Reacties

Het dateren van een Gazelle Champion Mondial — 67 reacties

 1. Hallo daar,

  Wie kan mij het volgende vertellen. Ik heb via Marktplaats een Gazelle Champion Mondial gekocht. Ben er helemaal weg van. Deze fiets heb ik van een oudere meneer gekocht. Deze was de eerste eigenaar. Hij wist niet exact mij te vertellen van welk jaar de fiets was. Hij dacht tussen 1988 en 1990. Het framenummer is 3280668. Kan iemand mij vertellen van welk jaar deze fiets komt? Het gaat om een AB Frame. Deze heeft de eigenaar geheel afgemonteerd met Shimano 600.
  Graag verneem ik van u.
  Met vriendelijke groet,

  Trotse eigenaar!

 2. Het is fijn om te zien uit welk jaar mijn Gazelle Champion mondial komt. Ik zit echter met een probleem. De lak van mijn fiets begint sterk te verweren en ik wil hem graag opnieuw spuiten. Via Gazelle geprobeerd om het kleurnummer te achterhalen maar zij verwijzen mij naar een dealer. Een dealer gemaild maar krijg geen reactie. Kan iemand mij helpen?

  • Hallo Dré,
   Goede spuiters hebben een apparaat waarmee ze de precieze kleur van elk voorwerp kunnen bepalen en een identieke verf kunnen maken. Er is vast nog een mooi plekje bij de trapas. Wij zijn benieuwd naar het resultaat.
   Succes,
   Thomas en Bart

 3. Goedemiddag, leuke website.

  Ik heb een Gazelle Mondial, maar weet niet exact waar ik het framenummer kan vinden.

  Er zit wel een sticker op met Reynolds 531, mogelijk helpt dat?

  Ben benieuwd.

  vr groeten,
  Rudolf

  • Beste Martin,
   Bedankt voor je reactie, deze vraag was hier al een keer gesteld door Rudolf en beantwoord door ons. Het framenummer van een Gazelle Champion Mondial staat op het bottom bracket, dus onderop bij de trapas. Voor zover wij weten werd hij altijd daar ingeslagen.
   Groeten,
   Thomas en Bart

  • Beste Ron,
   We geven de link niet voor niks, daarmee kun je zelf bepalen in welk jaar een framenummer is uitgegeven.
   Groet,
   Thomas en Bart

 4. Klopt de kleurtabel wel? Ik heb een matzwarte CM gehad, deze was echt ouder dan de tabel zegt. Ik denk dat hij van voor 1976 was, gekocht in 79 of 80. Helaas 8 jaar geleden frame en crank bij fietsenmaker gebracht toen deze failliet ging.

 5. Bedankt voor het posten van de links, leuk om te achterhalen hoe oud mijn fiets is. Nu heb ik nagenoeg dezelfde fiets als hierboven afgebeeld. Ik vraag me af welk model het precies is, kan iemand mij dat wellicht vertellen? Hij verschilt ten opzichte van de afgebeelde fiets in het feit dat de achterbrug en voorvork deels verchroomd is.

  Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie!

  Max

  • De fiets hierboven (die voor mij toch echt te klein was) betreft een A frame uit begin jaren ’70, 1972 als ik het me goed herinner. Bij Gazelle kon je destijds aangeven wat je wilde. Het half verchromen was een optie op de Champion Mondial waarvoor je extra moest betalen. Of jouw fiets een A frame of AA frame is kun je zien aan het mannetje in de (liggende) achtervork vlak achter het bottom bracket. Is het een staafje dan heb je een A frame, is het een vlindertje dan heb je een AA.

   Groet,
   Bart

 6. Hoi ik heb een gazelle champion mondial ab. Frame uit begin 90 alleen het framenummer komt niet voor in de lijst kan dit omdat deze fiets handgemaakt op mast gemaakt is? Ik hoor het graag van jullie, grt Robert

  • Hallo Robert,
   Het AB-frame was niet het topmodel en daarom denken we dat de kans klein is dat deze op maat werd gebouwd. Probeer het eens bij http://jvs.webklik.nl Hij is de echte expert op het gebied van deze fietsen.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 7. Hallo ik heb net mijn fiets eens bekeken Gazelle Champion Mondial AB-Frame klopt deze lijst met serienummers ook voor dit frame? Dan is die namelijk van 1983. En waar staat de sticker voor met Reynolds editie 531? iemand enig idee?

