wil hem graag kwijt aan de ware liefhebber. Wie helpt mij?

 42. ik heb een Holdsworth special 82
  rood van kleur. hij bevat een shinamo 105 derailleur. de wielen zijn van campagnolo
  de trappers en de tandwielen zijn van G.S. Campagnolo. de remmen zijn van G.S. Campagnolo en de remmen op het stuur SLR shimano Exage Action.
  een hele boel informatie
  Mijn vraag is wat is deze fiets waard?

 43. Hi, I have a very well working Vittorio Populair (blue and white) which works perfectly! Is there interest in this bike? How much is such a piece worth? Thank you

 44. Ik heb een Gazelle Tour de France, helemaal origineel, ergens van begin jaren ’80. Het framenummer op het mannetje van de achterrem is 4110316. Volgens de Gazelle-lijsten zou het dan gaan om een exemplaar ui 1994, maar dat is onmogelijk met deze onderdelen en dit uiterlijk; hij is identiek aan exemplaren van rond 1980. Maar ik wil het graag precies weten; kan ik ergens betere lijsten met Gazelle framenummers raadplegen?
  Alvast dank voor de moeite,
  Groet,
  Michiel

 45. Leuk dat deze website bestaat. Ik heb het stuk over verkopen en het stuk over Jan le Grand gelezen omdat mijn vader zijn le Grand fiets wil gaan verkopen.

 46. Hallo allemaal,

  Ik heb een colnago titanio art decor van 1997! Deze fiets zou enkel in 1997 zijn gebouwd met een oplage van slechts 100 (althans wat ik erover heb kunnen vinden) helaas zitten er enkele lakschades (chips) op het frame en overweeg ik deze te laten restaureren. Zou dit qua waarde de moeite waard zijn? En wat zou deze fiets in top staat waard zijn?
  Misschien dat er iemand mij iets kan vertellen over deze fiets.

  Gr Jan

 47. Hallo beste oldtimer verzamelaars ,
  ik bezit een herlakte koers wegfietspie zonder merk , wel staat er in het tandwiel GS . waarschijnlijk pre 1920 , ooit gekocht aan de betreurde Hein Senders nb bij de initialen GS staat ook een springende leeuw .kent iemand dit merk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>