Locaties met wielerhistorie
Er zijn in Nederland veel plaatsen met wielergeschiedenis.

Wielerbaan Utrecht Galgenwaard
Het oude Stadion Galgenwaard in Utrecht had een wielerbaan.
In 1981 is het oude Galgenwaard met de wielerbaan afgebroken.

Wielerbaan Wageningen
In de bossen bij Wageningen ligt de oudste betonnen wielerbaan van Nederland. Begin jaren 1990 is er een zwembad in gebouwd. De baan is dus niet meer bruikbaar om rondjes op te rijden, maar blijft een mooie tussenstop tijdens een rondje fietsen.

Wielercircuit Nieuwegein
Bij Nieuwegein ligt een verlaten wielercircuit van een heel ander type dan in Wageningen, maar zeker de moeite waard om een paar rondjes op te rijden. Pas op voor nietsvermoedende hondenuitlaters!

Rivertown Rijwielen
Een oude gevelreclame voor fietsen van Rivertown Rijwielen, een Utrechts merk. Dat voor zover bekend overigens geen racefietsen bouwde. In 1975 werd de naam Rivertown verkocht aan Cové in Blerick, ook bekend van Rih.

Wielerbaan van Oirsbeek
Oirsbeek in Zuid Limburg had ooit een wielerbaan.

Heb jij ook een tip…
…of een mooie anekdote over een van deze locaties die je met ons wil delen. Stuur een berichtje.


Reacties

On(t)roerend goed — 4 reacties

  1. Ik moet denken aan de wielerbaan “Duindigt” op of nabij de paardenbaan van dezelfde naam in Wassenaar. Een wielerbaan van beton, van geringere lengte dan normaal, ik schat 300 meter, compleet met tribines aan beide lange zijden. Eind jaren ’50 en begin jaren ’60 werden hier in de zomer regelmatig wedstrijden gehouden. Vaste deelnemers waren de Haagse amateurs van Sparta en de Spartaan, zoals Piet van der Touw, Marinus Paul,Piet Kettenis, Chris Kipping. Ook Bart Zoet (Swift-Leiden), van de sprintschool van Arie van Vliet en Piet van der Lans (S’heim & Omstr) hoorden hierbij. In de 90-er jaren was ik er toevallig in de buurt: de baan was er nog, maar lag er verwaarloosd en ongebruikt bij, opgeslokt door een omringende camping. Vanaf hier startte overigens ook de bekende “Katerkoers”, een nationale cyclecross, steevast op elke Nieuwjaarsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>