  Ivan

  • Hallo Ivan,
   Wat leuk!
   Reynolds 531 verwijst naar de set buizen die is gebruikt. Daar is online heel veel over te vinden.
   Groeten,
   Thomas en Bart

 8. – mijn eerste Champignon Mondial kocht ik begin jaren zeventig in Amsterdam, ivoorkleurig, een prachtfiets en ik reed een paar jaar fantastisch – deze fiets léérde mij Fietsen en was direct aanleiding van mijn volgende keuze een eigen fiets laten bouwen precies op maat : Peter Serier werd de bouwer, hij werkte toen bij Piet Peperkamp Amsterdam – dat werd de fiets waar ik tot 2002 op zou blijven fietsen, geheel Campagnolo afgemonteerd, superlicht, subliem ontwerp en in die tijd, eind jaren zeventig, ook super duur – Peter Serier had zo zijn eigen opvatting over het toepassen van Reynolds en ‘s-avonds in zijn werkplaats gaf hij zijn colleges in ‘fietsenbouwen’ terwijl hij de buizen schuurde tot het absolute minimum – jammer dat hij naar de achtergrond verdween, hij was een ‘real artist’ én ingenieur op de werkbank, de RIHjongens en hun vermaarde collega’s (waarover nu veel gepubliceerd wordt) ten spijt, Peter was de Master –
  – deze fiets werd in 2003 gestolen uit ons huis, een gerichte inbraak, het verlies voelde als het verlies van een dierbare -.
  – we zijn verhuisd naar Zutphen, ook een fijne stad, en daar heb ik in de buurt een tweede hands Champignon Mondial AB gekocht – half Campanolo Shimano afgemonteerd – is als nieuw en het rijdt als van ouds, bouwjaar begin jaren 90 – met wat verbeteringen, (o.a. een Sell Italia, heerlijk zadel) tot eigen fiets gemaakt en na meer dan 40 jaar op de pedalen nog steeds een hoog gemiddelde –
  – merk wel het grote verschil met de oudere typen van Gazelle, het frame is soepeler en op onregelmatig wegdek (Frankrijk) rijdt het confortabel en hard – lijkt wel of er invloed van Peter Serier is geweest in de latere modellen van de C. Mondial ? –
  – mijn dochter van 11 rijdt met mij mee op een jeugdfiets, een Japanse poging tot racefiets van staal voor kids maar heel goed om vanaf je 7e mee te starten en te onderzoeken of fietsen iets voor je kan betekenen, in ieder geval knalt ze er tegenaan en bikkelt met mij mee op de steile weg naar boven.
  – na de j.l. paasvakantie bleek dat er nu een echte fiets moet komen en ik ben op zoek naar een Champion Mondial kleine framemaat maar dat is moeilijk te vinden- wie heeft er iets staan of weet een goed alternatief ?

  • Beste Wouter,

   Ik weet niet of u nog steeds opzoek bent naar een geschikt frame? Maar ik heb een Gazelle Champion Mondial A-frame 55cm wat te klein voor mij is. framenr: 3175730 (1975) kleur Gebroken wit. Heeft u interesse?
   Vriendelijke groeten,

   Alain

 9. Hallo,

  Ook ik heb een vraag wat betreft het dateren van mijn Gazelle frame. Ik dacht dat ik een Champignon Mondial had, maar volgens mij is dat dus niet zo. Op het bottom bracket zit bij mij geen frame nr, maar twee langwerpige geleide sleuven voor de derailleurkabels. Geen plaats voor het frame nr, heb ook tussen de nokjes geschuurd, maar niets.Aan de zijkant staat wel dwars GAZELLE ingeslagen. Ik weet iig dat het een AB frame is met Reynolds 531 buizen met double butted buizen; volgens mijn oom. Die had hem in de begin jaren negentig zelf opgebouwd met Shimano 1055, 600 6403 remmen en een dx 650 achterderailleur. Dat is 1993 volens mij, maar het framenr kan ik dus niet vinden. Wie weet waar dat op het frame te vinden is en wat voor type frame dit is? Op de vork staan nog twee gazelletjes gestanst.

