Oude racefiets folders
Op zoek naar een oude folder?

De Boekenplank
Bart stelde een lijst samen van zijn favoriete wielerleesvoer.

On(t)roerend goed
Een zoektocht naar de (inmiddels herbestemde) wielerbanen van Nederland.

Rond en rond
Thomas onderzocht de geschiedenis van de ronde van Zuilen.

Velomedia
De mooiste filmpjes die we konden vinden over de Nederlandse racefietsgeschiedenis.

Wie de fiets past
Bart legt uit hoe je de juiste maat voor je racefiets bepaalt.


Reacties

Velovaria — 18 reacties

 1. Hallo,

  Ik zag op jullie site een nog hele mooie Batavus staan en nu heb ik nog een wollen shirt ( kleuren geel, rood enblauw) uit de tijd van dit model fiets.
  misschien wil de eigenaar dit shirt nog overnemen van me.

  Daarnaast nog een vraag; is het mogelijk een kraampje te huren op de beurs het stalen ros en zo ja wat kost dit dan.

  Het lijkt me namelijk geweldig om met een aantal gelijkgestemden de passie voor mooie met name Italiaanse maar natuurlijk ook andere klassieke fietsen te delen en ik heb nog wel wat oude spullen liggen waar ik vanaf wil.

  Bvd

  Frank de Kort

 2. H.H.
  sinds kort ben ik in het bezit van een 70 jaren racefiets genaamd: HOENSON-SPORT
  weten jullie hier iets van, b.v. wie is de maker ervan?enz.enz.
  B.V.D. Ad Willems

 3. Goedendag,

  Sinds kort ben ik in het bezit van een Sjefke janssen Racefiets met frame van cinelli.
  Het is in een perfecte staat met zadel van San Remo en Mavic velgen, Shimano 600 enz. enz.
  Ik heb foto’s beschikbaar die ik graag wil opsturen.
  Mijn vraag is : ik wil weten uit welk jaar deze fiets komt en is het een Sjefke janssen / Cirelli ?
  Ik heb de framenummers maar heb erge twijfels aan het bouwjaar.

  Mvg,

  Patrick

 4. Hallo, ik heb van de week een Batavus Criterium 025 in mijn bezit. Twee vragen:
  1. Ik ga deze zelf opknappen en op zoek naar een goed plek voor originele/retro onderdelen.
  2. Kunnen jullie me iets vertellen over het framenummer? Er staat:
  H
  7
  0-74-5022
  Is dit nu bouwjaar 77 of bouwjaar 74?

  Groeten en leuke site!
  Sander

  • Voor onderdelen is marktplaats altijd nog een goede plek. Vaak is het interessanter een complete fiets te kopen dan alleen maar losse delen. Het is dan wel een kwestie van geluk hebben en goed zoeken. Ook op beurzen, zoals de Stalen Ros beurs in Neerkant kun je veel vinden. Leuk daaraan is dat je meer keuze hebt en gelijkgestemde geesten ontmoet. En dat laatste is eigenlijk het allerbelangrijkst want met een goed netwerk wordt het zoeken alleen maar leuker. Succes!

   Bart en Thomas

  • Ik ben zelf nu bezig met een fiets uit 1982 en heb het frame nummer opgevraagd
   bij Batavus en gelijk een deel van de folder gekregen van de Batavus Criterium.

 5. Een onbekende nederlandse racefiets uit 1977

  Hier een vraag van Gerard uit Wageningen. Ik ben een oude racefiets aan het opknappen, maar ik kan er maar niet achterkomen van welke nederlandse fietshandel het ding afkomstig is. Frame en vork zijn gebouwd bij Miyata in 1977. Dat kon ik afleiden uit het framenummer onder het brackethuis. Maarrrr: de belettering is raar. De afbeeldingen zijn: een kroontje met daaronder een aankomende trein (niet die van locomotief) in een cirkel. De tekst op het frame is “Jumbo” (niet die van de supermarkt) en de tekst “super kwaliteit” in kleine lettertjes. Dat laatste is ook zo; want de fiets heeft een opengewerkt brackethuis (6 gaten) en is uitgerust met de hele Shimano Dura Ace groep van de 1ste generatie. Naar mijn idee moet er een fietswinkel zijn geweest die Miyata race-frames heeft ingekocht nog vóór de familie Gaastra er mee begon. Maar welke fietswinkel of fietsmerk is dat geweest. Ik ben er naar op zoek omdat ik de originele belettering wil vernieuwen bij het restaureren. Iemand een idee? Reacties zijn meer dan welkom. Alvast mijn dank en een grote groet. Gerard

 6. Ik ben in het bezit van de racefiets van Marc Siemons. Bekend van het roemruchte Sauna Diana uit Zundert. Het is een Gazelle AA Special uit 1989 in het bekende rood/wit/blauw. Opgebouwd met een een interessante mix aan onderdelen. Campa SR crank, Crouc d Aune delta remmen, Choris? derailleurs met de fijne Simplex/Spidel verstellers, Cinelli stuur en stem, Shimano/Look klikpedalen en Mavic Openpro draadvelgen met Campa naven ( hoogstwaarschijnlijk niet origineel). Marc werd in 1990 prof bij TVM dus ik denk dat dit zijn privé fiets als amateur was. Zijn naam staat in ieder geval links en rechts op de bovenbuis. Het lijkt me leuk om wat foto’s op te sturen voor de Gazelle pagina.

 7. ik kocht tweede hands een superwinner met een framenummer dat begint met een N. De een zegt dat dit een fiets is uit 1985, en de ander zegt dat deze fiets in 1986 is gemaakt. De kleur is rood, dus dat kan alleen in 1986. De decalls op de buis geven aan dat de buizen gemaakt zijn van hardtlite fm1 terwijl de catalogus aangeeft dat superwinners gemaakt werden met hardtlite fm2. Weet iemand hier iets zinnigs over te zeggen?

 8. Ik heb een 38 jaar oude Union Antilope (met racestuur) In behoorlijk goede staat & behalve de trappers: alle onderdelen 100% origineel: Huret derailleur, Maillard pignon, enz. enz…niet echt een racefiets maar een randonneur…mag die ook een plaatsje in “De klassieker van”? Of is dit echt alleen voor racerts 🙂

 9. Hallo Gerrie,

  In principe weet ik er niets van, maar is een goede pagina bij wikipedia
  Wikipedia Francais: Liste des fabricants de bicyclettes
  Delcroix — Saint-Amand-les-Eaux, France. Constructeur.
  Constructeur betekent framebouwer, maatframes.

  Groet, Wiel

 10. Ik heb vorige week een Jan Janssen gekocht via marktplaats, hoe kan ik achterhalen wat voor een model dit zal zijn er staat een sticker op het frame met de tekst “Super tubes 220” . Ik heb het plan om deze fiets zo origineel mogelijk te restaureren, ik ben dan ook op zoek naar informatie over de fiets en wat voor onderdelen er op horen. Heeft iemand advies hoe ik aan die informatie kan komen, op internet nog weinig kunnen vinden.

 11. Hallo,
  Voor de collectie van ons nationaal wielersport museum in oprichting hebben we onlangs van de bekende Japanse stayer Tadashi Sangu de speciaal voor hem ontworpen fiets (1988) gekregen.
  Deze fiets was een samenwerking tussen Arie Simon en Klaas Kwantes.
  We willen die fiets heel graag compleet hebben en zijn daarom op zoek naar een zadel, stuur en cranckstel met pedalen. Alles uiteraard in de stayersuitvoering.
  Wie heeft er iets liggen en is bereid ons een scherp voorstel te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>