Van elders: Raleigh
Aan Raleigh besteedden we al eens eerder aandacht onder het kopje TI-Raleigh, de succesvolle wielerploeg. En hoewel we het onder “Van Elders” plaatsen, is het ook wel een beetje een Nederlands merk, sinds 2012 is Raleigh namelijk onderdeel van Accell.
Raleigh werd opgericht in 1887, bouwde fietsen, versnellingen, motorfietsen. Na de tweede wereldoorlog, waarin ze vooral munitie maakten, en na het winnen van twee zilveren Olympische medailles in 1948 namen ze Reg Harris aan als hun eerste professionele coureur. Hij maakte de geschiedenis van Raleigh ruim een decennium later interessant met de overname van Carlton (zie de eerste carbon fietsen). Carlton was een kleine producent (2500 fietsen / jaar), maar onder de vleugels van Raleigh schoot de productie omhoog naar 2500 fietsen / week. Dat betekende alsnog massa-handwerk en leverde niet de gewenste extra hoge kwaliteit voor professioneel gebruik, en daarom begon Raleigh in 1974 de Specialist Bicycle Development Unit in Ilkeston. Lees meer over Jan Le Grand die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling bij Raleigh. De aparte fabriek werd in 1987 samengevoegd met de hoofdproductielocatie en al snel daarna kwam er ook een einde aan het speciale werk.
Iconische Raleighs waren die van team TI-Raleigh en van Panasonic. We vinden het leuk om te zien dat ze dit erfgoed nog niet vergeten zijn:
Voor het 100-jarig bestaan in 1987 werd de Centenary uitgebracht, een vergulde fiets, gebouwd van 531 buizen. In een beperkte oplage van ‘slechts’ 200 stuks die alleen aan dealers werden geleverd. Om de kosten laag te houden (een andere reden kunnen wij niet bedenken) zat er merkwaardig genoeg een Shimano 105 groep op en geen Dura-Ace of Campagnolo.
We maakten hiervoor gebruik van:
Raleigh history
Classic Lightweights
Wat koste een Raleigh 531c met Campagnolo nuovo record nieuw?
In welk jaar? 😉
In 1980 voerde Raleigh in Nederland 4 standaardmodellen: Record Ace, Competition, Rapide en Sirocco.
De Record Ace was het topmodel voor ƒ 1395,-
Buizenset 531, afmontage o.a. SunTour Cyclone II derailleurs, Weinmann Carrera remmen en Maillard 700 naven. Heel netjes, maar geen Nuovo Record. Daarvoor had je waarschijnlijk een los frame moeten bestellen en die zelf af (laten) monteren.
Overigens, jullie schrijven “sinds 2012 is Raleigh namelijk onderdeel van Accell”. Ik vraag me dan af of dat voor heel Raleigh geldt, of alleen voor Nederland of Europa?
Na het debacle met Derby in de jaren 80 ging Raleigh USA volgens mij door als zelfstandige onderneming. De rechten op Raleigh Nederland zijn doorgeschoven naar andere ondernemingen. Zag Raleigh daarna (dus voordat het in handen kwam van Accell) wel eens op een beurs staan, het merk was toen (even?) in handen van een paar snelle ondernemers. Fietsen werden in Oost-Europa gemaakt. Via het handelsregister zag je ook dat het adres een paar keer wijzigde in die tijd. Weten jullie daar meer van?