  Groeten Hans

 10. Hallo,

  Ik heb een Gazelle Champion Mondial A-frame met framenummer 2621029. Volgens de tabel zou dit frame uit 1971 stammen. Maar als ik naar de folders kijk, komen de kleuren van het frame en de belettering precies overeen met een A-frame uit 1983 (blauw frame met gele letters en een ‘geschreven’ Champion Mondial op de bovenbuis. Verder heeft het frame geen kabeloogjes op de bovenbuis en ook geen nokken voor de verstellers. Hebben jullie enig idee hoe dit kan?

  Met vriendelijke groet,
  Bart

  • Hallo Bart,
   Wat betreft de datering: het zou kunnen dat de fiets na 11 jaar terug naar de fabriek is geweest voor ‘groot onderhoud’. Dat was een service die Gazelle destijds bood.
   In plaats van nokjes heeft deze fiets misschien een klembandje gehad.
   Groeten,
   Thomas

 11. Wat een leuke site! Ook ik weet nu dat de fraaie “champagne-witte” Champion Mondial die ik op een franse brocante gevonden heb uit 1977 is 🙂 Dank!!

  Ben ‘m nu aan het opknappen en wil het originele racestuur, Cinelli, vervangen voor een tourstuur (als je de Franse heuvels op ploetert zit dat toch wat comfortabeler als je de 60 bent gepasseerd..)

  VRAAG: welke maat stuurstang (dus waar ie het frame ingaat) moet ik op letten bij de aankoop van zo’n stuurtje?
  (Heet dat de “Quill-size”??)
  En: heeft iemand een tip waar ik zo’n tourstuur (al of niet vintage) zou kunnen vinden?

  Alvast Mijn DANK!
  Groet,
  Job

 12. Leuke site! Heb jaren geleden de oude mondial van mijn pa opgeknapt. Fixie van gemaakt en de stickers liggen nog klaar, MAAR ik heb advies nodig, want ik heb vandaag voor een habbekrats een oude gazelle van de straatgeplukt. Frame is redelijk, maar de bestickering is ZO slecht dat ik alleen de term “flits” zie staan. Als ik dan zoek op internet kom ik op niets uit. Fiets heft wel een originele pakjesdrager, spatborden enz.
  Als ik de site met framenummers na ga zou het slik een fiets van 42 jaar oud zijn. Weet alleen niet of hij binnen die serie fietsen valt. Hoop dat iemand me verder kan helpen.

  Groet René

 13. Hoi!

  Ik heb via marktplaats een frame gekocht om een single speed van te bouwen. Ik zou graag wat meer informatie over het frame willen achterhalen.
  De stickers van het frame zeggen dat het een Gazelle Champion Mondial is, maar op het Bottom Bracket is geen framenummer te vinden maar het volgende: B.J.REGTER en het nummer 161. Nu heb ik na wat zoeken gevonden dat Ben Regter in het verleden op maat gemaakte Stayer-, baan-, en racefietsen maakte. Waarschijnlijk is mijn frame dus een custom frame op basis van een Champion Mondial.
  Kenmerken van het frame:
  – Columbus buiswerk
  – Interne kabelgeleiding over bovenbuis
  – Twee kabelgeleiders over het Bottom Bracket
  – GEEN montagepunten voor spatborden op de voorvork en achtervork
  – Ander “mannetje” dan bij alle CM’s die ik op internet kan vinden.
  – Kleurstelling: Onderkant frame is parelmoerwit, het balhoofd, bovenbuis en stukje van de zadelbuis zijn blauw.

  Wie kan mij wat meer info geven over het frame, het lijkt zo op het eerste gezicht dat het een best bijzonder exemplaar is.

  Gr Christ

  • Dit is waarschijnlijk het frame dat ik gebouwd heb voor Gert jan Klopman,nadat hij gevallen is en zijn fiets behoorlijk beschadig was is de fiets over gespoten en waarschijnlijk voorzien Gazelle stickers.(Gert jan werkte bij Gazelle.zijn baanfiets had nummer 160.Het frame heeft niets te maken champion Mondial van Gazelle.Het is een RECO frame.(Regter construction)speciaal gebouwd voor Gert Jan.zadel ver achter de bracket en toch een zeer kort frame.Groeten van Ben Regter.

 14. Hallo,
  Leuke site!
  Kan iemand me vertellen wat het verschil is tussen een a frame, aa frame en ab frame? Is er verschil in kwaliteit? Hoe kan je ver verschillen zien. Ik heb een oranje/zwarte piet de wit uit 1976. Er zit nu een japanse achterderailleur op. Wat zou een geschikte campagnolo kunnen zijn?
  gr

  • Hallo Machio,
   details over de verschillen tussen de modellen vind je op de website waar we op deze pagina naar verwijzen.
   Waarom zou je de Japanse achterderailleur willen vervangen?
   Groeten,
   Thomas en Bart

   • Uiteraard hoort er op een piet de wit champion mondial een mooie campa nuovo record van hetzelfde jaar!
    Het jaartal staat er altijd in, waar de kabel de derrailleur in gaat.

    • Tja, een objectieve reactie hoeven we niet te verwachten van iemand die zichzelf “campafan” noemt…

     Een mooi onderdeel van fietsen is dat er diversiteit bestaat.
     Voor een ‘ode’ aan de diversiteit in achterderailleurs kun je terecht op Disraeli gears. Je zult zien: er is meer kwaliteit in de wereld dan Italiaanse spullen.

     • Bedankt voor de reactie. Na een jaar herken ik ineens mijn eigen vraag. Inmiddels zit er een mooie nuovo record op mijn Piet de Wit.

 15. Objectief wil ik met mijn hobby ook niet zijn, wie een japans onderdeel op en 76-er Champion Mondial schroeft kan beter gaan hardlopen 😉
  Het gaat bij deze fietsjes toch vooral om de mooiigheid..

  Wel een goeie tip, echt een leuke site, ben ik weer een paar uurtjes zoet mee.

 16. Hallo ben sinds kort in bezit van een Gazelle sprinter en een champion mondial.
  Volgens de diverse info punten zijn deze fietsen uit de periode 1973-1977, moet dit nog wel goed onderzoeken.

 17. Hallo,
  Heb net een mooie champion mondial 1976 te koop gezien volledig origineel met campagnolo, iemand een idee wat ik ervoor mag betalen?
  Dank bij voorbaat

 18. Hallo,

  Ik heb begin december 2015 een Gazelle 64 cm frame gekocht op Markplaats. Het frame was blauw metalic overgespoten dus niet te zien welke buizen er zijn gebruikt. De verkoper wist niet te vertellen hoe oud het frame was. Gelukkig staat er wel een nummer onderaan het bracket : 3289092.
  Verdere opvallende frame kenmerken: 1.oogjes voorspatborden 2.op de bovenbuis een “constructie” met 2 buitenkabelstoppers zodat de binnenkabel te zien is (33 cm ),
  3. sprong v/d voorvork ~ 4 cm. Het frame kale frame ( met balhoofd en vork ) weegt 3,5 kg (behoorlijk zwaar vind ik)
  Heb de fiets inmiddels opgebouwd met Campa onderdelen en ben van plan er de Erioca primavera mee te gaan fietsen.
  Het is een plaatje geworden en ik denk de enige Gazelle in Metallic bleu uit 198…?
  Ben benieuwd of een kenner mij meer kan vertellen.

  Groet Peter
  Kan iemand vertellen wel type frame dit is en uit welk jaar.?

 19. Hallo, jaren geleden hen een Champion mondiale gekocht, framenummer 3212799. Na een periode van in de schuur staan weer helemaal in orde hersteld. De fiets gespoten in rood/wit/blauw, de Nederlandse 3kleur. Mijn fietsenmker vertelde dat de fiets van een Nederlands kampioen is geweest. Is daar historie over te vinden?

 20. Kan iemand me vertellen wat de waarde van een champion mondial jubileum editie waard is aub ik wens deze niet te verkopen maar zou graag de waarde is mvg

  • Beste Mieke,
   Onze mening over de waarde van een fiets staat op de pagina Verkopen die u vindt via het menu bovenaan de pagina.
   Groet,
   Thomas en Bart

 21. Nou bedankt voor al hetgeen hier te vinden is.
  ik ben benieuwd hoe ik kan zien wat voor frame ik heb A, B, AA en AB. heel de fiets bekeken maar ik zie het niet. Van het frame nr lijkt er een cyfer weggevallen te zijn ik zie nl alleen 317633 wellicht mist het middelste cyfer en zou dit een 7 zijn. dan is het frame van 1976 zou ook best kunnen denk ik.
  de type tekst van champion mondiale zal ook wel iets aangeven.

 22. Hallo,

  Ik heb een oude Gazelle AA super racefiets. Ik heb hem tweedehands ooit overgenomen, en heb geen idee of het een echte Champion Mondial is. De letters en strepen lijken echt gespoten, niet geplakt. Het framenummer is echter afwijkend van wat ik in lijsten terug vind voor Gazelle. Het is M8L31973. Hebben jullie een idee wat dit voor fiets is?
  Alvast bedankt!

 23. Wellicht aardig om hier te melden dat afgelopen zaterdag, 10 juni, Gazelle het Champion Mondialfestival organiseerde in het kader van het 125 jarig bestaan van de fabriek.

  Twee retro-ritten (25 en 50 km) én een recordpoging met klassieke fietsen stonden op het programma. Veel Champion Mondials waren hier aanwezig en mits minimaal 30 jaar oud konden die aan de recordpoging meedoen.

  Ook werd een eenmalige jubileumuitgave van een nieuw Champion Mondial frame (Reynolds 853) gelanceerd.

  http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2136264/Wereldrecord-neergezet-op-Gelderse-bodem

 24. Ben in het bezit gekomen van een Gazelle mondial maat 62 maar de lak heeft heel wat schade. Waar kan ik de originele stikkers nog vinden? De fiets is gespoten in de Nederlandse kleuren.

  • te koop gazelle champion mondial 1988 uitvoering Dura-ace crankstel 3 bladen , Shimano XT achter derailleur en Shimano verstellers en voorblad derailleur wielen Mavic( velgen en Naven )

 25. Geweldig om op deze site rond te kijken, dank! Ik heb sinds kort een cm cyclocross, framenr 3268227 bouwjaar 81. In balhoofdlug aanvoorzijde staan heel klein lettertjes ingeslagen, kan ze moeilijk ontcijferen. Wie weet wat hier staat? In de folder lees ik over de verschillende “mannetjes” achter het bb in de liggende achtervork. Dit frame heeft geen mannetje, hier lees ik niks over in de folder. Zijn er meer cm frames zonder mannetje achter het bb? Dank en groet, Edo

 26. Hallo, ik heb een champion mondial ab frame volgens de tabel uit 1983, kan iemand mij vertellen wat de groep is die hier het beste op past?

 27. Geachte Redactie, Ik heb velen jaren de website waar je Gazelle Champion Mondial kon oa dateren en de folder kon zien en nog zo veel meer. Nu lijkt het er op dat hij niet meer in de lucht is. Weet u of hij weer terug komt?

 28. Ik heb een Champion Mondial met framenummer 3186231. Ik weet dat deze uit 1976 komt, maar ee staat op mijn bottom bracket ook 782 ingeslagen. Weet er iemand wat dit kan betekenen?

 29. Hallo, kunt u mij helpen meer informatie te vinden over mijn Gazelle ‘Grand Tourist’ Ik heb deze geërfd van mijn vader en hij weer van zijn vader. Hij is nog volledig origineel en ik heb hem onlangs volledig gereviseerd. Ik ben benieuwd wanneer deze gemaakt is, want het framenummer is afwijkend van alles wat ik erover op internet kan vinden, er is namelijk GS 20460 achterop de zadelbuis ingeslagen. Is er iemand wanneer deze gemaakt is? Ik vermoed zelf rond 1980. Alvast bedankt.

 30. Beste,
  Weet iemand een manier om een nieuwe remkabel door de bovenbuis met interne bekabeling te krijgen? Het is een stalen frame, champion mondial special AA frame
  Vanwege spuit werkzaamheden geen voorziening getroffen, alvast bedankt, gr marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>